Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

T4 TAB 125MCG/TAB BTX30 (BLIST 3X10)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Πληροφορίες για τη χρήση

Εμπορική
T4
Μορφή
Δισκία
Συγκέντρωση
125UG/TAB

Ενδείξεις

  • Θεραπεία αντικαταστάσεως ή υποκαταστάσεως της θυρεοειδικής λειτουργίας σε υποθυρεοειδισμό οποιασδήποτε αιτιολογίας.
  • Περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται αναστολή της θυρεοειδο-τρόπου ορμόνης (TSH) (απλή μη ενδημική βρογχοκήλη, χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα).
  • Ως δοκιμασία καταστολής της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης όταν υπάρχει υπόνοια αυτονομίας του θυρεοειδή αδένα.
  • Θυρεοτοξίκωση σε συνδυασμό με αντιθυρεοειδικά φάρμακα.

Δοσολογία και τρόπος χορήγησης

Η δόση καθορίζεται ανάλογα με τον βαθμό του υποθυρεοειδισμού, την ηλικία, την ατομική ευαισθησία του ασθενή στο φάρμακο και τα κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα. Η έναρξη της θεραπείας γίνεται συνήθως με μικρές δόσεις που αυξάνονται προοδευτικά μέχρι εξευρέσεως της τελικής δόσης συντηρήσεως.

Η ημερήσια δόση λαμβάνεται το πρωί πριν το πρόγευμα.

Στους ενήλικες

Στον πρωτοπαθή υποθυρεοειδισμό, η συνιστώμενη αρχική δόση είναι 50-100mcg (0,05-0,1mg) ημερησίως, ενώ σε ηλικιωμένους ασθενείς η έναρξη γίνεται συνήθως με 25-50mcg. Η δόση μετά ταύτα μπορεί να αυξάνεται κατά 50mcg ανά εβδομάδα μέχρις ότου ομαλοποιηθεί ο μεταβολισμός. Η συνήθης δόση συντηρήσεως είναι 100-200mcg. Εάν υπάρχει καρδιαγγειακό πρόβλημα, η έναρξη γίνεται με 25mcg ημερησίως και η αύξηση της δόσεως, όπου απαιτείται, γίνεται με 25mcg ανά εβδομάδα.

Στα παιδιά

Παρά το μικρό σωματικό μέγεθος οι δόσεις είναι υψηλότερες από ό,τι στον ενήλικα. Γενικώς η αρχική δόση μέχρις ηλικίας ενός μηνός είναι 5-10mcg/kg ημερησίως και στα μεγαλύτερα έναρξη με 5mcg/kg. Η δόση αυτή μπορεί να προσαρμόζεται με αυξήσεις 25mcg κάθε 2-4 εβδομάδες, ανάλογα με τα κλινικά και εργαστηριακά αποτελέσματα.

Υπερδοσολογία - αντιμετώπιση

Η υπέρβαση της δοσολογίας προκαλεί συμπτώματα θυρεοτοξικής κρίσης: ταχυκαρδία, νευρικότητα, διάρροια, εφίδρωση, κεφαλαλγία κλπ. Στις περιπτώσεις αυτές διακόπτεται προσωρινά το φάρμακο για λίγες ημέρες και επαναχορηγείται σε μικρότερες δόσεις. Φάρμακα που μπορεί να χορηγηθούν θεραπευτικώς είναι οι β-αναστολείς, ηρεμιστικά, χολεστυραμίνη που μειώνει την απορρόφηση και κορτικοειδή, τα οποία εμποδίζουν τη μετατροπή της Τα4 σε Τα3. Επίσης ειδική θεραπεία (λ.χ. της καρδιακής ανεπάρκειας, των αρρυθμιών κλπ.) όπου απαιτείται.

Φύση και συστατικά του περιέκτη

Κουτί από χαρτόνι με 60 δισκία συσκευασμένα ανά 10 σε blister από PVC και φύλλο αλουμινίου, συνοδευόμενα από οδηγία χρήσεως (BT X 6 blisters X 10 tabs).

Κουτί από χαρτόνι με 30 δισκία συσκευασμένα ανά 10 σε blister από PVC και φύλλο αλουμινίου, συνοδευόμενα από οδηγία χρήσεως (BT X 3 blisters X 10 tabs).

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την φύλαξη του προϊόντος

Διατηρείται σε κλειστή συσκευασία και σε θερμοκρασία μέχρι 25°C.

Επίσης, το T4 θα πρέπει να φυλάσσεται όπως όλα τα φάρμακα, σε μέρος που δεν είναι προσιτό στα παιδιά.

Ημερομηνία λήξης

Αναγράφεται στη συσκευασία.

Ο χρόνος ζωής του Τα4 είναι 3 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής του, με την προϋπόθεση ότι διατηρείται καλά κλεισμένο στη συσκευασία.

Σχετικό SPC

T4.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2001: T4 Δισκία

Χρήσιμα εργαλεία

Έλεγχος συγχορήγησης >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.