Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

PEVARYL SPR.SOL 1% W/W FLx30 ML

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
PEVARYL
Μορφή
Δερματικό εκνέφωμα, διάλυμα
Συγκέντρωση
10MG/ML

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: Αντιμυκητιασικά για τοπική χρήση, παράγωγα ιμιδαζολίου και τριαζολίου
Κωδικός ATC: D01AC03

Το PEVARYL είναι ένα αντιμυκητιασικό σκεύασμα για τοπική χρήση. Στο φάσμα δράσεώς του περιλαμβάνονται δερματόφυτα, ζυμομύκητες και σαπροφυτικοί μύκητες.

Επί πλέον αποδείχθηκε ότι πολλές από τις μέχρι τώρα ανθεκτικές σε άλλες θεραπείες δερματομυκητιάσεις, θεραπεύονται με PEVARYL. Η αντιμικροβιακή εξάλλου δράση του σκευάσματος, προσφέρει ένα πρόσθετο, εξαιρετικό πλεονέκτημα στις επιμολύνσεις με Gram-θετικούς μικροοργανισμούς.

Ιδιαίτερα το PEVARYL δερματικό εκνέφωμα συνδυάζει τις ιδιότητες του διαλύματος PEVARYL (εξαίρετο αποτέλεσμα, άριστη ανεκτικότητα, καλή προσκόλληση στο δέρμα), με το πλεονέκτημα της μορφής του δερματικού εκνεφώματος, που μπορεί να εφαρμοσθεί με οικονομικό τρόπο, ακόμα και σε εκτεταμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές του σώματος, π.χ σε ποικιλόχρου πυτιρίαση. Η εφαρμογή του δερματικού εκνεφώματος είναι ομοιόμορφη και υγιεινή, γιατί αποφεύγεται η απευθείας επαφή με τις μολυσμένες περιοχές και προλαμβάνεται έτσι η τυχόν εξάπλωση παθογόνων μικροοργανισμών στο υγιές δέρμα. Η θεραπεία πρέπει να περιλαμβάνει και τις περιοχές γύρω από τις βλάβες, όπου πιθανώς να υπάρχει υποκλινική μυκητιασική λοίμωξη. Τέλος, το δερματικό εκνέφωμα δε λερώνει.

Μηχανισμός δράσης

Η νιτρική εκοναζόλη δρα καταστρέφοντας τις κυτταρικές μεμβράνες των μυκήτων, προκαλώντας έτσι αυξημένη διαπερατότητα. Υποκυττάριες μεμβράνες στο κυτταρόπλασμα καταστρέφονται. Η περιοχή δράσης είναι πιθανότατα η άκυλο- ομάδα των ακόρεστων λιπαρών οξέων των μεμβρανικών φωσφολιπιδίων.

Φαρμακοδυναμικές επιδράσεις

Μικροβιολογία

Ένα ευρύ φάσμα αντιμυκητιασικής δράσης έχει τεκμηριωθεί έναντι δερματοφύτων, ζυμομυκήτων και υφομυκήτων. Έχει επίσης βρεθεί μία κλινικά σχετική δράση έναντι των θετικών κατά Gram βακτηρίων.

Φαρμακοκινητική

Απορρόφηση

Η συστηματική απορρόφηση της εκοναζόλης είναι εξαιρετικά χαμηλή μετά από τοπική εφαρμογή στο δέρμα. Οι μέσες μέγιστες συγκεντρώσεις της εκοναζόλης και/ή των μεταβολιτών της στο πλάσμα/ορό παρατηρήθηκαν 1 έως 2 ημέρες μετά τη χορήγηση της δόσης και ήταν <1 ng/ml για την κρέμα 2% για δερματική χρήση που εφαρμόστηκε σε άθικτο δέρμα και 20 ng/ml για την κρέμα 2% για δερματική χρήση που εφαρμόστηκε σε απογυμνωμένο δέρμα. Παρόλο που, μετά την εφαρμογή κρέμας 1%, η μεγαλύτερη ποσότητα της εκοναζόλης (περίπου το 90%) παραμένει στην επιφάνεια του δέρματος, οι συγκεντρώσεις της εκοναζόλης που έχουν βρεθεί στην κεράτινη στιβάδα υπερβαίνουν την ελάχιστη ανασταλτική συγκέντρωση για τα δερματόφυτα και οι ανασταλτικές συγκεντρώσεις επιτυγχάνονται στο μέσο χόριο.

Κατανομή

Η εκοναζόλη και/ή οι μεταβολίτες της συνδέονται εκτενώς (>98%) στις πρωτεΐνες του ορού στη συστηματική κυκλοφορία.

Μεταβολισμός

Η εκοναζόλη που φτάνει στη συστηματική κυκλοφορία έχει μεταβολισθεί εκτενώς μέσω οξείδωσης του ιμιδαζολικού δακτυλίου, ακολουθούμενης από Ο-απαλκυλίωση και γλυκουρονίδωση.

Απέκκριση

Η εκοναζόλη και οι μεταβολίτες της αποβάλλονται περίπου εξίσου στα ούρα και στα κόπρανα.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Μελέτες οξείας τοξικότητας υποδεικνύουν ένα μεγάλο εύρος ασφάλειας με τις τιμές LD50 να κυμαίνονται από >160 – 430 mg/kg. Σε μελέτες τοξικότητας επαναλαμβανόμενης δόσης, στις υψηλές δόσεις (50 mg/kg/ημέρα) το ήπαρ φάνηκε ως ένα σημαντικό όργανο στόχος με ελάχιστη τοξικότητα και πλήρη ανάκτηση.

Δεν σημειώθηκαν ούτε σημαντική τοπική τοξικότητα, φωτοτοξικότητα, τοπικός δερματικός ερεθισμός, κολπικός ερεθισμός, ούτε ευαισθητοποίηση. Σημειώθηκε μόνο ήπιος οφθαλμικός ερεθισμός με το σκεύασμα της κρέμας.

Καρκινογένεση και Μεταλλαξιογένεση

Δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες αναφορικά με το δυναμικό καρκινογένεσης λόγω της σύντομης περιόδου για προτεινόμενη κλινική θεραπεία και της απουσίας οποιασδήποτε σημαντικής δυνητικής γονοτοξικότητας της εκοναζόλης με έναν τρόπο που μπορεί να οδηγήσει σε έναρξη ή επιτάχυνση σχηματισμού όγκων.

Σε διάφορα συστήματα δοκιμασιών έχουν φανεί είτε καμία είτε ορισμένες μόνο δράσεις γονιδιακής τοξικότητας (δομικές χρωμοσωμικές παρεκκλίσεις). Σύμφωνα με τη γενική αξιολόγηση αυτών των δεδομένων και την ενδεδειγμένη οδό χορήγησης συμπεριλαμβανομένης της προκύπτουσας ελάχιστης συστηματικής έκθεσης στην εκοναζόλη, υπάρχει μικρή σχέση για κλινική χρήση.

Αναπαραγωγική Τοξικολογία

Τα αποτελέσματα από μελέτες αναπαραγωγής σχετικές με εκοναζόλη δεν έδειξαν τερατογενετική δράση.

Γονιμότητα

Τα αποτελέσματα από μελέτες αναπαραγωγής σχετικές με εκοναζόλη δεν έδειξαν επίδραση στη γονιμότητα.

Εγκυμοσύνη

Χαμηλή επιβίωση νεογνών και εμβρυική τοξικότητα συσχετίστηκε μόνο με μητρική τοξικότητα. Σε μελέτες με ζώα, η νιτρική εκοναζόλη δεν έχει δείξει τερατογενετικές επιδράσεις αλλά ήταν εμβρυοτοξική σε τρωκτικά μητέρων με υποδόριες δόσεις 20 mg/kg/ημέρα και μητέρων με από στόματος δόσεις 10 mg/kg/ημέρα. Η σημασία αυτού στους ανθρώπους δεν είναι γνωστή.

Καρκινογένεση, μεταλλάξεις, στείρωση

Γονιμότητα

Αποτελέσματα από μελέτες αναπαραγωγής σε ζώα δεν έδειξαν επίδραση της εκοναζόλης στη γονιμότητα (βλέπε παράγραφο 5.3, Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια).

Ενεργά συστατικά

H438WYN10E - ECONAZOLE NITRATE

Σχετικό SPC

PEVARYL Δερματικό εκνέφωμα, διάλυμα 1% /w/w.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : PEVARYL Δερματικό εκνέφωμα, διάλυμα

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.