Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

MYCO-SYNALAR OINTMENT 3%+0,025% TUB x 10 G

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Αντενδείξεις και ειδικές προφυλάξεις

Εμπορική
MYCO-SYNALAR
Μορφή
Aλοιφή
Συγκέντρωση
0.25MG/G (1) + 30MG/G (2)

Αντενδείξεις

Παρ΄ότι το MYCO-SYNALAR είναι άριστα ανεκτό, εν τούτοις αντενδείκνυται η χορήγησή του σε άτομα με ιστορικό υπερευαισθησίας σε κάποιο από τα συστατικά του. Το MYCO-SYNALAR αντενδείκνυται για οφθαλμική χρήση. Επίσης με MYCO-SYNALAR συνιστάται να μην εφαρμόζεται στεγανή επίδεση.

Τα κορτικοστεροειδή αντενδείκνυται στην κύηση κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών (εκτός επί θεραπείας υποκαταστάσεως της νόσου ADDISON και της συγγενούς υπερπλασίας των επινεφριδίων) - σε βαριά νεφρική νόσο, με εξαίρεση το νεφρωσικό σύνδρομο - σε ψύχωση ή σε προδιάθεση για ψύχωση - σε ενεργή φυματίωση - σε λοιμώδη νοσήματα - σε αιμορραγική διάθεση - όταν πρόκειται να γίνει εμβολιασμός.

Οφθαλμικές αντενδείξεις

Τα κορτικοστεροειδή αντενδείκνυνται στον απλό έρπητα. Επιπλέον ενδέχεται να προκαλέσουν καταρράκτη και αύξηση της ενδοφθαλμίου πιέσεως (σε σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να παρατηρηθεί ψευδής εικόνα παρουσίας εγκεφαλικού όγκου).

Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Εάν κατά τη θεραπεία με MYCO-SYNALAR εμφανιστεί ερεθισμός, συνιστάται η διακοπή του φαρμάκου και η εφαρμογή της κατάλληλης αγωγής.

Παρ΄ότι η iodochlorhydroxyquin δεν επιτρέπει την ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών μικροοργανισμών, εάν εμφανιστεί λοίμωξη, συνιστάται η χορήγηση του κατάλληλου αντιμικροβιακού παράγοντα.

Σε περίπτωση δε που δεν υπάρχει άμεση και ικανοποιητική ανταπόκριση ή η μακροχρόνια χρήση προκαλέσει υπερανάπτυξη ανθεκτικών μικροοργανισμών, η χορήγηση του MYCO-SYNALAR θα πρέπει να διακοπεί μέχρις ότου ελεγχθεί πλήρως η λοίμωξη.

Παρατεταμένη χορήγηση ή χορήγηση μεγάλων ποσοτήτων θα πρέπει να αποφεύγεται σε εκτεταμένα εγκαύματα, τροφικά έλκη και παρόμοιες καταστάσεις, όπου η απορρόφηση της iodochlorhydroxyquin είναι πιθανή.

Βασική σύσταση: να μην γίνεται χρήση τοπικού κορτικοστεροειδούς πέραν των τριών εβδομάδων χωρίς επανεξέταση του άρρωστου από τον ειδικό γιατρό.

Λόγω του ότι η μακροχρόνια θεραπεία με σκευάσματα που περιέχουν καρτικοστεροειδή δυνατόν να προκαλέσει μεταβολικές συστηματικές δράσεις, η παρατεταμένη χορήγηση του MYCO-SYNALAR σε παιδιά, εφήβους και κυρίως σε βρέφη καλό είναι να αποφεύγεται ή να γίνεται κάτω από στενή ιατρική παρακολούθηση.

Στις σπάνιες περιπτώσεις εμφάνισης αλλεργίας στα έκδοχα η χρήση του φαρμάκου πρέπει να αποφεύγεται.

Ασυμβατότητες

Καμία γνωστή.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Γενικές μετά μακροχρόνια τοπική χρήση

Καταστολή της λειτουργίας του φλοιο-επινεφριδικού άξονα, πτώση του επιπέδου της κορτιζόλης στο πλάσμα-σύνδρομο CUSHING.

Τοπικές μετά μακροχρόνια τοπική χρήση

Τροποποίηση της κλινικής εικόνας επί ακαιρου ή τοπικής χρήσης (μυκητίαση-ψώρα), μικροβιακές λοιμώξεις-τοπικές (έναρξη λανθάνουσας λοίμωξης ή επιδείνωση εξελισσόμενης), μυκητιασικές λοιμώξεις, έναρξη μολυσματικής τερμίνθου και οξυτενών κονδυλωμάτων, αναστολή της επούλωσης τραυμάτων, ακμοειδή στοιχεία ή φλυκταίνωση, θερινή ιδρώα, περιστοματική δερματίτιδα, εξάνθημα υπό μορφή ροδόχρου ακμής, επιδείνωση γλαυκώματος, υποτροπή φλυκταινώδους ψωριάσεως επί διακοπής της θεραπείας (Rebound Phenomenon), γραμμοειδείς ραβδώσεις, ατροφίες διάχυτες με μορφή ουλής, ευρυαγγείες, ερύθημα διάχυτο, εξανθήματα πορφυρικά, βλατιδο-φυσαλλιδώδη άτυπα εξανθήματα, αλλεργική υπερευαισθησία, τοπική υπερτρίχωση.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Δεν υπάρχει καμία γνωστή αναφορά για αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες.

Κύηση

Όπως συμβαίνει με όλα τα τοπικά ισχυρά κορτικοστεροειδή, έτσι και με το MYCO-SYNALAR η ασφάλεια κατά τη χορήγηση του στην κύηση δεν έχει απόλυτα εξακριβωθεί, επομένως στις έγκυες γυναίκες συνιστάται να μην χορηγείται ευρέως, σε μεγάλες ποσότητες και για μακρά χρονικά διαστήματα.

Τα κορτικοστεροειδή αντενδείκνυται κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών της κύησης.

Γαλουχία

Δεν υπάρχει καμία γνωστή αναφορά για ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρησιμοποίηση του φαρμάκου κατά το θηλασμό.Να αποφεύγεται η μακρόχρονη χρήση κατά τον θηλασμό.

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Δεν υπάρχει καμία γνωστή αναφορά για την επίδραση του φαρμάκου στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων.

Σχετικό SPC

MYCO-SYNALAR.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2007: MYCO-SYNALAR Αλοιφή

Χρήσιμα εργαλεία

Αναζήτηση αλληλεπιδράσεων >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.