Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

LOMEXIN SPR.SOL 2% FLx30ML

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Αντενδείξεις και ειδικές προφυλάξεις

Εμπορική
LOMEXIN
Μορφή
Eκνέφωμα
Συγκέντρωση
20MG/ML

Αντενδείξεις

Υπερευαισθησία στη δραστική ουσία, σε άλλα παράγωγα ιμιδαζόλης ή σε κάποιο από τα έκδοχα που αναφέρονται στην παράγραφο 6.1.

Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Το Lomexin προορίζεται μόνο για εξωτερική χρήση.

Κατά την εφαρμογή μπορεί να γίνει αισθητό ένα ελαφρύ αίσθημα καύσου το οποίο εξαφανίζεται γρήγορα.

Να αποφεύγεται η επαφή με τα μάτια. Εάν αυτό συμβεί, πρέπει να ξεπλυθούν καλά με νερό.

Οι περιοχές υπό θεραπεία δεν πρέπει να εκτίθενται ειδικά στο ηλιακό φως.

Η χρήση προϊόντων τοπικής χρήσης, ιδιαίτερα όταν είναι παρατεταμένη, μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση. Σε μια τέτοια περίπτωση ή σε περίπτωση έλλειψης ανταπόκρισης στη θεραπεία, πρέπει να διακοπεί η θεραπεία και να ζητηθεί η συμβουλή γιατρού ώστε να ξεκινήσει η κατάλληλη θεραπεία.

Το προϊόν δεν πρέπει να εφαρμόζεται στο αυτί σε περίπτωση ωτίτιδας εάν συνοδεύεται από τραυματισμό στο τύμπανο.

Το προϊόν πρέπει να εφαρμόζεται σε περιορισμένη περιοχή του δέρματος.

Η κρέμα Lomexin 2% περιέχει:

Προπυλενογλυκόλη (Ε1520): μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό. Να μην χρησιμοποιείται αυτό το φάρμακο σε μωρά ηλικίας κάτω των 4 εβδομάδων με ανοικτές πληγές ή μεγάλες τραυματισμένες περιοχές ή περιοχές με βλάβες του δέρματος (όπως καψίματα) χωρίς να ενημερώσετε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Υδρογονωμένη λανολίνη (λίπος ερίου) και κητυλική αλκοόλη: μπορεί να προκαλέσουν τοπικές δερματικές αντιδράσεις (π.χ. δερματίτιδα επαφής).

Το δερματικό διάλυμα Lomexin 2% περιέχει:

Προπυλενογλυκόλη (Ε1520): μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό. Να μην χρησιμοποιείται αυτό το φάρμακο σε μωρά ηλικίας κάτω των 4 εβδομάδων με ανοικτές πληγές ή μεγάλες τραυματισμένες περιοχές ή περιοχές με βλάβες του δέρματος (όπως καψίματα) χωρίς να ενημερώσετε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Αιθανόλη: μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καψίματος στο δέρμα που έχει υποστεί βλάβη. Κάθε ml δερματικού διαλύματος περιέχει 100 mg αιθανόλης. Σε νεογνά (pre-term and term newborn infants),υψηλές συγκεντρώσεις αιθανόλης μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές τοπικές αντιδράσεις και συστημική τοξικότητα λόγω της σημαντικής απορρόφησης μέσω του ανώριμου δέρματος (ιδιαίτερα υπό την απόφραξη).

Το δερματικό εκνέφωμα, διάλυμα Lomexin 2% περιέχει:

Προπυλενογλυκόλη (Ε1520): μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό. Να μην χρησιμοποιείται αυτό το φάρμακο σε μωρά ηλικίας κάτω των 4 εβδομάδων με ανοικτές πληγές ή μεγάλες τραυματισμένες περιοχές ή περιοχές με βλάβες του δέρματος (όπως καψίματα) χωρίς να ενημερώσετε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Αιθανόλη: μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καψίματος στο δέρμα που έχει υποστεί βλάβη. Κάθε ml δερματικού εκνεφώματος, διαλύματος περιέχει 320 mg αιθανόλης. Σε νεογνά (pre-term and term newborn infants),υψηλές συγκεντρώσεις αιθανόλης μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές τοπικές αντιδράσεις και συστημική τοξικότητα λόγω της σημαντικής απορρόφησης μέσω του ανώριμου δέρματος (ιδιαίτερα υπό την απόφραξη).

Ασυμβατότητες

Δεν εφαρμόζεται.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Το Lomexin είναι γενικά καλά ανεκτό από το δέρμα. Μετά την τοπική εφαρμογή αλλοιώσεις μπορεί να εμφανισθούν συμπτώματα παροδικού καύσου, τα οποία συνήθως εξαφανίζονται σύντομα. Όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες, το Lomexin απορροφάται σε αμελητέο βαθμό από το δέρμα και δεν αναμένονται συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Η παρατεταμένη χρήση φαρμάκων τοπικής χρήσης μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση (βλ. παράγραφο 4.4).

Στον παρακάτω πίνακα, αναφέρονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών και από την εμπειρία μετά την κυκλοφορία. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες καταγράφονται σύμφωνα με την κατηγορία οργάνου συστήματος κατά MedDRA και τη συχνότητα: πολύ συχνές (≥1/10), συχνές (≥1/100 έως <1/10), όχι συχνές (≥1/1.000 έως <1/100), σπάνιες (≥1/10.000 έως <1/1.000), πολύ σπάνιες (<1/10.000), μη γνωστές (η συχνότητα δεν μπορεί να εκτιμηθεί με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα).

Κατηγορία Οργάνου
Συστήματος
Συχνότητα Ανεπιθύμητη Ενέργεια
Διαταραχές του δέρματος και
του υποδόριου ιστού
Πολύ σπάνιεςΕρύθημα
Κνησμός
Εξάνθημα
Ερυθηματώδες εξάνθημα
Ερεθισμός δέρματος
Αίσθηση καύσου στο δέρμα

Σε περίπτωση εμφάνισης δερματικού ερεθισμού που επιμένει ή σε περίπτωση που αναπτυχθούν ανθεκτικά στελέχη, η θεραπεία πρέπει να διακοπεί και να αναζητηθεί η συμβουλή γιατρού.

Αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών

Η αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών μετά από τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του φαρμακευτικού προϊόντος είναι σημαντική. Επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της σχέσης οφέλους-κινδύνου του φαρμακευτικού προϊόντος. Ζητείται από τους επαγγελματίες υγείας να αναφέρουν οποιεσδήποτε πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, Μεσογείων 284, GR-15562 Χολαργός, Αθήνα, Τηλ: +30 21 32040380/337, Φαξ: +30 21 06549585, Ιστότοπος: http://www.eof.gr.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

Κύηση

Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα από τη χρήση της φεντικοναζόλης σε έγκυες γυναίκες. Σε μελέτες σε ζώα, έχουν παρατηρηθεί εμβρυοτοξικές επιδράσεις στο κύημα σε πολύ υψηλές δόσεις από στόματος χορηγούμενες (βλ. παράγραφο 5.3). Παρόλο που μέσω της διαδερμικής οδού η απορρόφηση είναι αμελητέα (βλ. παράγραφο 5.2), συνιστάται να μην χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της κύησης εκτός εάν το αναμενόμενο όφελος για τη μητέρα δικαιολογεί το δυνητικό κίνδυνο για το έμβρυο και μόνο υπό την επίβλεψη γιατρού.

Γαλουχία

Ακόμα και αν δεν υπάρχουν δεδομένα που να καταδεικνύουν ότι η δερματολογική χορήγηση φεντικοναζόλης στους ανθρώπους προκαλεί την απέκκρισή της ή την απέκκριση των μεταβολιτών της στο γάλα, ο κίνδυνος για το μωρό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Συνιστάται να μην χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της γαλουχίας εκτός εάν το αναμενόμενο όφελος για τη μητέρα δικαιολογεί το δυνητικό κίνδυνο για το βρέφος και μόνο υπό την επίβλεψη γιατρού.

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Το Lomexin δεν έχει καμία επίδραση στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων.

Σχετικό SPC

Lomexin 2% κρέμα.

Lomexin 2% δερματικό διάλυμα.

Lomexin 2% δερματικό εκνέφωμα, διάλυμα.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2020: LOMEXIN Κρέμα / Δερματικό διάλυμα / Δερματικό εκνέφωμα, διάλυμα

Χρήσιμα εργαλεία

Αναζήτηση αλληλεπιδράσεων >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.