Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

MOSEPT-ORAL MO.SPR.SO (0.2+0.05) % W/V BTx1 VIAL x 45ml + αντλία ψεκασμού

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Αντενδείξεις και ειδικές προφυλάξεις

Εμπορική
MOSEPT-ORAL
Μορφή
Εκνέφωμα
Συγκέντρωση
2 MG/ML (1) + 0.5MG/ML (2)

Αντενδείξεις

  • Υπερευαισθησία στις δραστικές ουσίες ή σε κάποιο από τα έκδοχα που αναφέρονται στην παράγραφο 6.1, και ιδιαίτερα σε ασθενείς που έχουν ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων πιθανά σχετιζόμενων με χλωρεξιδίνη (βλέπε παράγραφο 4.4 και 4.8).
  • Σε περίπτωση αλλεργίας σε οποιοδήποτε άλλο τοπικό αναισθητικό.
  • Σε ασθενείς με δυσκολία στην κατάποση.
  • Χρήση σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Η θεραπεία με MOSEPT-ORAL θα πρέπει να περιορίζεται στην ανακούφιση του υπάρχοντα πόνου κι ερεθισμού, όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Δεν προορίζεται για παρατεταμένη χρήση, είτε συνεχώς είτε κατ' επανάληψη.

Αυτό το φάρμακο περιέχει 42,5% v/v καθαρή αιθανόλη (οινόπνευμα), δηλαδή έως 168mg ανά εφαρμογή (5 ψεκασμοί), που αντιστοιχεί σε 0,85 ml μπύρας ή 0,35 ml κρασί ανά ψεκασμό. Κάθε 10 ml διαλύματος περιέχει 3,5 g αιθανόλης (96%).

Το MOSEPT-ORAL περιέχει χλωρεξιδίνη. Είναι γνωστό ότι η χλωρεξιδίνη μπορεί να προκαλέσει υπερευαισθησία, συμπεριλαμβανομένων γενικευμένων αλλεργικών αντιδράσεων κι αναφυλακτικού σοκ. Η συχνότητα εμφάνισης υπερευαισθησίας στη χλωρεξιδίνη δεν είναι γνωστή, αλλά η διαθέσιμη βιβλιογραφία υποδεικνύει ότι είναι μάλλον σπάνια. Το MOSEPT-ORAL δεν πρέπει να χορηγείται σε οποιονδήποτε με πιθανό ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στην περιεχόμενη δραστική ουσία, χλωρεξιδίνη (βλέπε παραγράφους 4.3 και 4.8).

Το MOSEPT-ORAL μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, που οδηγούν σε πτώση της αρτηριακής πίεσης ακόμα και σε λιποθυμία. Πρώιμα συμπτώματα μίας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να είναι το δερματικό εξάνθημα ή το άσθμα.

Ασυμβατότητες

Καμία γνωστή.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Η χλωρεξιδίνη και η λιδοκαΐνη είναι συνήθως καλά ανεκτές και δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες για το προϊόν μετά από τοπική βραχυπρόθεσμη χρήση.

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, σκευάσματα για τοπική αναισθησία έχουν συσχετισθεί με αλλεργικές αντιδράσεις. Έχουν παρουσιαστεί αντιδράσεις υπερευαισθησίας με υδροχλωρική λιδοκαΐνη μετά από τοπική έγχυση, με συμπτώματα όπως τοπικό οίδημα με μία μικρή δυσκολία στην αναπνοή ή γενικευμένο εξάνθημα.

Η χλωρεξιδίνη μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει δυσχρωματισμό των δοντιών και της γλώσσας. Αυτό δεν είναι μόνιμο κι εξαφανίζεται μετά τη διακοπή της θεραπείας με χλωρεξιδίνη. Περιστασιακά, ένας οδοντιατρικός καθαρισμός μπορεί να είναι απαραίτητος για να αφαιρεθούν οι δυσχρωμίες εντελώς. Έχει κατά καιρούς αναφερθεί ευαισθησία του δέρματος στη χλωρεξιδίνη και σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί σοβαρές αντιδράσεις υπερευαισθησίας, μετά από τοπική χρήση χλωρεξιδίνης, συμπεριλαμβανομένου του αναφυλακτικού σοκ. Η χλωρεξιδίνη μπορεί να προκαλέσει παροδικές διαταραχές της γεύσης, αίσθημα καύσου στη γλώσσα, και περιστασιακή διόγκωση παρωτίδας.

Δερματικές διαταραχές

Μη γνωστές: αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις, όπως δερματίτιδα, κνησμός, ερύθημα, έκζεμα, εξάνθημα, κνίδωση, ερεθισμός του δέρματος, και φουσκάλες.

Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος

Μη γνωστές: υπερευαισθησία συμπεριλαμβανομένου του αναφυλακτικού σοκ (βλέπε παράγραφο 4.3 και 4.4).

Αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών

Η αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών μετά από τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του φαρμακευτικού προϊόντος είναι σημαντική. Επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της σχέσης οφέλους-κινδύνου του φαρμακευτικού προϊόντος. Ζητείται από τους επαγγελματίες υγείας να αναφέρουν οποιεσδήποτε πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες μέσω του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Μεσογείων 284, GR-15562, Χολαργός, Αθήνα, Τηλ: +30 21 32040380/337.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις της χλωρεξιδίνης με άλλα φάρμακα.

Ενώ θεωρητικά υπάρχει ένας αριθμός πιθανών αλληλεπιδράσεων της λιδοκαΐνης με άλλα φάρμακα, αυτές οι αλληλεπιδράσεις δεν είναι πιθανό να σχετίζονται κλινικά με τη χρήση του MOSEPT-ORAL, το οποίο χορηγείται τοπικά. Ταυτόχρονη θεραπεία με φάρμακα που μειώνουν την ηπατική ροή αίματος (π.χ. προπρανολόλη, σιμετιδίνη) μπορεί να μειώσει την κάθαρση της λιδοκαΐνης. Η μακροχρόνια χορήγηση με φάρμακα που επάγουν τα μικροσωμικά ένζυμα (π.χ. φαινυτοΐνη, βαρβιτουρικά) μπορεί να αυξήσει την απαιτούμενη δοσολογία της λιδοκαΐνης. Οι κατασταλτικές επιδράσεις της λιδοκαΐνης στην καρδιά είναι προσθετικές με εκείνες των βαναστολέων και άλλων αντιαρρυθμικών (π.χ. μεξιλετίνη). Η λιδοκαΐνη είναι ένας ασθενής αναστολέας της ψευδοχολινεστεράσης και μπορεί να παρατείνει τη δράση του σουξαμεθωνίου.

Κύηση

Υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία για την ασφάλεια της λιδοκαΐνης και της χλωρεξιδίνης κατά την διάρκεια της κύησης σε ανθρώπους, αλλά οι δύο δραστικές ουσίες χρησιμοποιούνται ευρέως για πολλά χρόνια, χωρίς να έχει εμφανιστεί κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια. Το MOSEPT-ORAL θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού μόνο υπό την καθοδήγηση του ιατρού.

Γαλουχία

Η λιδοκαΐνη εκκρίνεται στο μητρικό γάλα, αλλά σε τόσο μικρές ποσότητες, που γενικά δεν υπάρχει κίνδυνος για το βρέφος, σε επίπεδα θεραπευτικών δόσεων.

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Καμία γνωστή.

Σχετικό SPC

MOSEPT-ORAL στοματικό εκνέφωμα, διάλυμα (0,2+0,05)% w/v.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : MOSEPT-ORAL

Χρήσιμα εργαλεία

Αναζήτηση αλληλεπιδράσεων >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.