Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του Galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
®
 Φάρμακα Α - Ζ  Συγχορήγηση  Μητρότητα

BETNOVATE CREAM 0,1% (W/W) TUBX30G

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Πληροφορίες για τη χρήση

Εμπορική
BETNOVATE
Μορφή
Kρέμα εξωτερικής χρήσης
Συγκέντρωση
1MG/G

Ενδείξεις

Η βαλερική βηταμεθαζόνη είναι ένα ισχυρό τοπικό κορτικοστεροειδές που ενδείκνυται για χρήση σε ενήλικες, ηλικιωμένους και παιδιά άνω του 1 έτους για την ανακούφιση των φλεγμονωδών και κνησμωδών εκδηλώσεων των δερματοπαθειών που ανταποκρίνονται στα στεροειδή.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

  • Ψωρίαση (μη συμπεριλαμβανομένης της κατά πλάκας ψωρίασης, της ψωρίασης παλαμών και πελμάτων και της ανάστροφης ψωρίασης)
  • Ατοπικό έκζεμα
  • Νομισματοειδές έκζεμα
  • Δερματίτιδα εξ επαφής
  • Μαστοκύττωση
  • Ερυθηματώδης λύκος
  • Παραψωρίαση
  • Γυροειδής αλωπεκία

Δοσολογία και τρόπος χορήγησης

Οι κρέμες είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για επιφάνειες υγρές ή με υγρασία.

Εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα και τρίψτε απαλά χρησιμοποιώντας ακριβώς την ποσότητα που απαιτείται για να καλύψετε ολόκληρη την προσβεβλημένη περιοχή μία ή δύο φορές την ημέρα, μέχρι να παρουσιαστεί βελτίωση. Στη συνέχεια μειώστε τη συχνότητα της εφαρμογής ή αλλάξτε σε θεραπεία με ένα λιγότερο ισχυρό σκεύασμα. Αφήστε επαρκή χρόνο για απορρόφηση μετά από κάθε εφαρμογή, πριν εφαρμόσετε κάποιο μαλακτικό.

Σε περισσότερο ανθεκτικές βλάβες, όπως οι πεπαχυσμένες πλάκες ψωρίασης στους αγκώνες και τα γόνατα, η δράση του Betnovate μπορεί να ενισχυθεί, αν χρειασθεί, με στεγανή επίδεση της υπό θεραπεία περιοχής με ταινία πολυαιθυλενίου.

Ολονύχτια στεγανή επίδεση είναι αρκετή συνήθως, ώστε να επιφέρει σε τέτοιες βλάβες ικανοποιητική ανταπόκριση. Στη συνέχεια η βελτίωση διατηρείται με τακτική χορήγηση χωρίς στεγανή επίδεση.

Αν η κατάσταση επιδεινωθεί ή δεν βελτιωθεί εντός 2-4 εβδομάδων, η θεραπεία και η διάγνωση θα πρέπει να επανεκτιμηθούν.

Ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα)

Η θεραπεία με τοπικά κορτικοστεροειδή θα πρέπει να διακόπτεται βαθμιαία όταν επιτευχθεί έλεγχος και να ακολουθείται από θεραπεία συντήρησης με χρήση ενός μαλακτικού.

Μπορεί να συμβεί αναζωπύρωση προϋπάρχουσας δερματοπάθειας με την απότομη διακοπή των τοπικών κορτικοστεροειδών, ιδιαίτερα των ισχυρών σκευασμάτων.

Ανθεκτικές δερματοπάθειες

Ασθενείς με συχνές υποτροπές

Μετά την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός οξέος επεισοδίου με συνεχή αγωγή τοπικού κορτικοστεροειδούς, μπορεί να εξετασθεί το ενδεχόμενο διαλείπουσας χορήγησης (άπαξ ημερησίως, δύο φορές την εβδομάδα χωρίς στεγανή επίδεση). Αυτό έχει δειχθεί ότι βοηθάει στη μείωση της συχνότητας των υποτροπών.

Η εφαρμογή θα πρέπει να συνεχίζεται σε όλες τις προηγούμενα επηρεασθείσες επιφάνειες ή σε περιοχές που είναι γνωστό ότι μπορεί να υποτροπιάσουν. Αυτό το σχήμα θα πρέπει να συνδυάζεται με καθημερινή χρήση ρουτίνας μαλακτικών. Η κατάσταση καθώς και τα οφέλη και οι κίνδυνοι της συνεχιζόμενης θεραπείας πρέπει να επανεξετάζονται σε τακτική βάση.

Παιδιατρικός πληθυσμός

Το Betnovate αντενδείκνυται σε παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους.

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν τοπικές και συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών και, γενικά, απαιτούν μικρότερης διάρκειας θεραπευτικούς κύκλους και λιγότερο ισχυρούς παράγοντες από τους ενήλικες.

Θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, όταν χρησιμοποιείται η βαλερική βηταμεθαζόνη, ώστε να διασφαλίζεται ότι η ποσότητα που εφαρμόζεται είναι η ελάχιστη δυνατή που προσφέρει θεραπευτικό όφελος.

Ηλικιωμένοι

Οι κλινικές μελέτες δεν έχουν εντοπίσει διαφορές ως προς την ανταπόκριση ανάμεσα σε ηλικιωμένους και νεότερους ασθενείς. Η μεγαλύτερη συχνότητα ελαττωμένης ηπατικής ή νεφρικής λειτουργίας στους ηλικιωμένους μπορεί να καθυστερήσει την απέκκριση, αν συμβεί συστηματική απορρόφηση. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιείται η ελάχιστη δυνατή ποσότητα για τη συντομότερη δυνατή διάρκεια, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό κλινικό όφελος.

Νεφρική/Ηπατική δυσλειτουργία

Σε περίπτωση συστηματικής απορρόφησης (όταν η εφαρμογή αφορά μία μεγάλη επιφάνεια για παρατεταμένη περίοδο), ο μεταβολισμός και η απέκκριση μπορεί να καθυστερήσουν, αυξάνοντας, ως εκ τούτου, τον κίνδυνο συστηματικής τοξικότητας. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιείται η ελάχιστη δυνατή ποσότητα για τη συντομότερη δυνατή διάρκεια, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό κλινικό όφελος.

Υπερδοσολογία - αντιμετώπιση

Συμπτώματα και σημεία

Η βαλερική βηταμεθαζόνη που εφαρμόζεται τοπικά μπορεί να απορροφηθεί σε επαρκείς ποσότητες, ώστε να προκαλέσει συστηματικές επιδράσεις. Οξεία υπερδοσολογία είναι πολύ απίθανο να συμβεί, ωστόσο σε περίπτωση χρόνιας υπερδοσολογίας ή κακής χρήσης είναι δυνατόν να εμφανισθούν τα χαρακτηριστικά υπερκορτικοειδισμού (βλ. παράγραφο 4.8).

Θεραπεία

Στην περίπτωση υπερδοσολογίας, η βαλερική βηταμεθαζόνη θα πρέπει να διακόπτεται βαθμιαία, μειώνοντας τη συχνότητα εφαρμογής ή αντικαθιστώντας την με ένα λιγότερο ισχυρό κορτικοστεροειδές, λόγω του κινδύνου γλυκοκορτικοστεροειδικής ανεπάρκειας.

Η περαιτέρω αντιμετώπιση θα πρέπει να βασίζεται στις κλινικές ενδείξεις ή στις συστάσεις του Κέντρου Δηλητηριάσεων, εφόσον υπάρχουν.

Φύση και συστατικά του περιέκτη

Σωληνάρια των 25 g.

Πτυσσόμενο σωληνάριο αλουμινίου, εσωτερικά λακαρισμένo με εποξική ρητίνη και καπάκι.

Οδηγίες χρήσης, χειρισμού και απόρριψης

Καμία ειδική υποχρέωση.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την φύλαξη του προϊόντος

Φυλάσσεται σε θερμοκρασία μικρότερη των 30°C.

Ημερομηνία λήξης

Χρόνος ζωής: 24 μήνες.

Σχετικό SPC

Betnovate 0,1% w/w κρέμα.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : BETNOVATE Κρέμα

Χρήσιμα εργαλεία

Έλεγχος συγχορήγησης >