Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

FLIXOTIDE ALLERGY NASPR.SUS 0.05% W/W (50MCG/ΨΕΚΑΣΜΟ) 1 Φιάλη x 60 δοσιμετρικούς ψεκασμούς με ένα εξάρτημα ρινικής προσαρμογής

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
FLIXOTIDE
Μορφή
Εκνέφωμα, εναιώρημα
Συγκέντρωση
50UG/DOSE

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: Ρινικά παρασκευάσματα, κορτικοστεροειδή
Κωδικός ATC: R01AD08

Μηχανισμός δράσης

Η προπιονική φλουτικαζόνη είναι ένα γλυκοκορτικοστεροειδές που έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, δρώντας μέσω του υποδοχέα των γλυκοκορτικοειδών.

Φαρμακοδυναμικές επιδράσεις

Μετά από ενδορρινική χορήγηση προπιονικής φλουτικαζόνης (200 μικρογραμμάρια/ημέρα), δεν υπάρχει σημαντική μεταβολή στην AUC 24ώρου για την κορτιζόλη ορού, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (αναλογία 1,01, 90% CI 0,9 – 1,14).

Κλινική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια

Πολλαπλά τυχαιοποιημένες, διπλά-τυφλές, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές μελέτες διεξήχθησαν για να διερευνηθεί η χρήση ρινικού εκνεφώματος προπιονικής φλουτικαζόνης (200 μικρογραμμάρια μία φορά την ημέρα) σε ενήλικους ασθενείς με εποχική ή περιοδική αλλεργική ρινίτιδα και σε δύο μελέτες διερευνήθηκε η δυσφορία των παραρρίνιων κόλπων και η πίεση που σχετίζεται με την ρινική συμφόρηση που προκαλείται από την αλλεργική ρινίτιδα σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω. Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, το ρινικό εκνέφωμα προπιονικής φλουτικαζόνης βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα της ρινός (όπως ρινόρροια, ρινική συμφόρηση, πταρμός και ρινικός κνησμός) και των οφθαλμών (οφθαλμικός κνησμός, δακρύρροια και ερυθρότητα) (p<0,05). Η αποτελεσματικότητα διατηρήθηκε για όλο το χρονικό διάστημα των 24ωρών μεταξύ των δόσεων. Η βαθμολογία του άλγους των παραρρίνιων κόλπων και της πίεσης μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο κατά τη 2η εβδομάδα θεραπείας, και στις δύο μελέτες, και κατά τη διάρκεια της 1ης εβδομάδας θεραπείας σε μία από τις μελέτες (p<0,05).

Η μετα-ανάλυση 22 κλινικών μελετών για το ρινικό εκνέφωμα προπιονικής φλουτικαζόνης έδειξε ότι η έναρξη της θεραπευτικής δράσης της εμφανίζεται μέσα σε 12 ώρες, και το νωρίτερο 2 έως 4 ώρες σε ορισμένους ασθενείς, μετά την αρχική χορήγηση του ρινικού εκνεφώματος προπιονικής φλουτικαζόνης.

Η πρόληψη της εμφάνισης των συμπτωμάτων της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας έχει αξιολογηθεί σε δύο μελέτες για το ρινικό εκνέφωμα προπιονικής φλουτικαζόνης (200 μικρογραμμάρια μία φορά την ημέρα) σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω. Το ρινικό εκνέφωμα προπιονικής φλουτικαζόνης συγκρίθηκε με υδατικό ρινικό εκνέφωμα χρωμογλυκικού δινατρίου 2% (μελέτη 1) ή με το συνδυασμό ρινικού εκνεφώματος προπιονικής φλουτικαζόνης και από του στόματος σετιριζίνης (10 mg ημερησίως) (μελέτη 2). Και οι δύο μελέτες ήταν διπλά τυφλές, παραλλήλων ομάδων. Οι ασθενείς που έλαβαν αγωγή με προπιονική φλουτικαζόνη είχαν πολύ περισσότερες ημέρες χωρίς συμπτώματα (δηλαδή χωρίς πταρμό, ρινόρροια, ρινική συμφόρηση και κνησμό) σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν την αγωγή με χρωμογλυκικό δινάτριο (p<0,01). Δεν υπήρχε διαφορά στην ανακούφιση των οφθαλμικών συμπτωμάτων μεταξύ των δύο ομάδων θεραπείας. Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ της θεραπείας με το συνδυασμό ρινικού εκνεφώματος προπιονικής φλουτικαζόνης και από του στόματος σετιριζίνης έναντι του ρινικού εκνεφώματος προπιονικής φλουτικαζόνης μόνου.

Φαρμακοκινητική

Απορρόφηση

Μετά από ενδορρινική χορήγηση προπιονικής φλουτικαζόνης (200 μικρογραμμάρια/ημέρα), οι μέγιστες συγκεντρώσεις στο πλάσμα σε σταθεροποιημένη κατάσταση ήταν μη μετρήσιμες στα περισσότερα άτομα (<0,01 ng/mL). Η υψηλότερη συγκέντρωση Cmax που έχει καταγραφεί ήταν 0,017 ng/mL. Η άμεση απορρόφηση δια του ρινικού βλεννογόνου είναι αμελητέα λόγω της χαμηλής υδατοδιαλυτότητας με την πλειοψηφία της δόσης τελικά να καταπίνεται. Όταν χορηγείται από το στόμα, η συστηματική έκθεση είναι <1% εξαιτίας της περιορισμένης απορρόφησης και του προ-συστηματικού μεταβολισμού. Η ολική συστηματική απορρόφηση που προκύπτει και από τη ρινική και από του στόματος απορρόφηση της καταποθείσας δόσης είναι επομένως αμελητέα.

Κατανομή

Η προπιονική φλουτικαζόνη έχει μεγάλο όγκο κατανομής (περίπου 318L) σε σταθεροποιημένη κατάσταση. Η σύνδεση με τις πρωτεΐνες του πλάσματος είναι μετρίως υψηλή (91%).

Βιομετασχηματισμός

Η προπιονική φλουτικαζόνη αποβάλλεται ταχύτατα από τη συστηματική κυκλοφορία, κυρίως μέσω του ηπατικού μεταβολισμού προς τον ανενεργό μεταβολίτη του καρβοξυλικού οξέος, από το ένζυμο CYP3A4 του κυττοχρώματος P450. Η καταποθείσα προπιονική φλουτικαζόνη επίσης υπόκειται σε εκτεταμένο μεταβολισμό πρώτης διόδου. Πρέπει να δίδεται προσοχή κατά τη συγχορήγηση ισχυρών αναστολέων του CYP3A4, όπως η κετοκοναζόλη και η ριτοναβίρη, καθώς υπάρχει κίνδυνος για αυξημένη συστηματική έκθεση στην προπιονική φλουτικαζόνη.

Αποβολή

Ο ρυθμός απομάκρυνσης της προπιονικής φλουτικαζόνης που χορηγείται ενδοφλέβια είναι γραμμικός για εύρος δόσης 250-1.000 μικρογραμμάρια και χαρακτηρίζεται από υψηλή τιμή πλασματικής κάθαρσης (CL = 1,1L/λεπτό). Οι μέγιστες συγκεντρώσεις στο πλάσμα μειώνονται κατά περίπου 98% μέσα σε 3-4 ώρες και μόνο οι χαμηλές συγκεντρώσεις στο πλάσμα συσχετίζονται με τον τελικό χρόνο ημίσειας ζωής των 7,8 ωρών. Η νεφρική κάθαρση της προπιονικής φλουτικαζόνης είναι αμελητέα (<0,2%) και λιγότερο από 5% ως μεταβολίτης καρβοξυλικού οξέος.

Η κύρια οδός αποβολής της προπιονικής φλουτικαζόνης και των μεταβολιτών της είναι η απέκκριση μέσω της χολής.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Σε τοξικολογικές μελέτες σε ζώα, συμπεριλαμβανομένων μελετών τοξικότητας στην αναπαραγωγική ικανότητα και στην ανάπτυξη, έχουν διαπιστωθεί τυπικές επιδράσεις ισχυρού κορτικοστεροειδούς, και αυτές μόνο σε δόσεις πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που προτείνονται για θεραπευτική χρήση. Σε δοκιμές τοξικότητας επαναλαμβανόμενων δόσεων δεν ταυτοποιήθηκαν νέες επιδράσεις. Η προπιονική φλουτικαζόνη στερείται μεταλλαξιογόνου δράσης σε in vitro και in vivo δοκιμές και δεν κατέδειξε ογκογόνο επίδραση σε τρωκτικά. Δεν προκαλεί ερεθισμό και ευαισθητοποίηση στα πειραματόζωα.

Τα διαθέσιμα μη κλινικά δεδομένα σε ζώα στα οποία χορηγήθηκαν δόσεις μεγαλύτερες της κλινικά θεραπευτικής δόσης, δείχνουν ότι η επαναλαμβανόμενη ενδορρινική χορήγηση του χλωριούχου βενζαλκόνιου μπορεί να προκαλέσει μεταπλασία πλακωδών κυττάρων, μείωση του αριθμού των τριχοειδών και των καλυκοειδών κυττάρων και της έκκρισης της βλέννης, κυρίως στις περιοχές του ρινικού βλεννογόνου, όπου η συγκέντρωση του ήταν μεγαλύτερη εξαιτίας της τοπικής χορήγησης. Επιπροσθέτως, τα συλλογικά κλινικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η βραχυχρόνια εισπνοή του χλωριούχου βενζαλκόνιου μπορεί να προκαλέσει βρογχοσυστολή σε ασθματικούς και παράδοξο βρογχόσπασμο κατά την επαναλαμβανόμενη χρήση από ασθενείς με σοβαρό άσθμα. Ωστόσο, οι ανεπιθύμητες ενέργειες στα ρινικά τριχοειδή και στους βλεννογόνους δεν έχουν αποδειχθεί στις αναφερθείσες κλινικές μελέτες.

Καρκινογένεση, μεταλλάξεις, στείρωση

Γονιμότητα

Δεν υπάρχουν δεδομένα της επίδρασης της φλουτικαζόνης στην ανθρώπινη γονιμότητα.

Ενεργά συστατικά

O2GMZ0LF5W - FLUTICASONE PROPIONATE

Σχετικό SPC

Flixotide Allergy 50 μικρογραμμάρια/ψεκασμό ρινικό εκνέφωμα, εναιώρημα.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2015: FLIXOTIDE Ρινικό εκνέφωμα, εναιώρημα

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.