Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

ABROBION SYR 30MG/5ML FLx200 ML

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
ABROBION
Μορφή
Σιρόπι
Συγκέντρωση
30MG/5ML

Φαρμακοδυναμική

Το Abrobion έχει βλεννοκινητικές (διεγείρει τη λειτουργία του κροσσωτού επιθηλίου με αποτέλεσμα τη μεταφορά της βλέννης προς τα έξω) και βλεννολυτικές ιδιότητες. Διευκολύνει την απομάκρυνση των εκκρίσεων του τραχειοβρογχικού δένδρου, μειώνοντας έτσι τη στάση της βλέννης με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αναπνοής.

Φαρμακολογικές και ιστολογικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα και ανθρώπους απέδειξαν:

  • διέγερση του κροσσωτού επιθηλίου με επιτάχυνση της μεταφοράς της βλέννης.
  • εκκριματική δράση η οποία ασκείται στα ορώδη αδενοκύτταρα και στα κυψελιδικά κύτταρα τύπου ΙΙ που παράγουν τον επιφανειοδραστικό παράγοντα.
  • αύξηση των επιπέδων της IgA στα υγρά της βρογχοκυψελιδικής κάθαρσης σε ασθενείς που έχουν λάβει αμβροξόλη.
  • αύξηση της βρογχοπνευμονικής κατανομής (διείσδυσης) διαφόρων αντιβιοτικών (ερυθρομυκίνης, αμπικιλλίνης, αμοξικιλλίνης, δοξοκυκλίνης).

Τοπική αναισθητική δράση της αμβροξόλης έχει παρατηρηθεί σε μοντέλο οφθαλμού κόνικλου, το οποίο μπορεί να εξηγηθεί από τις ιδιότητες που έχει στον αποκλεισμό των διαύλων νατρίου. Έχει αποδειχθεί in vitro ότι η αμβροξόλη αποκλείει τους διαύλους νατρίου, η δέσμευση αυτή είναι αναστρέψιμη και εξαρτώμενη από τη συγκέντρωση της ουσίας.

Η απελευθέρωση κυτοκινών στο αίμα καθώς και τα καθηλωμένα στους ιστούς μονοπύρηνα και πολυμορφοπύρηνα κύτταρα φάνηκε να μειώνονται σημαντικά in vitro από την αμβροξόλη.

Το Abrobion λόγω της σύνθεσης του είναι κατάλληλο για διαβητικούς.

Φαρμακοκινητική

Φαρμακοκινητικές μελέτες έδειξαν ταχεία απορρόφηση της αμβροξόλης. Τα μέγιστα επίπεδά της στο πλάσμα φθάνουν εντός 0.5 με 3 ώρες και μετά από 6.5 ± 2.2 ώρες για τις μορφές βραδείας αποδέσμευσης. Το καψάκιο βραδείας αποδέσμευσης παρουσιάζει σχετική διαθεσιμότητα 95% (κανονικοποιημένη δόση) σε σχέση με το δισκίο των 30 mg.

Η δέσμευση με τις πρωτεΐνες στα θεραπευτικά επίπεδα στο πλάσμα είναι περίπου 90%. Η κατανομή της αμβροξόλης μετά από του στόματος, i.v και i.m χορήγηση από το αίμα στους ιστούς είναι ταχεία και οι μέγιστες συγκεντρώσεις του φαρμάκου παρατηρούνται στους πνεύμονες.

Περίπου το 30% της από του στόματος χορηγούμενης δόσης απομακρύνεται μέσω του φαινομένου της πρώτης διόδου.

Μελέτες σε ανθρώπινα ηπατικά μικροσώματα έδειξαν ότι το συνένζυμο CYP3A4 αποτελεί την κύρια ισομορφή που είναι υπεύθυνη για τον μεταβολισμό της αμβροξόλης. Διαφορετικά, η αμβροξόλη μεταβολίζεται κυρίως από το ήπαρ με σύζευξη.

Ο χρόνος ημιζωής στο πλάσμα πλησιάζει τις 10 ώρες. Η αμβροξόλη αποβάλλεται δια των ούρων αμετάβλητη ή δια μεταβολιτών κατά 85% σε 120 ώρες και δια των κοπράνων κατά 15%.

Η ηλικία και το φύλο δεν φάνηκε να επηρεάζει την φαρμακοκινητική της αμβροξόλης σε κλινικό επίπεδο και επομένως δεν απαιτείται κάποια ρύθμιση της δόσης.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Η αμβροξόλη έχει χαμηλό δείκτη οξείας τοξικότητας.

Χρόνιες από του στόματος μελέτες τοξικότητας σε επίμυες (52 και 78 εβδομάδες), κόνικλους (26 εβδομάδες) και σκύλους (52 εβδομάδες) δεν έδειξαν κάποια ευδιάκριτη τοξικότητα σε κάποιο όργανο. Το επίπεδο στο οποίο δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες (NOAEL) ήταν 50mg/kg (επίμυες), 40mg/kg (κόνικλοι) και 10 mg/kg (σκύλοι) αντίστοιχα.

Σε ενδοφλέβιες μελέτες τοξικότητας τεσσάρων εβδομάδων με αμβροξόλη χορηγήθηκαν σε επίμυες 4, 16 και 64 mg/kg και σε σκύλους χορηγήθηκαν 45, 90 και 120 mg/kg (3 εγχύσεις) δεν έδειξαν σοβαρή τοπική ή συσταιμική τοξικότητα περιλαμβανομένων και ιστοπαθολογικών σημείων. Όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν αναστρέψιμες.

Η χορήγηση δόσεων αμβροξόλης από του στόματος έως και 3000 mg/kg σε επίμυες και 200 mg/kg σε κόνικλους δεν έδειξε εμβρυοτοξικές ή τερατογεννετικές δράσεις. Η γονιμότητα αρσενικών και θηλυκών επίμυων δεν επηρεάστηκε με δόσεις έως και 500 mg/kg,

To NOAEL σε μία περιγεννετική και μεταγεννετική μελέτη ανάπτυξης ήταν 50 mg/kg. Δόση 500 mg/kg ήταν ελαφρώς τοξική, καθώς εμφάνισαν ελαττωμένο σωματικό βάρος.

Η αμβροξόλη δεν εμφάνισε μεταλλαξιογόνο ικανότητα όπως έδειξαν οι έλεγχοι Ames και ο έλεγχος μικροπύρηνων μυών.

Η αμβροξόλη δεν έδειξε ογκογενετικό δυναμικό σε μελέτες καρκινογένεσης σε μύες (50, 200 και 800 mg/kg) και επίμυες (65, 250 και 1000 mg/kg), η διάρκεια των μελετών ήταν 105 και 116 εβδομάδες αντίστοιχα.

Ενεργά συστατικά

CC995ZMV90 - AMBROXOL HYDROCHLORIDE

Σχετικό SPC

ABROBION.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2008: ABROBION Syrup

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.