Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

PANADOL EXTEND CON.R.TAB 665MG/TAB BTx12 (BLIST.1x12)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
PANADOL
Μορφή
Δισκίο ελεγχόμενης αποδέσμευσης
Συγκέντρωση
665MG/TAB

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: Ανιλίδες
Κωδικός ΑΤC: N02BE01

Η παρακεταμόλη αποτελεί τον κύριο ενεργό μεταβολίτη της φαινακετίνης αλλά στερείται των παρενεργειών της. Έχει αναλγητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες παρόμοιες με αυτές του ακετυλοσαλικυλικού οξέος και ασθενείς αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι ασθενής αναστολέας της βιοσύνθεσης των προσταγλανδινών αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιο αποτελεσματική κατά των ενζύμων του ΚΝΣ από αυτά της περιφέρειας. Η αντιπυρετική της δράση οφείλεται σε άμεση επίδραση στα υποθαλαμικά θερμορυθμιστικά κέντρα. Ο μηχανισμός της αναλγητικής δράσης της δεν είναι γνωστός.

Εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενη δοσολογία δεν επιδρά στο καρδιαγγειακό ή στο αναπνευστικό σύστημα. Σε αντίθεση με το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, η παρακεταμόλη δεν επηρεάζει το χρόνο προθρομβίνης, δεν έχει αντιαιμοπεταλιακή δράση και δεν προκαλεί εξελκώσεις στον γαστρεντερικό σωλήνα. Η αντιφλεγμονώδης δράση της είναι ακόμη υπό έρευνα.

Χρόνιος πόνος

Το Panadol Extend (2 δισκία λαμβανόμενα τρεις φορές την ημέρα) και η παρακεταμόλη άμεσης αποδέσμευσης (2 δισκία λαμβανόμενα τέσσερις φορές την ημέρα) ήταν κλινικώς ισοδύναμα σε συνολική ημερήσια δόση 4 g βάσει συνολικής εκτίμησης σε ασθενείς μετά από αγωγή 7 ημερών.

Το Panadol Extend και η άμεσης αποδέσμευσης παρακεταμόλη δεν είχαν σημαντικές διαφορές για ένα εύρος δευτερευόντων παραμέτρων αποτελεσματικότητας όπως ο πόνος κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο πόνος κατά τη διάρκεια της βάδισης και της ανάπαυσης, ο πόνος κατά το ξύπνημα, η ανακούφιση από τον πόνο, ο αριθμός των ξυπνημάτων από τον πόνο κατά τη διάρκεια της νύκτας και η διάρκεια της πρωινής δυσκαμψίας.

Εφόσον το Panadol Extend (λαμβανόμενο τρεις φορές την ημέρα) ήταν κλινικώς ισοδύναμο με την άμεσης αποδέσμευσης παρακεταμόλη (λαμβανόμενη τέσσερις φορές την ημέρα), συμπεραίνεται ότι το Panadol Extend παρέχει ανακούφιση από τον πόνο για 8 ώρες μετά τη δόση.

Οξύς πόνος

Σε ασθενείς με πόνο μετά από οδοντιατρική χειρουργική επέμβαση, μία μόνο δόση Panadol Extend (2 δισκία) ήταν θεραπευτικώς ισοδύναμη με την άμεσης αποδέσμευσης παρακεταμόλη (2 δισκία) σε ασθενείς 4 ώρες μετά τη λήψη.

Δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο Panadol Extend και την παρακεταμόλη άμεσης αποδέσμευσης κατά την ανάπτυξη της αναλγησίας και στο μέγιστο της αναλγητικής δράσης. Τάση για καλύτερη αναλγησία παρατηρήθηκε με το Panadol Extend σε μεγαλύτερες χρονικές μετρήσεις. Επιπροσθέτως, το Panadol Extend ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικό από την άμεσης αποδέσμευσης παρακεταμόλη στην συνολική διαφορά έντασης του πόνου στις 6 ώρες (p=0,0344) και τις 8 ώρες (p=0,0500), μετρημένη στην οπτική αναλογική κλίμακα.

Φαρμακοκινητική

Το Panadol Extend έχει μοναδική σύνθεση αποτελούμενη από δύο στιβάδες ενσωματώνοντας μία δόση άμεσης αποδέσμευσης και μία δόση βραδείας αποδέσμευσης παρακεταμόλης.

Η στιβάδα βραδείας αποδέσμευσης περιέχει HPMC πολυμερές, το οποίο ενυδατώνεται ταχύτατα για να σχηματίσει ένα στρώμα γέλης στην περιφέρεια της στιβάδας. Το φάρμακο απελευθερώνεται με ένα συνδυασμό διάχυσης και διάβρωσης του στρώματος της γέλης.

Το Panadol Extend απελευθερώνει το φάρμακο με ένα ρυθμό ο οποίος επιβεβαιώνει ότι οι θεραπευτικώς ενεργές συγκεντρώσεις παρακεταμόλης στο πλάσμα επιτυγχάνονται ταχέως και διατηρούνται για περίπου 8 ώρες μετά τη χορήγηση.

Η παρακεταμόλη μεταβολίζεται στο ήπαρ και αποβάλλεται στα ούρα κυρίως ως γλυκουρονίδια και θειικές ενώσεις. Λιγότερο από 5% απεκκρίνεται ως αμετάβλητη παρακεταμόλη. Ο χρόνος ημιπεριόδου ζωής της αποβολής είναι περίπου 2 ώρες. Σε θεραπευτικές δόσεις η σύνδεση με τις πρωτεΐνες του πλάσματος είναι ελάχιστη.

Το Panadol Extend και η άμεσης αποδέσμευσης παρακεταμόλη ήταν βιοϊσοδύναμα σε εθελοντές όσον αφορά την καμπύλη AUC και AUC με γεμάτο ή άδειο στομάχι μετά από χορήγηση μίας μόνο δόσης. Αυτό υποδεικνύει ότι το μέγεθος της απορρόφησης της παρακεταμόλης από το Panadol Extend είναι ισοδύναμο αυτού της άμεσης αποδέσμευσης παρακεταμόλης. Το φαγητό είχε μικρή επίδραση στο μέγεθος της απορρόφησης της παρακεταμόλης από το Panadol Extend αποδεικνύοντας ότι το Panadol Extend μπορεί να λαμβάνεται με ή χωρίς φαγητό. Η παρακεταμόλη απορροφήθηκε αμέσως μετά τη χορήγηση του Panadol Extend και ήταν γενικά μετρήσιμη στο πλάσμα μέσα σε 15 λεπτά σε ασθενείς με άδειο στομάχι. Οι μέσες συγκεντρώσεις της παρακεταμόλης στο πλάσμα που ξεπερνούσαν το ελάχιστο απαιτούμενο όριο για την αναλγησία (>4 mcg/ml) διατηρήθηκαν 6 έως 7 ώρες μετά τη χορήγηση σε ασθενείς με άδειο στομάχι και 7 έως 8 ώρες σε ασθενείς με γεμάτο στομάχι.

Σε σταθεροποιημένη κατάσταση το Panadol Extend είναι βιοϊσοδύναμο με την άμεσης αποδέσμευσης παρακεταμόλη βάσει σύγκρισης των AUCs κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών της περιόδου χορήγησης της μελέτης. Επιπροσθέτως, σύγκριση των παραμέτρων φαρμακοκινητικής υποδεικνύουν ότι το Panadol Extend έχει τα χαρακτηριστικά μιας σύνθεσης που περιέχει παρακεταμόλη βραδείας αποδέσμευσης.

Διακυμάνσεις στη μέγιστη και την ελάχιστη τιμή για τις συγκεντρώσεις της παρακεταμόλης στο πλάσμα ήταν σημαντικά μικρότερες για το Panadol Extend σε σχέση με την άμεσης αποδέσμευσης παρακεταμόλη (μέσος δείκτης διακύμανσης = 0,957 και 1,388 αντιστοίχως, p<0,001). Κατά συνέπεια, το Panadol Extend παρείχε περισσότερο σταθερά επίπεδα παρακεταμόλης. Επιπροσθέτως, οι AUCs σε σταθεροποιημένη κατάσταση ήταν ισοδύναμες υποδεικνύοντας ότι δεν υπήρχε πρόσθετη συσσώρευση παρακεταμόλης από το Panadol Extend σε σύγκριση με την άμεσης αποδέσμευσης παρακεταμόλη.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Έχουν αξιολογηθεί οι επιδράσεις της παρακεταμόλης στη δίαιτα αρουραίων και ποντικών σε 0, 600, 3.000 και 6.000 ppm επί 2 έτη. Δεν υπήρξε ένδειξη καρκινογόνου δράσης της παρακεταμόλης σε αρσενικούς αρουραίους καθώς και σε αρσενικούς και θηλυκούς ποντικούς. Διφορούμενες ενδείξεις καρκινογόνου δράσης σημειώθηκαν σε θηλυκούς αρουραίους λόγω αυξημένης επίπτωσης μονοπύρηνης κυτταρικής λευχαιμίας.

Η συγκριτική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για τη γονοτοξική και καρκινογόνο δράση της παρακεταμόλης έδειξε ότι οι γονοτοξικές επιδράσεις της παρακεταμόλης εμφανίζονται μόνο σε δοσολογίες άνω του συνιστώμενου εύρους, με αποτέλεσμα σοβαρές τοξικές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων της έντονης τοξικότητας στο ήπαρ και τον μυελό των οστών. Στις θεραπευτικές δόσεις της παρακεταμόλης δεν υπερβαίνεται το όριο για την πρόκληση γονοτοξικότητας. Οι μελέτες σε ζώα δεν υπέδειξαν δυναμικό καρκινογένεσης σε μη ηπατοτοξικά επίπεδα δοσολογίας. Έχουν παρατηρηθεί ογκογόνες επιδράσεις της παρακεταμόλης σε παλαιότερες μελέτες, μόνον μετά από χορήγηση πολύ υψηλών, κυτταροτοξικών δόσεων.

Ενεργά συστατικά

362O9ITL9D - ACETAMINOPHEN

Σχετικό SPC

Panadol Extend 665 mg δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : PANADOL EXTEND Δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.