Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

PANADOL COLD & FLU F.C.TAB (500+30)MG/TAB BTx24 (σε BLISTERS)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Πληροφορίες για τη χρήση

Εμπορική
PANADOL COLD AND FLU
Μορφή
Δισκίο, επικαλυμμένο με υμένιο
Συγκέντρωση
500MG/TAB (1) + 30MG/TAB (2)

Ενδείξεις

Ανακούφιση από τα συμπτώματα της ρινικής συμφόρησης όταν συνδυάζεται με πυρετό και / ή πόνο όπως πονόλαιμος, πόνος των παραρρινίων ή πονοκέφαλος κατά το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη.

Δοσολογία και τρόπος χορήγησης

Από του στόματος λήψη.

Ενήλικες (συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων): Δύο δισκία μέχρι τρεις φορές την ημέρα εφ' όσον χρειάζεται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Έφηβοι ηλικίας 12 έως 18 ετών: Ένα ως δύο δισκία μέχρι τρεις φορές την ημέρα εφ' όσον χρειάζεται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η δόση δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται συχνότερα από κάθε τέσσερις ώρες και δεν πρέπει να λαμβάνονται περισσότερες από τρεις δόσεις στο εικοσιτετράωρο.

Να μην λαμβάνεται από παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να λαμβάνουν το προϊόν αυτό για διάστημα μεγαλύτερο των 5 ημερών και να συμβουλεύονται το γιατρό αν τα συμπτώματα επιμένουν.

Να μην υπερβαίνεται η συνιστώμενη δόση.

Τα δισκία πρέπει να λαμβάνονται με νερό.

Ειδικοί πληθυσμοί

Η ψευδοεφεδρίνη αποβάλλεται κυρίως από τους νεφρούς. Η ψευδοεφεδρίνη δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια (βλ. Αντενδείξεις) και θα πρέπει να χορηγείται με προσοχή σε ασθενείς με μέτρια νεφρική ανεπάρκεια (βλ. παρ. 4.4 Ιδιαίτερες προειδοποιήσεις & ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση και 5.2 Φαρμακοκινητικές ιδιότητες).

Υπερδοσολογία - αντιμετώπιση

Παρακεταμόλη

Είναι πιθανό να προκληθεί ηπατική βλάβη σε ενήλικες από την εφάπαξ χορήγηση 10 g ή περισσότερων παρακεταμόλης. Η κατάποση 5 g ή περισσότερων παρακεταμόλης μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη εάν ο ασθενής εμφανίζει ορισμένους παράγοντες κινδύνου (βλ. παρακάτω).

Παράγοντες κινδύνου: Εάν ο ασθενής

α. Βρίσκεται σε χρόνια θεραπεία με καρβαμαζεπίνη, φαινοβαρβιτόνη, φαινυντοΐνη, πριμιδόνη, ριφαμπικίνη, St. John’s Wort, ή άλλα φάρμακα που επάγουν τα ηπατικά ένζυμα, ή

β. Καταναλώνει τακτικά αιθανόλη υπερβάλλοντας της συνιστώμενης ποσότητας, ή

γ. Είναι πιθανόν να εξαντλεί τη γλουταθειόνη λόγω π.χ. διατροφικών διαταραχών, κυστικής ίνωσης, μόλυνσης με HIV, υποσιτισμού, καχεξίας.

Τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας της παρακεταμόλης συνήθως εμφανίζονται μέσα στις πρώτες 24 ώρες από τη λήψη και είναι ωχρότητα, ναυτία, έμετοι, ανορεξία και κοιλιακοί πόνοι.

Ταυτόχρονα παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα των ηπατικών τρανσαμινασών (AST, ALT), της γαλακτικής αφυδρογονάσης και της χολερυθρίνης μαζί με παρατεταμένο χρόνο προθρομβίνης που μπορεί να εμφανιστούν 12 ως 48 ώρες μετά τη χορήγηση. Πιθανόν να συμβούν ανωμαλίες στο μεταβολισμό της γλυκόζης και μεταβολική οξέωση. Κλινικά συμπτώματα ηπατικής βλάβης, είναι συνήθως εμφανή μετά από 2 ημέρες, μπορεί όμως να εμφανιστούν ακόμη και μετά από 4 ως 6 ημέρες το μέγιστο.

Μπορεί να αναπτυχθεί οξεία νεφρική ανεπάρκεια με οξεία σωληναριακή νέκρωση, η οποία εμφανώς υποδεικνύεται από πόνο στην οσφυϊκή χώρα, αιματουρία και πρωτεϊνουρία, ακόμη και χωρίς την ύπαρξη σοβαρής ηπατικής βλάβης. Άλλα μη ηπατικά συμπτώματα που έχουν αναφερθεί μετά από υπερδοσολογία παρακεταμόλης περιλαμβάνουν βλάβες του μυοκαρδίου και παγκρεατίτιδα.

Σε σοβαρή δηλητηρίαση η ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να εξελιχθεί σε εγκεφαλοπάθεια, αιμορραγία, υπογλυκαιμία, εγκεφαλικό οίδημα και θάνατο.

Η άμεση θεραπευτική αγωγή είναι σημαντική για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας από παρακεταμόλη. Παρά την έλλειψη συμπτωμάτων, οι ασθενείς πρέπει να απευθύνονται αμέσως στο νοσοκομείο για άμεση ιατρική περίθαλψη. Τα συμπτώματα μπορεί να περιορίζονται σε ναυτία ή εμετό και μπορεί να μην αντανακλούν την σοβαρότητα της υπερδοσολογίας ή τον κίνδυνο οργανικής βλάβης. Η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις καθιερωμένες οδηγίες θεραπείας.

Οι συγκεντρώσεις της παρακεταμόλης στο αίμα πρέπει να μετρούνται σε χρονικό διάστημα όχι μικρότερο των 4 ωρών μετά τη λήψη υπερδοσολογίας ώστε να είναι δυνατή η εκτίμηση του κινδύνου ανάπτυξης ηπατικής βλάβης (χρησιμοποιώντας το νομόγραμμα της υπερδοσολογίας της παρακεταμόλης). Εν τούτοις, η χορήγηση Ν-ακετυλκυστεΐνης (NAC) πρέπει να γίνεται άμεσα όταν υπάρχει υποψία για μεγάλη υπερδοσολογία.

Η χορήγηση ενεργού άνθρακα μπορεί να είναι ωφέλιμη εάν γίνει εντός μίας ώρας από τη λήψη υπερδοσολογίας αλλά μπορεί να γίνει ακόμη και εντός 4 ωρών από τη λήψη υπερδοσολογίας.

Η ενδοφλέβια (IV) έγχυση (ή χορήγηση από το στόμα εάν η ενδοφλέβια (IV) έγχυση δεν είναι δυνατή) του αντιδότου της Ν-ακετυλκυστεΐνης πρέπει να ξεκινήσει εάν είναι δυνατόν πριν την 81 ώρα. Η αποτελεσματικότητα του αντιδότου μειώνεται έντονα μετά. Εντούτοις η Ν-ακετυλκυστεΐνη μπορεί να δώσει κάποιο βαθμό προστασίας ακόμη και μετά τις 8 και μέχρι τις 24 ώρες, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις χορηγείται παρατεταμένη θεραπεία. Εάν δεν παρουσιάζονται έμετοι, η από στόματος μεθειονίνη μπορεί να είναι η κατάλληλη εναλλακτική για απομακρυσμένες περιοχές, εκτός νοσοκομείου.

Πρέπει να εφαρμόζεται συμπτωματική θεραπεία.

Ψευδοεφεδρίνη

Όπως και με άλλα συμπαθητικομιμητικά, τα συμπτώματα υπερδοσολογίας της ψευδοεφεδρίνης οφείλονται σε διέγερση του Κεντρικού Νευρικού και Καρδιαγγειακού Συστήματος π.χ. διέγερση, ευερεθιστότητα, ανησυχία, τρόμος, ψευδαισθήσεις, υπέρταση, ταχυσφυγμία, αρρυθμία και δυσχέρεια στην ούρηση. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν ψύχωση, σπασμοί, κώμα και κρίση υπέρτασης. Τα επίπεδα καλίου στο πλάσμα μπορεί να είναι χαμηλά λόγω της μετατροπής του εξωκυτταρικού καλίου σε ενδοκυτταρικό.

Η θεραπεία πρέπει να αποτελείται από τα συνήθη υποστηρικτικά μέτρα. Οι β- αποκλειστές μπορούν να αναστρέψουν τις καρδιαγγειακές επιπλοκές και την υποκαλιαιμία.

Φύση και συστατικά του περιέκτη

Αδιαφανή blister από PVC (250 microns) / ΡΕ (25 ή 30 microns) / PVdC (90 g/m2) που κλείνει με φύλλο αλουμινίου. Τα blister είναι συσκευασμένα σε χάρτινα κουτιά και κάθε κουτί περιέχει 2, 5, 6, 10, 12, 16, 18, 24, 30 ή 32 δισκία (μπορεί να μην κυκλοφορούν όλες οι συσκευασίες).

Οδηγίες χρήσης, χειρισμού και απόρριψης

Δεν υπάρχουν ειδικές οδηγίες.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την φύλαξη του προϊόντος

Να μη φυλάσσεται σε θερμοκρασία άνω των 25°C.

Ημερομηνία λήξης

Διάρκεια ζωής: 3 χρόνια.

Σχετικό SPC

Panadol Cold & Flu 500 mg / 30 mg

Επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2012: PANADOL COLD AND FLU

Χρήσιμα εργαλεία

Έλεγχος συγχορήγησης >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.