Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

PANADOL COLD & FLU F.C.TAB (500+30)MG/TAB BTx30 (σε BLISTERS)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Αντενδείξεις και ειδικές προφυλάξεις

Εμπορική
PANADOL COLD AND FLU
Μορφή
Δισκίο, επικαλυμμένο με υμένιο
Συγκέντρωση
500MG/TAB (1) + 30MG/TAB (2)

Αντενδείξεις

Υπερευαισθησία στην παρακεταμόλη, στην ψευδοεφεδρίνη, στα συμπαθητικομιμητικά ή σε κάποιο από τα έκδοχα.

Να μην χρησιμοποιείται από ασθενείς που λαμβάνουν μοκλοβεμίδη, αναστολείς της μονοάμινο-οξειδάσης (αναστολείς της ΜΑΟ) και για δυο εβδομάδες μετά την διακοπή των αναστολέων της ΜΑΟ.

Τα αντιβιοτικά φουραζολιδόνη και λινεζολίδη δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί με το Panadol Cold & Flu (βλ. παρ. 4.5 Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης).

Να μην χρησιμοποιείται από ασθενείς με τις παρακάτω παθήσεις:

  • υπέρταση
  • καρδιαγγειακή νόσο
  • υπερθυρεοειδισμό
  • υπερτροφία του προστάτη
  • γλαύκωμα
  • σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια

Να μην χρησιμοποιείται από ασθενείς που λαμβάνουν ταυτόχρονα άλλα συμπαθητικομιμητικά (όπως αποσυμφορητικά, κατασταλτικά της όρεξης και ψυχοδιεγερτικά τύπου αμφεταμίνης).

Να μην χρησιμοποιείται από ασθενείς που λαμβάνουν β-αναστολείς (βλ. παρ. 4.5 Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης). Να μην χρησιμοποιείται από παιδιά κάτω των 12 ετών.

Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια ή ήπια έως μέτρια νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, αρρυθμίες ή φαιοχρω μοκύτωμα.

Να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα (βλ. παρ. 4.5 Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης).

Ο κίνδυνος υπερδοσολογίας είναι μεγαλύτερος σε άτομα που πάσχουν από μη κιρρωτική αλκοολική ηπατική νόσο.

Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται να μην λαμβάνουν ταυτόχρονα άλλα προϊόντα που περιέχουν παρακεταμόλη.

Το προϊόν μπορεί να προκαλέσει αϋπνία και νευρικότητα.

Σπάνια έχουν αναφερθεί περιπτώσεις Συνδρόμου Οπίσθιας Αναστρέψιμης Εγκεφαλοπάθειας (PRES) και Συνδρόμου Αναστρέψιμης Εγκεφαλικής Αγγειοσύσπασης (RCVS) με συμπαθητικομιμητικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της ψευδοεφεδρίνης. Στα συμπτώματα που έχουν αναφερθεί περιλαμβάνονται: ξαφνικός έντονος πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος και διαταραχές της όρασης. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρήθηκε βελτίωση ή ίαση σε διάστημα μερικών ημερών μετά από κατάλληλη θεραπεία. Εάν παρατηρηθούν συμπτώματα PRES/ RCVS διακόψτε αμέσως τη χρήση ψευδοεφεδρίνης και ζητήστε τη συμβουλή γιατρού.

Συνιστάται προσοχή στη χορήγηση του Panadol Cold & Flu σε ασθενείς που θα υποβληθούν σε γενική αναισθησία μέσα σε μερικές ημέρες.

Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας, αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή είστε υπό ιατρική παρακολούθηση.

Όλα τα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος που δε βλέπουν και δεν προσεγγίζουν τα παιδιά.

Ασυμβατότητες

Δεν εφαρμόζεται.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν αναφερθεί για προϊόντα που περιέχουν παρακεταμόλη και / ή ψευδοεφεδρίνη.

Αίμα και λεμφικό σύστημα

Πολύ σπάνια (1<10.000): δυσκρασίες του αίματος, συμπεριλαμβανομένης της θρομβοκυττοπενίας και της ακοκκιοκυτταραιμίας.

Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος

Σπάνιες (>1/10.000, <1/1.000): υπερευαισθησία*

Ψυχιατρικές διαταραχές

Συνήθεις (>1/100, <1/10): νευρικότητα, αϋπνία

Ασυνήθεις (>1/1.000, <1/100): ταραχή, ανησυχία

Σπάνιες (>1/10.000, <1/1.000): ψευδαισθήσεις

Διαταραχές του νευρικού συστήματος

Συνήθεις (>1/100, <1/10): ζάλη

Γαστρεντερικές διαταραχές

Συνήθεις (>1/100, <1/10): ξηροστομία, ναυτία, έμετος

Διαταραχές του δέρματος και του υποδόριου ιστού

Σπάνιες (>1/10.000, <1/1.000): εξάνθημα, αλλεργική δερματίτιδα*

Νεφρικές διαταραχές και διαταραχές του ουροποιητικού

Ασυνήθεις (>1/1.000, <1/100): επίσχεση των ούρων**

Καρδιαγγειακές διαταραχές

Ασυνήθεις (>1/1.000, <1/100): ελαφρά ταχυκαρδία

Σπάνιες (>1/10.000, <1/1.000): καρδιακή αρρυθμία

Σπάνιες (>1/10.000, <1/1.000): υπέρταση

Ηπατικές διαταραχές

Πολύ σπάνιες (<1/10.000): ηπατική δυσλειτουργία

Αναπνευστικές διαταραχές

Πολύ σπάνιες (<1/10.000): βρογχόσπασμος είναι πιο πιθανό να εμφανισθεί σε ασθενείς με ευαισθησία στην ασπιρίνη ή στα ΜΣΑΦ.

* Έχει αναφερθεί ένας αριθμός δερματικών αλλεργικών αντιδράσεων, με ή χωρίς συστηματικά χαρακτηριστικά όπως βρογχόσπασμος, αγγειοοίδημα, μετά τη λήψη ψευδοεφεδρίνης. Αντιδράσεις υπερευαισθησίας, συμπεριλαμβανομένων των δερματικών εξανθημάτων, σύνδρομο Stevens Johnson, τοξική επιδερμική νεκρόλυση, αγγειοοίδημα και αναφυλαξία έχουν αναφερθεί πολύ σπάνια για την παρακεταμόλη.
** Η επίσχεση των ούρων έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστεί σε ασθενείς με απόφραξη της ουροδόχου κύστεως, όπως υπερτροφία του προστάτη.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Η ταυτόχρονη χορήγηση του Panadol Cold & Flu με τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, το αντικαταθλιπτικό μοκλοβεμίδη ή με αναστολείς της μονοάμινο-οξειδάσης (αναστολείς της ΜΑΟ) (και για δυο εβδομάδες μετά τη διακοπή των αναστολέων της ΜΑΟ) που παρεμποδίζουν τον καταβολισμό των συμπαθητικομιμητικών παραγόντων, μπορεί περιστασιακά να προκαλέσει αύξηση της πίεσης του αίματος και μπορεί να οδηγήσει σε κρίση υπέρτασης στην περίπτωση της μοκλοβεμίδης ή των αναστολέων της ΜΑΟ.

Το αντιβιοτικό φουραζολιδόνη είναι αναστολέας της μονοάμινο-οξειδάσης και το αντιβιοτικό λινεζολίδη είναι ένας με αντιστρεπτή δράση μη εκλεκτικός αναστολέας της ΜΑΟ με ασθενείς ανασταλτικές της ΜΑΟ ιδιότητες. Για αυτό κανένα από τα δύο δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με το Panadol Cold & Flu.

Η ψευδοεφεδρίνη μπορεί να ανταγωνιστεί τη δράση ορισμένων τύπων αντιυπερτασικών φαρμάκων (π.χ. β-αναστολείς, μεθυλντόπα, ρεσερπίνη, δεβρισοκίνη, γουανεθιδίνη) (βλ. παρ. 4.3 Αντενδείξεις και 4.4 Ιδιαίτερες προειδοποιήσεις & ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση).

Ο ρυθμός απορρόφησης της παρακεταμόλης μπορεί να μβωθεί από τη χολεστυραμίνη. Η αλληλεπίδραση μπορεί να αποφευχθεί με καθυστέρηση της χορήγησης της χολεστυραμίνης κατά μια ώρα έτσι ώστε να διατηρηθεί το μέγιστο αναλγητικό αποτέλεσμα.

Η αντιπηκτική δράση της βαρφαρίνης και άλλων κουμαρινικών μπορεί να ενισχυθεί από την παρατεταμένη τακτική καθημερινή χρήση του Panadol Cold & Flu με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας ενώ περιστασιακή χρήση δεν έχει καμία σημαντική επίδραση.

Μπορεί να χρειασθεί μείωση της δόσης του διττανθρακικού νατρίου το οποίο προκαλεί αλκαλοποίηση των ούρων και μπορεί να μειώσει την αποβολή της ψευδοεφεδρίνης μέσω των νεφρών.

Η ταχύτητα απορρόφησης της παρακεταμόλης μπορεί να αυξηθεί από τη μετοκλοπραμίδη ή την δομπεριδόνη.

Κύηση

Η ασφαλής χρήση του συνδυασμού παρακεταμόλης και ψευδοεφεδρίνης δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένη. Οι μελέτες σε ζώα σχετικά με την επίδραση στην εγκυμοσύνη, στην ανάπτυξη του εμβρύου και του νεογνού είναι ανεπαρκείς. Για αυτό το λόγο δεν συνιστάται η χρήση του Panadol Cold & Flu κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γαλουχία

Η ψευδοεφεδρίνη απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα σε ποσότητες που δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο επίδρασης στο νεογνό ακόμη και μετά από λήψη θεραπευτικών δόσεων. Δεν συνιστάται θεραπευτική αγωγή με Panadol Cold & Flu κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Η ζάλη είναι μία από τις mo συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει επίδραση στην οδήγηση ή στο χειρισμό μηχανημάτων.

Σχετικό SPC

Panadol Cold & Flu 500 mg / 30 mg

Επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2012: PANADOL COLD AND FLU

Χρήσιμα εργαλεία

Αναζήτηση αλληλεπιδράσεων >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.