Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

VICKS SINEX NASPR.SOL 0,5MG/ML BOTTLE x15ML

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Αντενδείξεις και ειδικές προφυλάξεις

Εμπορική
VICKS SINEX
Μορφή
Ρινικό εκνέφωμα, διάλυμα
Συγκέντρωση
0.5MG/ML

Αντενδείξεις

Το Vicks Sinex δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται:

  • σε περίπτωση υπερευαισθησίας στη δραστική ουσία ή σε κάποιο από τα έκδοχα που αναφέρονται στην παράγραφο 6.1.
  • από ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς μονοαμινοοξειδάσης (MAOIs) ή από ασθενείς που έλαβαν MAOIs τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.
  • από ασθενείς με γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Το Vicks Sinex δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται από ασθενείς μετά από διασφηνοειδική υποφυσεκτομή.
  • από παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών.
  • εάν υπάρχει φλεγμονή του δέρματος και των βλεννογόνων στην πρόσθια ρινική κοιλότητα και σχηματισμός εφελκίδας (ξηρά ρινίτιδα).
  • από ασθενείς με οξεία στεφανιαία νόσο ή καρδιακό άσθμα.

Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

  • Πρέπει να δίνεται προσοχή σε περίπτωση υπέρτασης, καρδιακών νόσων συμπεριλαμβανομένης της στηθάγχης, υπερθυρεοειδισμού, σακχαρώδους διαβήτη και υπερτροφίας του προστάτη.
  • Μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη δόση.
  • Εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή δεν υποχωρήσουν μετά από 3 ημέρες, ο ιατρός θα πρέπει να επανεκτιμήσει την κλινική περίπτωση.
  • Το Vicks Sinex δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για διάστημα μεγαλύτερο των 7 συνεχόμενων ημερών, προκειμένου να αποφευχθεί πρόκληση φαινομένου αναπήδησης (rebound) και φαρμακοεπαγόμενης ρινίτιδας.
  • Το συντηρητικό (χλωριούχο βενζαλκόνιο) που περιέχεται στο Vicks Sinex, μπορεί να προκαλέσει οίδημα των ρινικών βλεννογόνων, ειδικά κατά τη διάρκεια μακροχρόνιας χρήσης. Εάν πιθανολογείται τέτοια αντίδραση (επίμονη ρινική συμφόρηση), θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα προϊόν ρινικής χορήγησης το οποίο δεν περιέχει συντηρητικό, εάν είναι δυνατό. Εάν δεν διατίθενται τέτοιου είδους προϊόντα για ρινική χορήγηση χωρίς συντηρητικό, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο χρήσης μιας άλλης δοσολογικής μορφής.

Ασυμβατότητες

Δεν εφαρμόζεται.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Στα συστήματα τάξης οργάνων, οι ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρονται ανάλογα με τη συχνότητά τους (αριθμός ασθενών που αναμένεται να παρουσιάσουν την ενέργεια), χρησιμοποιώντας τις παρακάτω κατηγορίες: πολύ συχνές (≥1/10), συχνές (≥1/100 έως <1/10), όχι συχνές (≥1/1000 έως <1/100), σπάνιες (≥1/10,000 έως <1/1,000), πολύ σπάνιες (<1/10,000) και άγνωστες (δεν μπορεί να εκτιμηθεί η συχνότητα από τα διαθέσιμα δεδομένα).

Διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος, του θώρακα και του μεσοθωρακίου

Όχι συχνές: φτάρνισμα, ξηρότητα και ερεθισμός της μύτης, του στόματος και του λαιμού

Διαταραχές του νευρικού συστήματος

Σπάνιες: άγχος, κατασταλτική δράση, ευερεθιστότητα, διαταραχές ύπνου σε παιδιά

Καρδιακές και αγγειακές διαταραχές

Σπάνιες: ταχυκαρδία, αίσθημα παλμών, αύξηση αρτηριακής πίεσης

Γενικές διαταραχές και επιπλοκές στο σημείο χορήγησης

Σπάνιες: αντιδραστική υπεραιμία, κεφαλαλγία, ναυτία, εξάνθημα και διαταραχές της όρασης.

Η χρήση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το συνιστώμενο ενδέχεται να προκαλέσει μειωμένη δράση και/ή ρινική συμφόρηση εξ αναπήδησης (rebound).

Αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών

Η αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών μετά από τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του φαρμακευτικού προϊόντος είναι σημαντική. Επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της σχέσης οφέλους-κινδύνου του φαρμακευτικού προϊόντος. Ζητείται από τους επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να αναφέρουν οποιεσδήποτε πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες απευθείας στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Μεσογείων 284, GR-15562, Χολαργός, Αθήνα, Τηλ: +30 21 32040380/337, Φαξ: +30 21 06549585, Ιστότοπος: http://www.eof.gr).

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Το προϊόν αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με MAOIs ή έως και 2 εβδομάδες από τη λήψη των MAOIs, καθώς υπάρχει κίνδυνος αλληλεπιδράσεων που μπορεί να οδηγήσουν στην υπέρταση.

Το προϊόν αυτό είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρά με τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά με πιθανό αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης και αρρυθμίας.

Είναι πιθανόν να ανταγωνίζεται τις δράσεις των β-αναστολέων ή άλλων αντιυπερτασικών φαρμάκων, π.χ. της μεθυλντόπα, της βεθανιδίνης, της δεβρισοκίνης και της γουανεθιδίνης.

Πιθανόν να εμφανισθεί πρόσθετη καρδιαγγειακή τοξικότητα όταν τα συμπαθητικομιμητικά χορηγούνται με φάρμακα για τη νόσο Parkinson όπως είναι η βρωμοκριπτίνη.

Κύηση

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα κλινικά δεδομένα σχετικά με την έκθεση σε οξυμεταζολίνη κατά την κύηση.

Οι μελέτες σε ζώα δεν υποδεικνύουν άμεσες ή έμμεσες βλαπτικές επιδράσεις όσον αφορά την κύηση, την εμβρυϊκή ανάπτυξη, τον τοκετό ή τη μεταγεννητική ανάπτυξη.

Γαλουχία

Είναι άγνωστο εάν η υδροχλωρική οξυμεταζολίνη απεκκρίνεται στο ανθρώπινο γάλα.

Δεν πρέπει να υπερβαίνεται η συνιστώμενη δόση, καθώς η υπερδοσολογία μπορεί να μειώσει την αιματική ροή στον πλακούντα και να μειώσει την παραγωγή γάλακτος.

Πρέπει να δίνεται προσοχή κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας, καθώς η οξυμεταζολίνη είναι δυνατό να απορροφηθεί συστηματικά.

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Το Vicks Sinex δεν έχει επίδραση στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανών.

Σχετικό SPC

Vicks Sinex 0,5 mg/ml, διάλυμα ρινικού εκνεφώματος.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : VICKS SINEX Ρινικό εκνέφωμα, διάλυμα

Χρήσιμα εργαλεία

Αναζήτηση αλληλεπιδράσεων >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.