Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

FLIXOTIDE 50MCG/DOSE M.D.NAS.SP FLx16G(περιέχει 120 δοσιμετρικούς ψεκασμούς)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
FLIXOTIDE
Μορφή
Eκνέφωμα ρινικό σταθερών δόσεων
Συγκέντρωση
50UG/DOSE

Φαρμακοδυναμική

Κωδικός ATC: R01AD08

Τοπικά χορηγούμενο κορτικοστεροειδές.

Η ενδορρινική χορήγηση fluticasone propionate έχει μικρή ή ανύπαρκτη κατασταλτική δράση στον άξονα υποθάλαμος-υπόφυση-επινεφρίδια.

Όταν η ημερήσια δόση δεν υπερβαίνει τα 200 μg, δεν παρατηρείται ουσιώδης μεταβολή στην AUC της κορτιζόλης ορού 24ώρου, συγκριτικά με placebo (λόγος 1.01, με όρια εμπιστοσύνης στο επίπεδο του 90% από 0.9 έως 1.14).

Φαρμακοκινητική

Απορρόφηση

Η μέγιστη συγκέντρωση ορού μετά την αποκατάσταση φαρμακοκινητικής ισορροπίας μετά ενδορρινική χορήγηση fluticasone propionate σε ημερήσια δόση 200 μg, είναι μη μετρήσιμη στα περισσότερα άτομα (<0.01 ng/mL). Η υψηλότερη τιμή Cmax που έχει καταγραφεί ήταν 0.017 ng/mL. Η άμεση απορρόφηση δια του ρινικού βλεννογόνου είναι αμελητέα, λόγω του χαμηλού βαθμού υδατοδιαλυτότητας και του γεγονότος ότι το μεγαλύτερο μέρος της δόσης καταπίνεται. Οταν το φάρμακο χορηγείται από το στόμα, η συστηματική έκθεση είναι <1%, λόγω της περιορισμένης απορρόφησης και του προσυστηματικού μεταβολισμού. Συνεπώς, η συνολική συστηματική απορρόφηση που προκύπτει από την απορρόφηση δια του ρινικού βλεννογόνου και δια του γαστρεντερικού είναι αμελητέα.

Κατανομή

Μετά την αποκατάσταση φαρμακοκινητικής ισορροπίας το fluticasone propionate παρουσιάζει μεγάλο όγκο κατανομής (περίπου 318 L). Το ποσοστό δέσμευσής του από τις πρωτεΐνες του πλάσματος είναι σχετικά υψηλό (91%).

Μεταβολισμός

Το fluticasone propionate απομακρύνεται ταχύτατα από την συστηματική κυκλοφορία, κυρίως μέσω ηπατικού μεταβολισμού προς ένα ανενεργό καρβοξυλικό μεταβολίτη, από το ένζυμο CYP3A4 του κυττοχρώματος Ρ450. Η ποσότητα του φαρμάκου που καταπίνεται υπόκειται επίσης σε εκτεταμένο μεταβολισμό πρώτης διόδου. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε περίπτωση ταυτόχρονης χορήγησης ισχυρών αναστολέων του CYP3A4, όπως η κετοκοναζόλη ή η ριτοναβίρη, δεδομένου ότι υπάρχει πιθανότητα αυξημένης συστηματικής έκθεση στο fluticasone propionate.

Αποβολή

Με ενδοφλέβια χορήγηση, ο ρυθμός αποβολής του fluticasone propionate είναι γραμμικός για δοσολογικό εύρος 250-1000 μg και χαρακτηρίζεται από υψηλή τιμή κάθαρσης πλάσματος (1.1 L/min). Η μέγιστη συγκέντρωση στο πλάσμα ελαττώνεται κατά 98% περίπου εντός 3-4 ωρών και μόνο μικρές συγκεντρώσεις του στο πλάσμα συσχετίζονται με τον χρόνο τελικής ημιζωής των 7.8 ωρών. Η νεφρική κάθαρση του fluticasone propionate είναι αμελητέα (<0.2%) και αφορά στον καρβοξυλικό μεταβολίτη του σε ποσοστό μικρότερο του 5%. Η βασική οδός αποβολής του fluticasone propionate και των μεταβολιτών του είναι μέσω της χολής.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Σε τοξικολογικές μελέτες διαπιστώθηκαν οι τυπικές επιδράσεις των δυναμικών κορτικοστεροειδών και αυτές μόνο με τη χορήγηση υπερβολικών δόσεων σε σχέση με τις συνιστώμενες θεραπευτικές. Με επαναλαμβανόμενες δόσεις σε μελέτες τοξικότητας, μελέτες αναπαραγωγής ή μελέτες τερατογένεσης δεν παρατηρήθηκαν νέες επιδράσεις. Το fluticasone propionate σε μελέτες in vitro και in vivo δεν προκάλεσε μεταλλάξεις και σε πειραματόζωα δεν προκάλεσε τη δημιουργία νεοπλασμάτων. Στα πειραματόζωα δεν προκαλεί ερεθισμό και ευαισθητοποίηση.

Ενεργά συστατικά

O2GMZ0LF5W - FLUTICASONE PROPIONATE

Σχετικό SPC

FLIXOTIDE.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : FLIXOTIDE Εκνέφωμα ρινικό σταθερών δόσεων

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.