Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

XYLOCAINE GEL.EXT.US 2% W/W BTx10TUBS x30G

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Πληροφορίες για τη χρήση

Εμπορική
XYLOCAINE
Μορφή
Γέλη εξωτερικής χρήσης
Συγκέντρωση
20MG/G

Ενδείξεις

Επιφανειακή αναισθησία και λίπανση:

  • της ανδρικής και γυναικείας ουρήθρας κατά την διάρκεια κυστεοσκόπησεως, καθετηριασμού διερεύνησης με μήλη και άλλων ενδοουρηθρικών επεμβάσεων. Συμπτωματική θεραπεία του πόνου σε κυστίτιδα και ουρηθρίτιδα.
  • ρινικών και φαρυγγικών κοιλοτήτων σε ενδοσκοπικές επεμβάσεις, όπως γαστροσκόπηση και βρογχοσκόπηση.
  • κατά την διάρκεια πρωκτοσκόπησης και ορθοσκόπησης.
  • σε διασωλήνωση της τραχείας.

Στα παιδιά ανακούφιση του πόνου μετά από περιτομή.

Δοσολογία και τρόπος χορήγησης

Η γέλη Xylocaine 2% παρέχει ταχεία και βαθειά αναισθησία των βλεννογόνων που διαρκεί, το ίδιο αποτελεσματική, για μεγάλο χρονικό διάστημα (περίπου 20-30 λεπτά). Συνήθως η αναισθησία επιτυγχάνεται πολύ γρήγορα (μέσα σε 5 λεπτά ανάλογα με την περιοχή εφαρμογής).

Όπως και με οποιοδήποτε άλλο τοπικό αναισθητικό, με τη λιδοκαΐνη η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της εξαρτώνται από την κατάλληλη δοσολογία, τη σωστή τεχνική, τις επαρκείς προφυλάξεις κατά τη χρήση και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων.

Το συνιστώμενο κατωτέρω δοσολογικό σχήμα θα πρέπει να θεωρηθεί ως οδηγός. Η κλινική εμπειρία του γιατρού και η γνώση της φυσικής κατάστασης του ασθενούς έχουν μεγάλη σημασία κατά τον υπολογισμό της απαιτούμενης δόσης.

Ο βαθμός απορρόφησης από τους βλεννογόνους ποικίλλει, αλλά είναι ιδιαίτερα υψηλός από το βρογχικό δένδρο. Η απορρόφηση της γέλης λιδοκαΐνης από το ρινοφάρυγγα είναι συνήθως χαμηλότερη απ' ότι με άλλα σκευάσματα λιδοκαΐνης. Οι συγκεντρώσεις της λιδοκαΐνης στο αίμα μετά από ενστάλλαξη της γέλης σε φυσιολογικό βλεννογόνο ουρήθρας και ουροδόχου κύστης σε δόσεις μέχρι 800mg είναι σχετικά χαμηλές και μικρότερες από τα τοξικά επίπεδα.

Εξασθενημένοι ή ηλικιωμένοι ασθενείς, οξέως πάσχοντες ασθενείς ή ασθενείς με σηπτικές εστίες θα πρέπει να λαμβάνουν δόσεις ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και τη φυσική τους κατάσταση.

Σε παιδιά κάτω των 12 ετών η εφ' άπαξ δόση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 6mg/kg.

Σε παιδιά άνω των 12 ετών πρέπει να δίνονται δόσεις ανάλογα με την ηλικία και το βάρος τους.

Δεν πρέπει να χορηγούνται περισσότερες από τέσσερεις δόσεις σε περίοδο 24 ωρών.

Αναισθησία ουρήθρας

Επιφανειακή αναισθησία της ανδρικής ουρήθρας του ενηλίκου: για επαρκή αναλγησία σε άνδρες απαιτούνται 20ml γέλης (=400mg υδροχλωρικής λιδοκαίνης). H γέλη ενσταλλάζεται αργά μέχρις ότου ο ασθενής εμφανίσει ένα αίσθημα τάσεως ή μέχρις ότου αδειάσει το μισό σχεδόν σωληνάριο (10ml=200mg υδροχλωρικής λιδοκαίνης). Στη συνέχεια με μία ανατομική λαβίδα στον αυχένα της βαλάνου και με ήπια πίεση συγκρατείται η ποσότητα της γέλης στην ουρήθρα για μερικά λεπτά και μετά ενσταλλάζεται η υπόλοιπη ποσότητα γέλης απ' το σωληνάριο. Όταν η αναισθησία έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως π.χ. κατά τη διάρκεια διερεύνησης με μήλη ή κυστεοσκόπησης, μπορεί να ενσταλλαχθεί μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκου (π.χ. 30-40ml) σε 3-4 δόσεις και μετά από παρέλευση 10 λεπτών, να επιχειρηθεί η εισαγωγή του οργάνου. Η γέλη που ενσταλλάζεται μέσα στην κύστη είναι επίσης αποτελεσματική για επεμβάσεις στην περιοχή αυτή.

Επιφανειακή αναισθησία της γυναικείας ουρήθρας στην ενήλικο: ενσταλλάζονται 5-10ml σε μικρές δόσεις, μέχρι ότου γεμίσει πλήρως η ουρήθρα. Με σκοπό την επίτευξη ικανοποιητικής αναισθησίας, θα πρέπει να παρέχονται αρκετά λεπτά, πρίν από την έναρξη της ουρολογικής επέμβασης.

Ενδοσκόπηση

Ενστάλλαξη 10-20ml για επαρκή αναλγησία και μικρή ποσότητα επιπλέον ως λιπαντικό του ενδοσκοπίου. Όταν συγχορηγείται με άλλα σκευάσματα λιδοκαίνης (π.χ. για τη βρογχοσκόπηση), η συνολική δόση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 400mg.

Πρωκτοσκόπηση και ορθοσκόπηση

Μέχρι 20ml Xylocaine gel μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις ανωτέρω μεθόδους. Η συνολική δόση δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 400mg λιδοκαίνης.

Ως λιπαντικό για τη διασωλήνωση της τραχείας

Aμέσως πριν από την εισαγωγή, αλείφεται η επιφάνεια του ενδοτραχειακού σωλήνα με 2ml Xylocaine gel. Xρειάζεται προσοχή ώστε ν' αποφευχθεί η εισαγωγή του προϊόντος μέσα στον αυλό του σωλήνα.

Υπερδοσολογία - αντιμετώπιση

Οξεία συστηματική τοξικότητα

Οι τοξικές αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από το κεντρικό νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η τοξικότητα από το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι μια σταδιακή αντίδραση με συμπτώματα και σημεία κλιμακούμενης βαρύτητας. Τα πρώτα συμπτώματα είναι η περιστοματική παραισθησία, η αιμωδία της γλώσσας, το αίσθημα κενού της κεφαλής, η υπερακουσία και οι εμβοές των ώτων. Οι οπτικές διαταραχές και ο τρόμος των μυών είναι σοβαρότερα συμπτώματα και προηγούνται της έναρξης των γενικευμένων σπασμών. Η απώλεια των αισθήσεων και οι σπασμοί επιληψίας grand mal μπορεί να ακολουθήσουν και να διαρκέσουν από λίγα δευτερόλεπτα ως αρκετά λεπτά.

Υποξία και υπερκαπνία παρουσιάζονται ταχύτατα μετά από τους σπασμούς, λόγω της αυξημένης μυϊκής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την παρέμβαση στην φυσιολογική αναπνευστική λειτουργία. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί άπνοια. Η οξέωση αυξάνει τις τοξικές δράσεις των τοπικών αναισθητικών.

Η αποκατάσταση των συμπτωμάτων από το κεντρικό νευρικό σύστημα επέρχεται μετά την επανακατανομή του φαρμάκου και το μεταβολισμό του στο ήπαρ. Η αποκατάσταση μπορεί να είναι ταχεία, εκτός εάν έχουν χορηγηθεί πολύ μεγάλες ποσότητες φαρμάκου. Επιδράσεις στο καρδιαγγειακό παρατηρούνται μόνο σε περιπτώσεις πολύ υψηλών συστηματικών συγκεντρώσεων. Σοβαρή υπόταση, βραδυκαρδία, αρρυθμία και καρδιαγγειακή καταπληξία (collapse) μπορεί να είναι το αποτέλεσμα στις περιπτώσεις αυτές.

Τα συμπτώματα τοξικότητας από το ΚΝΣ προηγούνται συνήθως των τοξικών επιδράσεων στο καρδιαγγειακό σύστημα, εκτός εάν ο ασθενής είναι υπό γενική αναισθησία ή είναι υπό έντονη καταστολή με φάρμακα, όπως οι βενζοδιαζεπίνες ή τα βαρβιτουρικά.

Η αντιμετώπιση της οξείας τοξικότητας

Στην περίπτωση που εμφανισθούν συμπτώματα συστηματικής τοξικότητας, τα σημεία αναμένονται να είναι παρόμοια με αυτά που ακολουθούν την χορήγηση των τοπικών αναισθητικών από άλλες οδούς. Η τοξικότητα του τοπικού αναισθητικού εκδηλώνεται με συμπτώματα διέγερσης του νευρικού συστήματος και σε σοβαρές περιπτώσεις, με καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) και του καρδιαγγειακού. Σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα (σπασμοί, καταστολή του ΚΝΣ) πρέπει να αντιμετωπίζονται συμπτωματικά με αναπνευστική υποστήριξη και με τη χορήγηση αντισπασμωδικών φαρμάκων.

Εάν παρουσιαστεί καρδιακή ανακοπή πρέπει να γίνει άμεση καρδιαγγειακή ανάνηψη. Η βέλτιστη οξυγόνωση και ο αερισμός, η υποστήριξη του κυκλοφορικού καθώς και η αντιμετώπιση της οξέωσης είναι ζωτικής σημασίας.

Φύση και συστατικά του περιέκτη

Συσκευασία: Σωληνάριο αλουμινίου με 30ml γέλης.

10 Σωληνάρια αλουμινίου με 30ml γέλης.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την φύλαξη του προϊόντος

Να φυλάσσεται σε θερμοκρασία <25°C. Να μην καταψύχεται.

Ημερομηνία λήξης

Διάρκεια ζωής: 2 χρόνια.

Σχετικό SPC

XYLOCAINE Γέλη 2%.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2012: XYLOCAINE Γέλη

Χρήσιμα εργαλεία

Έλεγχος συγχορήγησης >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.