Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

FENISTIL C.TAB 1MG/TAB ΒΤx20 (BLIST 2x10)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Αντενδείξεις και ειδικές προφυλάξεις

Εμπορική
FENISTIL
Μορφή
Επικαλυμμένο δισκίο
Συγκέντρωση
1MG/TAB

Αντενδείξεις

Υπερευαισθησία σε οποιαδήποτε από τα συστατικά του προϊόντος ή στην μηλεϊνική διμενθιδένη.

Θηλάζουσες μητέρες.

Αντεδείκνυται σε ασθενείς που παίρνουν αναστολείς της ΜΑΟ ή πάσχουν από γλαύκωμα κλειστής γωνίας, στένωση του πυλωρού ή του δωδεκαδακτύλου, συμπτωματική υπερτροφία του προστάτου ή απόφραξη του ουρηθρικού στομίου.

Τα FENISTIL δισκία περιέχουν λακτόζη: Ασθενείς με σπάνια κληρονομικά προβλήματα δυσανεξίας στην γαλακτόζη , ανεπάρκεια στην Lapp lactase ή δυσαπορρόφησης γλυκόζης-γαλακτόζης δεν πρέπει να λαμβάνουν το φάρμακο αυτό.

Τα FENISTIL δισκία περιέχουν σακχαρόζη: ασθενείς με σπάνια κληρονομικά προβλήματα δυσανεξίας στην φρουκτόζη, δυσαπορρόφησης γλυκόζης-γαλακτόζης ή ανεπάρκεια sucrase-isomaltase δεν πρέπει να λαμβάνουν το φάρμακο αυτό.

Το άμυλο σίτου το οποίο περιέχεται στα δισκία μπορεί να περιέχει γλουτένη, αλλά σε ίχνη, γι αυτό και θεωρείται ασφαλές για ασθενείς με κοιλιοκάκη. (Η περιεχόμενη στο άμυλο σίτου γλουτένη είναι ελάχιστη βάσει του ελέγχου για ολικές πρωτεϊνες , όπως αυτό περιγράφεται στην μονογραφία της ΕΦ). Οι ασθενείς με αλλεργία στο άμυλο σίτου (διαφορετική από κοιλιοκάκη) δεν πρέπει να λαμβάνουν αυτό το φάρμακο.

Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Το Fenistil πρέπει να χορηγείται με προσοχή και σε μειωμένες δόσεις στα παιδιά και στους υπερήλικες. Η χρήση του να αποφεύγεται σε περιπτώσεις, όπου υπάρχει αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, υπερθυρεοειδισμός, καρδιαγγειακή νόσος ή αρτηριακή υπέρταση.

Ασυμβατότητες

Καμμιά γνωστή.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Υπνηλία, καταστολή του ΚΝΣ, ξηρότητα στόματος, ρινός και φάρυγγα, αποξήρανση των βρογχικών εκκρίσεων, ζάλη, διαταραχές της κινητικότητας και επιγαστρικά ενοχλήματα είναι οι πιο συχνές.

Μπορεί ακόμη να παρουσιαστούν: αδυναμία, ευερεθιστότητα, σύγχυση, αϋπνία, ανησυχία, παραισθήσεις, υστερία, θάμβος οράσεως, διπλωπία, ίλιγγος, σπασμοί, περιφερική νευρίτιδα, πονοκέφαλος, αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία, πτώση πιέσεως, Ανορεξία, αύξηση ορέξεως και βάρους, ναυτία, έμετοι, διάρροια, δυσκοιλιότητα, συχνουρία, κατακράτηση ούρων, μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας, ανικανότητα.

Εξάνθημα, φωτοευαισθησία, επιδείνωση υπαρχουσών δερματικών βλαβών, αναφυλακτική αντίδραση. Αιμολυτική αναιμία, θρομβοπενία, λευκοπενία, ακοκκιοκυτταραιμία, πανκυτοπενία Η λήψη υπερβολικής δόσης, ιδιαίτερα στα παιδιά, μπορεί να προκαλέσει την εικόνα κλινικού συνδρόμου ατροπινισμού.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Η κατασταλτική ενέργεια της μηλεϊνικής διμεθινδένης αυξάνεται με τη σύγχρονη λήψη οινοπνεύματος ή άλλων κατασταλτικών του ΚΝΣ. Αυξάνει τη δραστικότητα της επινεφρίνης. Η αντιχολινεργική της δράση αυξάνεται από τους αναστολείς της ΜΑΟ, τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και τα αντιχολινεργικά.

Κύηση

Μελέτες σε πειραματόζωα με μηλεϊνική διμενθιδένη, η οποία χορηγήθηκε από το στόμα δεν έδειξαν τερατογένεση ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες στο έμβρυο.

Η ασφάλεια κατά τη κύηση δεν είναι βεβαιωμένη. Το φάρμακο χορηγείται μόνο όταν η θεραπεία είναι απαραίτητη και η αναμενόμενη ωφέλεια αντισταθμίζει τους πιθανούς κινδύνους για το έμβρυο.

Γαλουχία

Μελέτη σε πειραματόζωα έδειξε ότι πολύ μικρή ποσότητα της διμενθιδένης και/η των μεταβολιτών της απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα. Η χρήση της αντενδείκνυται στις θηλάζουσες μητέρες.

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Όπως άλλα αντιισταμινικά το Fenistil δισκία μπορεί να προκαλέσει υπνηλία ή επιβράδυνση των αντανακλαστικών. Υπάρχει κίνδυνος, λόγω της μειωμένης ικανότητας αντιδράσεως σε άτομα, που οδηγούν οχήματα ή χειρίζονται μηχανήματα.

Σχετικό SPC

FENISTIL.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : FENISTIL Επικαλυμμένο δισκίο

Χρήσιμα εργαλεία

Αναζήτηση αλληλεπιδράσεων >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.