Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

TALCID CHW.TAB 500MG/TAB ΒΤΧ20(BLIST 2X10)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Αντενδείξεις και ειδικές προφυλάξεις

Εμπορική
TALCID
Μορφή
Δισκίο, μασώμενο
Συγκέντρωση
500MG/TAB

Αντενδείξεις

Αντενδείκνυται η χορήγηση του TALCID σε περίπτωση:

  • υπερευαισθησίας στη δραστική ουσία ή σε κάποιο από τα συστατικά του ιδιοσκευάσματος,
  • σοβαρής νεφρικής ανεπάρκειας(κάθαρση κρεατινίνης <30ml/min),
  • υποφωσφαταιμίας,
  • βαρειάς μυασθένειας.

Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Η μακροχρόνια θεραπεία και η χορήγηση υψηλών δόσεων θα πρέπει να αποφεύγονται σε ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία (ιδιαίτερα ασθενείς σε αιμοκάθαρση), σε ασθενείς με νόσο του Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας, και σε ασθενείς με υποφωσφαταιμία ή ασθενείς σε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε φωσφορικά.

Ο υδροταλκίτης δεν πρέπει να λαμβάνεται ταυτόχρονα με όξινα τρόφιμα/ποτά (χυμούς φρούτων, κρασί, κλπ), διότι αυξάνεται η απορρόφηση υδροξειδίου του αργιλίου από το έντερο.

Το φάρμακο δεν θα πρέπει να λαμβάνεται από ασθενείς με σπάνια κληρονομικά προβλήματα δυσανεξίας στη φρουκτόζη, δυσαπορρόφησης γλυκόζης-γαλακτόζης ή ανεπάρκειας σακχαρόζης-ισομαλτάσης.

Σοβαρά και επίμονα συμπτώματα μπορεί να δηλώνουν πεπτικό έλκος ή κακοήθεια. Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν μέσα σε διάστημα 14 ημερών από την έναρξη της θεραπείας με TALCID απαιτείται η συμβουλή γιατρού και η διενέργεια περαιτέρω εξετάσεων. Εάν εμφανισθούν μέλαινες κενώσεις ή αιματέμεση, επικοινωνείστε αμέσως με το γιατρό σας.

Ασυμβατότητες

Καμμία γνωστή.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Γαστρεντερικές διαταραχές: σε υψηλές δόσεις μαλακές κενώσεις, αυξημένη συχνότητα κενώσεων, έμετος, διάρροια.

Διερεύνηση: μειωμένα επίπεδα φωσφόρου στον ορό, υπερμαγνησιαιμία.

Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος: αντίδραση υπερευαισθησίας.

Η μακροχρόνια θεραπεία σε ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία, μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από αργίλιο με οστεομαλακία και εγκεφαλοπάθεια.

Χρόνια χορήγηση υψηλών δόσεων προϊόντων που περιέχουν αργίλιο μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει “σύνδρομο ανεπάρκειας φωσφορικών”.

Αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών

Η αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών μετά από τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του φαρμακευτικού προϊόντος είναι σημαντική. Επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της σχέσης οφέλους-κινδύνου του φαρμακευτικού προϊόντος. Ζητείται από τους επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να αναφέρουν οποιεσδήποτε πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, Μεσογείων 284, GR-15562 Χολαργός, Αθήνα. Τηλ: +30 21 32040380/337, Φαξ: +30 21 06549585, Ιστότοπος: http://www.eof.gr

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

To TALCID μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων π.χ. τετρακυκλίνες, κινολόνες όπως σιπροφλοξασίνη, οφλοξασίνη, σκευάσματα που περιέχουν σίδηρο, διγοξίνη, χηνοδεοξυχολικό οξύ, σιμετιδίνη, παράγωγα κουμαρίνης, αντιχολινεργικά, ισονιαζίδη, καρβενοξολόνη, φαινοβαρβιτάλη. Γι' αυτό το λόγο, πρέπει να μεσολαβεί χρονικό διάστημα 1 έως 2 ωρών μεταξύ της χορήγησης του TALCID και των άλλων φαρμάκων.

Η αύξηση του ρΗ των ούρων μπορεί να μεταβάλλει την απέκκριση ορισμένων φαρμάκων. Μπορεί για παράδειγμα να προκαλέσει ελάττωση στα επίπεδα των σαλικυλικών και αύξηση στα επίπεδα της κινιδίνης.Ταυτόχρονη χορήγηση TALCID και όξινων ποτών (χυμών φρούτων, κρασιού κλπ.) αυξάνει την απορρόφηση αργιλίου από το έντερο και γι' αυτό πρέπει να αποφεύγεται.

Κύηση

Όπως με κάθε φάρμακο θα πρέπει να λαμβάνεται η συμβουλή γιατρού κατά την κύηση. Παρόλο που φαρμακοκινητικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα του αργιλίου στο αίμα παραμένουν στα φυσιολογικά όρια, το Talcid θα πρέπει να χορηγείται μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα, κατά τη διάρκεια της κύησης, προκειμένου να ελαχιστοποιείται πιθανή έκθεση του εμβρύου στο αργίλιο.

Γαλουχία

Όπως με κάθε φάρμακο θα πρέπει να λαμβάνεται η συμβουλή γιατρού κατά τη γαλουχία.

Εν γένει, ουσίες που περιέχουν αργίλιο απεκκρίνονται στο μητρικό γάλα. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να αφορούν στην απέκκριση του Talcid στο μητρικό γάλα, ωστόσο, λόγω της χαμηλής απορρόφησής του στο έντερο στη μητέρα και το παιδί, δεν θα πρέπει να αναμένονται κίνδυνοι για την υγεία του νεογέννητου.

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Δεν έχουν παρατηρηθεί επιδράσεις στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων.

Σχετικό SPC

TALCID.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2015: TALCID Δισκία μασώμενα

Χρήσιμα εργαλεία

Αναζήτηση αλληλεπιδράσεων >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.