Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

EFEXOR 1 BOX * 2 BLPK * 14 TAB

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Πληροφορίες για τη χρήση

Εμπορική
EFEXOR
Μορφή
Δισκία
Συγκέντρωση
75MG/TAB

Ενδείξεις

Το EFEXOR ενδείκνυται για:

  • Τη θεραπεία όλων των μορφών κατάθλιψης,
  • Την πρόληψη των υποτροπών κατάθλιψης ή για την πρόληψη της επανεμφάνισης νέων επεισοδίων κατάθλιψης.

Δοσολογία και τρόπος χορήγησης

Η δοσολογία και η διάρκεια θεραπείας πρέπει να ρυθμίζονται για κάθε ασθενή χωριστά από τον ιατρό και εξαρτώνται από την ανταπόκριση και ανεκτικότητα του ασθενή. Μην αλλάζετε τη δοσολογία με δική σας πρωτοβουλία. Τα δισκία πρέπει να λαμβάνονται κατά το φαγητό και να καταπίνονται με τη βοήθεια νερού.

Συνήθης δόση

Η συνήθης συνιστώμενη αρχική δοσολογία του EFEXOR είναι 75 mg την ημέρα, χορηγούμενα σε δύο διαιρεμένες δόσεις.

Όταν απαιτείται, η δοσολογία του EFEXOR μπορεί να αυξηθεί κατά 75mg /ημέρα, σε διαστήματα όχι μικρότερα των 4 ημερών. Η δόση βενλαφαξίνης μπορεί να αυξηθεί έως 225mg/ημέρα σε ασθενείς που πάσχουν από μετρίου βαθμού κατάθλιψη και μέχρι 375mg/ημέρα σε ασθενείς που πάσχουν από βαριά κατάθλιψη.

Η μέγιστη συνιστώμενη δοσολογία δισκίων EFEXOR είναι 375mg ημερησίως, η οποία χορηγείται γενικώς σε τρεις διαιρεμένες δόσεις.

Ταχεία έναρξη δράσης

Όταν είναι επιθυμητή η ταχεία έναρξη δράσης του φαρμάκου, π.χ. σε μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη ή σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς, η συνιστώμενη δοσολογία έναρξης είναι 75-150 mg την ημέρα χορηγούμενη σε δύο έως τρεις δόσεις .

Η ημερήσια δοσολογία πρέπει κατόπιν να αυξάνεται κατά 50-75mg, κάθε 2 έως 3 ημέρες ώστε η ημερήσια δόση να φτάσει τα 300mg μέσα σε μία εβδομάδα. Η μέγιστη συνιστώμενη δοσολογία είναι 375mg την ημέρα. Δόσεις μεγαλύτερες της δόσης έναρξης πρέπει να χορηγούνται σε τρεις διαιρεμένες δόσεις. Η δόση συντήρησης πρέπει να καθορίζεται βάσει της ανταπόκρισης και ανεκτικότητας του ασθενή.

Συντήρηση/Συνέχιση/Μακροχρόνια Θεραπεία

Κατάθλιψη

Είναι γενικά παραδεκτό ότι στα οξέα επεισόδια μείζονος κατάθλιψης απαιτείται η συνέχιση της φαρμακευτικής θεραπείας για αρκετούς μήνες. Το EFEXOR έχει φανεί αποτελεσματικό κατά τη διάρκεια μακροχρόνιας θεραπείας έως 12 μήνες.

Πρόληψη υποτροπών & επανεμφάνισης νέων επεισοδίων κατάθλιψης

Συνήθως η δοσολογία για την πρόληψη της υποτροπής ή την πρόληψη της επανεμφάνισης ενός νέου επεισοδίου είναι παρόμοια με αυτή που εφαρμόζεται κατά την αρχική θεραπεία. Οι ασθενείς θα πρέπει να επανεξετάζονται τακτικά για να εκτιμάται το όφελος της μακροχρόνιας θεραπείας. Ο γιατρός θα πρέπει να επανεκτιμά περιοδικά την ωφέλεια της μακροχρόνιας θεραπείας με EFEXOR για κάθε ένα ασθενή.

Διακοπή της χορήγησης του EFEXOR

Συνιστάται βαθμιαία μείωση της δοσολογίας όταν διακόπτεται η θεραπεία με βενλαφαξίνη.

Εάν η βενλαφαξίνη έχει χορηγηθεί για περισσότερο από 6 εβδομάδες, συνιστάται βαθμιαία μείωση της δοσολογίας για περίοδο τουλάχιστον 2 εβδομάδων (βλ. «Ανεπιθύμητες ενέργειες»). Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη βαθμιαία μείωση της δοσολογίας μέχρι τη διακοπή της θεραπείας μπορεί να εξαρτάται από τη δοσολογία, τη διάρκεια της θεραπείας και τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Ασθενείς με Νεφρική ή Ηπατική Ανεπάρκεια

Ασθενείς με νεφρική ή/και ηπατική ανεπάρκεια πρέπει να λαμβάνουν μικρότερες δόσεις βενλαφαξίνης.

Η ολική ημερήσια δόση βενλαφαξίνης πρέπει να ελαττώνεται κατά 25% έως 50% σε ασθενείς με διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας με ρυθμό σπειραματικής διήθησης 10 έως 70 ml/min.

Σε ασθενείς που βρίσκονται σε αιμοκάθαρση πρέπει να μειωθεί η ολική ημερήσια δόση κατά 50% και η χορήγηση να γίνεται μετά το πέρας της συνεδρίας της αιμοκάθαρσης.

Σε ασθενείς με μέτρια ηπατική ανεπάρκεια πρέπει να μειωθεί η ολική ημερήσια δόση κατά 50%.

Περαιτέρω μείωση της δοσολογίας πρέπει να εξετασθεί για την περίπτωση ασθενών με σοβαρότερη ηπατική ανεπάρκεια.

Ηλικιωμένοι ασθενείς

Δεν συνιστάται καμία προσαρμογή στη συνήθη δοσολογία για τους υπερήλικες εξαιτίας της ηλικίας τους και μόνο. Κατά την εξατομίκευση της δοσολογίας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την αύξηση των δόσεων.

Υπερδοσολογία - αντιμετώπιση

Υπερδοσολογία

Υπερδοσολογία βενλαφαξίνης αναφέρθηκε κυρίως σε συνδυασμένη χορήγηση με άλλα φάρμακα ή/και αλκοόλ. Αναφέρθηκαν αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα (π.χ. επιμήκυνση του διαστήματος QT, ημισκελικό αποκλεισμό, επιμήκυνση του QRS), φλεβοκομβική και κοιλιακή ταχυκαρδία, βραδυκαρδία, υπόταση, ίλιγγος, μεταβολή της διανοητικής κατάστασης (κυμαινόμενη από υπνηλία μέχρι κώμα), σπασμοί και θάνατοι.

Αντιμετώπιση της Υπερδοσολογίας

Σε περίπτωση που κάποιος πάρει κατά λάθος ή επίτηδες πολλά δισκία πρέπει να μεταφερθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα σε ιατρό. Συνιστώνται γενικά υποστηρικτικά και συμπτωματικά μέτρα. Πρέπει να παρακολουθούνται ο καρδιακός ρυθμός και τα ζωτικά σημεία. Να εξασφαλίζεται μια ικανοποιητική οδός αερισμού, οξυγόνωση και τεχνητή αναπνοή.

Δεν συνιστάται η πρόκληση εμέτου όταν υφίσταται κίνδυνος εισρρόφησης. Πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο πλύσης στομάχου, εάν μπορεί να γίνει σύντομα μετά τη λήψη του φαρμάκου ή σε συμπτωματικούς ασθενείς. Η χορήγηση ενεργού άνθρακα μπορεί επίσης να περιορίσει την απορρόφηση του φαρμάκου. Ειδικό αντίδοτο δεν υπάρχει. Δεν είναι πιθανό να υπάρξει όφελος από πρόκληση διούρησης, αιμοκάθαρσης, αιμοκάθαρσης και μετάγγισης αίματος.

Σε περίπτωση παράλειψης μιας δόσης

Εάν παραλείψετε ένα δισκίο, να πάρετε το επόμενο δισκίο σας κανονικά. Δεν είναι απαραίτητο να πάρετε ένα επιπλέον δισκίο.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την φύλαξη του προϊόντος

Να μη φυλάσσεται σε θερμοκρασία άνω των 25°C και να προστατεύεται από την υγρασία.

Ημερομηνία λήξης

Το EFEXOR δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο κουτί.

Χρήσιμα εργαλεία

Έλεγχος συγχορήγησης >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.