Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

NICORETTE M.D.NAS.SP FL 10MLx500MCG

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Αντενδείξεις και ειδικές προφυλάξεις

Εμπορική
NICORETTE
Μορφή
Αερόλυμα, εκνέφωμα
Συγκέντρωση
500UG/10ML

Αντενδείξεις

Υπογλώσσιο δισκίο

Μην πάρετε το Nicorette Microtab Lemon

Σε περίπτωση που είστε αλλεργικός στη νικοτίνη (υπερευαισθησία) ή σε οποιοδήποτε άλλο συστατικό του Nicorette Microtab Lemon.

Σε περίπτωση που πάσχετε από σοβαρή καρδιακή πάθηση (π.χ. ασταθή στηθάγχη, σοβαρή αρρυθμία).

Σε περίπτωση που είχατε πρόσφατα (τους τελευταίους 3 μήνες) καρδιακό επεισόδιο ή εγκεφαλικό.

Μασώμενο δισκίο / Διάλυμα για εισπνοή με εκνεφωτή / Έμπλαστρο

Το άτομο πρέπει να σταματάει το κάπνισμα αμέσως μόλις αρχίσει το πρόγραμμα θεραπείας με το προϊόν. Αν κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής ξαναρχίσει το κάπνισμα τότε μπορεί να εμφανισθούν σοβαρότατες διαταραχές από το καρδιαγγειακό.

Το προϊόν δεν απευθύνεται σε μη καπνιστές και σε παιδιά. Η χρήση του αντενδείκνυται σε άτομα:

  • με υπερευαισθησία ή αλλεργία στα συστατικά του
  • με σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο συμπεριλαμβανομένου ιστορικού προσφάτου οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου ή προσφάτου εγκεφαλικού επεισοδίου
  • με σοβαρές αρρυθμίες
  • με ασταθή στηθάγχη
  • με ενεργό φλεγμονή της κροταφογναθικής αρθρώσεως
  • κατά την περίοδο της κύησης και της γαλουχίας.

Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Υπογλώσσιο δισκίο

Επικοινωνείστε με το γιατρό σας αν πάσχετε από:

  • Σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Υψηλή Μέση για την οποία δεν λαμβάνεται θεραπευτική αγωγή
  • Σοβαρή ή μέτρια ηπατική πάθηση
  • Σοβαρή νεφρική πάθηση
  • Διαβήτη
  • Προβλήματα με το θυρεοειδή αδένα
  • Προβλήματα με το μυελό των επινεφριδίων (φαιοχρωμοκύτωμα)
  • Έλκος στομάχου

Άτομα κάτω των 18 ετών δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το Nicorette Microtab Lemon, εκτός και αν συνταγογραφηθεί από γιατρό. To Nicorette Microtab Lemon δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από μη καπνιστές.

Πρέπει να διακόψετε εντελώς το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της θεραπείας με το Nicorette Microtab Lemon.

Η ορθή δόση για ενήλικες μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση ή ακόμα και το θάνατο σε μικρά παιδιά. Επομένως είναι σημαντικό να φυλάτε τα Nicorette Microtab Lemon υπογλώσσια δισκία πάντα σε μέρος που δεν το φτάνουν και δεν το βλέπουν τα παιδιά.

Μασώμενο δισκίο / Διάλυμα για εισπνοή με εκνεφωτή / Έμπλαστρο

Η νικοτίνη, οποιασδήποτε προέλευσης, μπορεί να είναι τοξική και να προκαλέσει εθισμό. Το κάπνισμα προκαλεί πνευμονοπάθεια, καρκίνο και καρδιακή νόσο και μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητες ενέργειες στις εγκύους ή στο έμβρυο. Για κάθε καπνιστή με ή χωρίς ταυτόχρονη νόσο ή κύηση, ο κίνδυνος από την υποκατάσταση νικοτίνης στα πλαίσια προγράμματος διακοπής του καπνίσματος, θα πρέπει να εκτιμάται έναντι του κινδύνου από τη συνέχιση του καπνίσματος καθώς και τις πιθανότητες επιτυχίας να διακοπεί το κάπνισμα χωρίς την υποκατάσταση νικοτίνης.

Ολοι οι καπνιστές θα πρέπει να ενθαρρύνονται να διακόψουν το κάπνισμα χρησιμοποιώντας επιμορφωτικές και συμπεριφερολογικές μεθόδους, πριν από τη χρησιμοποίηση φαρμακολογικών μέσων. Η νικοτίνη, υπό οποιαδήποτε μορφή και αν ληφθεί, είναι τοξική ουσία που προκαλεί εξάρτηση.

Η θεραπεία πρέπει να διακοπεί εάν εμφανισθούν συμπτώματα υπερδοσολογίας νικοτίνης.

Κατά τη χρήση του Nicorette μασώμενα δισκία μετά την ολοκλήρωση των 3 μηνών θεραπείας σύμφωνα με το δοσολογικό σχήμα, πρέπει να αρχίζει η σταδιακή μείωση της δόσης. Καπνιστές που χρησιμοποιούν τεχνητή οδοντοστοιχία ίσως αντιμετωπίσουν δυσκολία στο να μασήσουν την τσίχλα Nicorette. Η τσίχλα μπορεί να κολλήσει και σε σπάνιες περιπτώσεις να αλλοιώσει την τεχνητή οδοντοστοιχία.

Γενικά

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται ότι, αν εφαρμόζουν το πρόγραμμα ελάττωσης του καπνίσματος με το προϊόν, μπορεί να εμφανίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες λόγω των υψηλότερων μέγιστων επιπέδων νικοτίνης, σε σχέση με εκείνα που επιτυγχάνονταν μόνο από το κάπνισμα. Αν υπάρξει κλινικά σημαντική αύξηση των καρδιαγγειακών ή άλλων επιδράσεων που να αποδίδεται στη νικοτίνη, η θεραπεία πρέπει να διακοπεί. Οι γιατροί θα πρέπει να αναμένουν, ότι μπορεί να χρειαστεί δοσολογική αναπροσαρμογή των συγχορηγούμενων φαρμάκων. Οι καπνιστές που εφαρμόζουν το πρόγραμμα ελάττωσης του καπνίσματος με το προϊόν, μπορεί να εμφανίσουν διαταραχές από το καρδιαγγειακό και θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

Άσθμα, Βρογχόσπασμος και Νόσος Αντιδραστικών Αεραγωγών

Έχει αναφερθεί έξαρση του βρογχόσπασμου σε ασθενείς με προϋπάρχουσα βρογχοσπαστική νόσο.

Καρδιαγγειακές ή Περιφερικές Αγγειακές Νόσοι

Οι κίνδυνοι από την υποκατάσταση νικοτίνης σε ασθενείς με καρδιαγγειακές ή περιφερικές αγγειακές νόσους, θα πρέπει να σταθμίζεται έναντι του οφέλους που θα αποκομίσουν από τη χρήση της υποκατάστασης νικοτίνης στα πλαίσια προγράμματος διακοπής του καπνίσματος. Ειδικότερα, οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο (ιστορικό εμφράγματος μυοκαρδίου ή και στηθάγχη), σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες, ή αγγειοσπαστικές νόσους (νόσος Buerger, αποφρακτική θρομβοαγγειίτιδα, παραλλάσουσα στηθάγχη Prinzmetal και φαινόμενα Raynaud) ή υπέρταση, θα πρέπει να εκτιμηθούν προσεκτικά πριν συνταγογραφηθεί η υποκατάσταση νικοτίνης. Έχει αναφερθεί εκδήλωση ταχυκαρδίας σχετιζόμενη με τη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης.

Νεφρική ή Ηπατική Ανεπάρκεια

Η φαρμακοκινητική της νικοτίνης δεν έχει μελετηθεί στους ηλικιωμένους, ούτε σε ασθενείς με νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια. Ωστόσο δεδομένου ότι η νικοτίνη μεταβολίζεται εκτενώς και ότι η συνολική συστηματική της κάθαρση εξαρτάται από την αιματική ροή του ήπατος, θα πρέπει να αναμένεται κάποια επίδραση της ηπατικής ανεπάρκειας στη φαρμακοκινητική (μειωμένη κάθαρση). Μόνο η βαρεία νεφρική ανεπάρκεια αναμένεται ότι μπορεί να επηρεάσει την κάθαρση της νικοτίνης ή των μεταβολιτών της από την κυκλοφορία. Γενικά να χρησιμοποιείται με προσοχή από άτομα με νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια.

Ενδοκρινολογικές Νόσοι

Η θεραπεία υποκατάστασης πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτικά σε ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό, φαιοχρωμοκύτωμα ή ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη, εφόσον η νικοτίνη προκαλεί την απελευθέρωση κατεχολαμινών από το μυελό των επινεφριδίων.

Πεπτικό Έλκος

Η νικοτίνη καθυστερεί την επούλωση του πεπτικού έλκους. Επομένως, η θεραπεία υποκατάστασης θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ασθενείς με ενεργό πεπτικό έλκος και μόνο όταν τα οφέλη από τη χρησιμοποίηση υποκατάστασης νικοτίνης στα πλαίσια προγράμματος διακοπής του καπνίσματος υπερτερούν των κινδύνων.

Επιταχυνόμενη Υπέρταση

Η θεραπεία νικοτίνης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη κακοήθους υπέρτασης σε ασθενείς με επιταχυνόμενη υπέρταση. Επομένως, η θεραπεία υποκατάστασης θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή στους ασθενείς αυτούς και μόνο όταν τα οφέλη από τη χρησιμοποίηση υποκατάστασης νικοτίνης στα πλαίσια προγράμματος διακοπής του καπνίσματος υπερτερούν των κινδύνων. Απαιτείται προσοχή στη χορήγηση της τσίχλας σε ασθενείς που πάσχουν από φαρυγγίτιδα.

Ηλικιωμένα άτομα

Δεν συνιστάται καμιά ιδιαίτερη προειδοποίηση ή προφύλαξη.

Παιδιά

To Nicorette δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Προειδοποιήσεις για περιεχόμενα έκδοχα

Υπογλώσσιο δισκίο

Το φαρμακευτικό προϊόν αυτό περιέχει ασπαρτάμη (πηγή φαινυλαλανίνης). Μπορεί να είναι βλαβερό για ανθρώπους που πάσχουν από φαινυλοκετονουρία (μια εκ γενετής πάθηση του μεταβολισμού).

Διάλυμα για εισπνοή με εκνεφωτή

Καμία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Υπογλώσσιο δισκίο

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και το Nicorette Microtab Lemon μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες αν και δεν παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους.

To Nicorette Microtab Lemon μπορεί να προκαλέσει τις ίδιες ανεπιθύμητες ενέργειες με τη νικοτίνη που χορηγείται με άλλο τρόπο. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες γενικά εξαρτώνται από τη δόση.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (που πιθανόν να συμβούν σε περισσότερα από 1 άτομα στα 100 και σε λιγότερα από 1 άτομα στα 10) - ειδικά κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων - είναι:

  • Ξηρότητα ή ερεθισμός του στόματος και του λαιμού, αίσθημα καψίματος στο στόμα.

Άλλες συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (που πιθανόν να συμβούν σε περισσότερα από 1 άτομα στα 100 και σε λιγότερα από 1 άτομα στα 10) - ειδικά κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων - είναι:

  • Ζάλη
  • Πονοκέφαλος
  • Λόξιγκας
  • Ναυτία
  • Βουλωμένη μύτη
  • Εμετός
  • Βήχας
  • Δημιουργία αερίων
  • Ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί

Μια σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια (πιθανόν να συμβεί σε περισσότερα από 1 άτομα στα 10.000 και σε λιγότερα από 1 άτομα στους 1000 χρήστες) είναι:

  • Αναστρέψιμη κολπική μαρμαρυγή

Επικοινωνείστε με το γιατρό σας αν οι ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίζονται.

Μερικά συμπτώματα όπως ζάλη, πονοκέφαλος και δυσκολίες στον ύπνο μπορεί να συνδέονται με συμπτώματα στέρησης κατά τη διάρκεια της διακοπής του καπνίσματος και μπορεί να εξαρτώνται από πολύ λίγη πρόσληψη νικοτίνης.

Κατά την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος μπορεί να εμφανιστούν αφθώδη έλκη στο στόμα αλλά η σχέση τους με τη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης δεν είναι ξεκάθαρη.

Εάν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια γίνεται σοβαρή, ή αν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν αναφέρεται στο παρόν φύλλο οδηγιών, παρακαλείσθε να ενημερώσετε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Μασώμενο δισκίο

Το αίτιο των ανεπιθύμητων ενεργειών συγχέεται από την εκδήλωση σημείων και συμπτωμάτων λόγω αποχής από τη νικοτίνη σε ορισμένους ασθενείς και από την υπερβολική λήψη νικοτίνης σε άλλους. Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρονται από τους ασθενείς συμβαίνουν κατά τις 3-4 πρώτες βδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας. Γενικά με την θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης αναφέρονται:

Ναυτία, ζάλη, κεφαλαλγία, γριππώδες σύνδρομο, αίσθημα παλμών, δυσπεψία, αϋπνία, παράδοξα όνειρα, μυαλγία, πόνοι στο στήθος, αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, άγχος και ευερεθιστότητα, υπνηλία και αδυναμία συγκέντρωσης, δυσμηνόρροια, αναστρέψιμος κολπικός ινιδισμός, αλλεργικές αντιδράσεις περιλαμβανομένου αγγειοιδήματος.. Ειδικότερα με την τσίχλα, αναφέρονται επιπλέον ερεθισμός του λαιμού, σιελόρροια, αφθώδεις εξελκώσεις και πόνος στους σιαγόνες. Η υπερβολική κατάποση σιέλου, που περιέχει νικοτίνη, μπορεί να προκαλέσει λόξυγγα.

Η πιο αργή μάσηση της τσίχλας συμβάλλει γενικά στο να ξεπεραστούν προβλήματα όπως ο λόξυγγας ή ο ερεθισμός του λαιμού. Εάν μασήσετε πιο γρήγορα ένα μεγάλο αριθμό δισκίων, είναι δυνατόν να εμφανισθούν αντιδράσεις παρόμοιες με εκείνες που προκαλούνται από το κάπνισμα μεγάλου αριθμού τσιγάρων, όπως ναυτία, λιποθυμική τάση ή πονοκέφαλος, σιελόρροια, κοιλιακή διάρροια, εμετός, διαταραχές της οράσεως και της ακοής, σύγχυση, πτώση της πίεσης, ταχυκαρδία, αρρυθμία, αδυναμία, κυκλοφορική κατάρρειψη και σπασμοί.

Άλλες Ανεπιθύμητες Ενέργειες

Στη συνέχεια αναφέρονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν μπορούσαν να ταξινομηθούν και να αναφερθούν πιο πάνω και αναφέρθηκαν από >1% των ασθενών:

Κεφαλαλγία, πόνος στην πλάτη, δύσπνοια, ναυτία, αρθραλγία, διαταραχή εμμηνορρυσίας, αίσθηση καρδιακών παλμών, μετεωρισμός, διαταραχή οδόντων, προβλήματα ούλων, μυαλγία, κοιλιακό άλγος, σύγχυση, ακμή, δυσμηνόρροια, κνησμός.

Διάλυμα για εισπνοή με εκνεφωτή

Η εκτίμηση των ανεπιθύμητων ενεργειών συγχέεται από την εκδήλωση των σημείων και συμπτωμάτων της απόσυρσης από την νικοτίνη σε ορισμένους ασθενείς και από την υπερβολική λήψη νικοτίνης σε άλλους. Γενικά με την θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης αναφέρονται: Ναυτία, ζάλη, κεφαλαλγία, γριππώδες σύνδρομο, αίσθημα παλμών, δυσπεψία, αϋπνία, παράδοξα όνειρα, μυαλγία, πόνοι στο στήθος, αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, άγχος και ευερεθιστότητα, υπνηλία και αδυναμία συγκέντρωσης, δυσμηνόρροια.

Εάν οι εισπνοές του προϊόντος είναι περισσότερες από τις ενδεδειγμένες, είναι δυνατόν να εμφανισθούν αντιδράσεις παρόμοιες με εκείνες που προκαλούνται από το κάπνισμα μεγάλου αριθμού τσιγάρων, όπως ναυτία, λιποθυμική τάση ή πονοκέφαλος, σιελόρροια, κοιλιακή διάρροια, έμετος, διαταραχές της οράσεως και της ακοής, σύγχυση, πτώση πιέσεως, ταχυκαρδία, αρρυθμία, αδυναμία, κυκλοφορική κατάρρειψη και σπασμοί Η λήψη του Nicorette Inhaler μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες συγκρίσιμες με αυτές των λοιπών μορφών του προϊόντος. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από τις εισπνοές του προϊόντος είναι τοπικές (βήχας, ερεθισμός της στοματικής κοιλότητας και του λαιμού) και παρατηρούνται συνήθως κατά τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες της αγωγής υποκατάστασης.

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες

Στη συνέχεια αναφέρονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν μπορούσαν να ταξινομηθούν και να αναφερθούν πιο πάνω, και αναφέρθηκαν από >1% των ασθενών:

Κεφαλαλγία, πόνος στην πλάτη, δύσπνοια, ναυτία, έμετος, αρθραλγία, διαταραχή εμμηνορρυσίας, αίσθηση καρδιακών παλμών, μετεωρισμός διαταραχή οδόντων, προβλήματα ούλων, αφθώδεις εξελκώσεις της στοματικής κοιλότητας, μυαλγία, κοιλιακό άλγος, σύγχυση, ακμή, δυσμηνόρροια, κνησμός, ρινική συμφόρηση, παραρινοκολπίτιδα, κυνάγχη στοματικός καύσος, λόξυγκας.

Έμπλαστρο

Η εκτίμηση των ανεπιθύμητων ενεργειών συγχέεται από την εκδήλωση των σημείων και συμπτωμάτων της απόσυρσης από την νικοτίνη σε ορισμένους ασθενείς και από την υπερβολική λήψη νικοτίνης σε άλλους.

Γενικά με την θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης αναφέρονται:

Ναυτία, ζάλη, κεφαλαλγία, γριππώδες σύνδρομο, αίσθημα παλμών, δυσπεψία, αϋπνία, παράδοξα όνειρα, μυαλγία, πόνοι στο στήθος, αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, άγχος και ευερεθιστότητα, υπνηλία και αδυναμία συγκέντρωσης, δυσμηνόρροια.

Ειδικότερα με τα διαδερμικό έμπλαστρα δερματικές αντιδράσεις όπως ερύθημα, κνησμός, οίδημα, αίσθημα καύσου, εξάνθημα, φυσαλίδες στο σημείο εφαρμογής (σε σοβαρές καταστάσεις να διακόπτεται η θεραπεία).

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται το διαδερμικό έμπλαστρο σε συνδυασμό με μασώμενο δισκίο, δείτε και το αντίστοιχο φύλλο οδηγιών του δισκίου.

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες

Στη συνέχεια αναφέρονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν μπορούσαν να ταξινομηθούν και να αναφερθούν πιο πάνω, και αναφέρθηκαν από >1% των ασθενών:

Κεφαλαλγία, πόνος στην πλάτη, δύσπνοια, ναυτία, αρθραλγία, διαταραχή, εμμηνορρυσία, αίσθηση καρδιακών παλμών, μετεωρισμός, διαταραχή οδόντων, προβλήματα ούλων, μυαλγία, κοιλιακό άλγος, σύγχυση, ακμή, δυσμηνόρροια, κνησμός.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν με συχνότητα <1% μεταξύ των ενεργών χρηστών του εκνεφώματος αναφέρονται στη συνέχεια:

Γενικές: περιφερικό οίδημα, άλγος, μούδιασμα, αλλεργία

Γαστρεντερικές: ξηροστομία, λόξυγγας, διάρροια, δυσπεψία

Αιματολογικές: πορφύρα

Νευρολογικές: αφασία, αμνησία, ημικρανία, μούδιασμα

Αναπνευστικές: βρογχίτιδα, βρογχόσπασμος, αυξημένα πτύελα

Δέρμα και Εξαρτήματα: εξάνθημα, πορφύρα

Ειδικές αισθήσεις: ανωμαλία όρασης

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Υπογλώσσιο δισκίο

Παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν παίρνετε ή έχετε πάρει πρόσφατα άλλα φάρμακα, ακόμα και αυτά που δεν σας έχουν χορηγηθεί με συνταγή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν παίρνετε φάρμακα που περιέχουν θεοφυλλίνη, τακρίνη, κλοζαπίνη, ροπινιρόλη, φλεκαϊνίδη ή πενταζοκίνη.

Μασώμενο δισκίο / Διάλυμα για εισπνοή με εκνεφωτή / Έμπλαστρο

Η διακοπή του καπνίσματος, με ή χωρίς υποκατάσταση νικοτίνης, μπορεί να μεταβάλει τη φαρμακοκινητική ορισμένων συγχορηγούμενων φαρμάκων.

Μπορεί να χρειαστούν μείωση της δόσης κατά τη διακοπή του καπνίσματοςΠιθανός μηχανισμός
Ακεταμινοφαίνη, καφεΐνη, ιμιπραμίνη, οξαζεπάμη, πενταζοκίνη, προπρανολόλη ή άλλοι β-αποκλειστές, θεοφυλλίνηΑναστολή της επαγωγής των ηπατικών ενζύμων με τη διακοπή του καπνίσματος
ΙνσουλίνηΑύξηση της υποδόριας απορρόφησης της ινσουλίνης με τη διακοπή του καπνίσματος
Αδρενεργικοί ανταγωνιστές (π.χ. πραζοσίνη, λαβεταλόλη)Μείωση των κυκλοφορούντων κατεχολαμινών με τη διακοπή του καπνίσματος
Μπορεί να χρειαστούν αύξηση της δόσης κατά τη διακοπή του καπνίσματοςΠιθανός μηχανισμός της επαγωγής
Αδρενεργικοί αγωνιστές (π.χ. ισοπροτερενόλη, φαινυλεφρίνη)Μείωση των κυκλοφορούντων κατεχολαμινών με τη διακοπή του καπνίσματος.

Η ταυτόχρονη χορήγηση σκευασμάτων γεσταγόνων-οιστρογόνων (π.χ ορμονικών αντισυλληπτικών) μπορεί, όπως και το κάπνισμα, να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικών αντιδράσεων.

Κύηση

Υπογλώσσιο δισκίο

Είναι πολύ σημαντικό να σταματήσετε το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή μπορεί να επιφέρει υστέρηση της ανάπτυξης του μωρού σας. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, ακόμα και σε θνησιγένεση. Ιδανικά, θα πρέπει να προσπαθήσετε να διακόψετε το κάπνισμα χωρίς τη χρήση φαρμάκων που περιέχουν νικοτίνη.

Εάν δεν μπορείτε να το επιτύχετε αυτό, το Nicorette Microtab Lemon πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο μετά από σύσταση του γιατρού που παρακολουθεί την εγκυμοσύνη σας, του οικογενειακού γιατρού σας ή ενός γιατρού σε κάποιο κέντρο ειδικευμένο στη διακοπή του καπνίσματος.

Μασώμενο δισκίο / Διάλυμα για εισπνοή με εκνεφωτή / Έμπλαστρο

Η νικοτίνη σε οποιαδήποτε μορφή της αντενδείκνυται στη κύηση.

Γαλουχία

Υπογλώσσιο δισκίο

To Nicorette Microtab Lemon πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού γιατί η νικοτίνη περνά στο μητρικό γάλα και μπορεί να επιδράσει στο παιδί σας. Αν ο γιατρός σας, σας συστήσει τη χρήση του Nicorette Microtab Lemon κατά την περίοδο του θηλασμού, το δισκίο πρέπει να λαμβάνεται αμέσως μετά το θηλασμό και όχι κατά τη διάρκεια των 2 ωρών πριν το θηλασμό.

Μασώμενο δισκίο / Διάλυμα για εισπνοή με εκνεφωτή / Έμπλαστρο

Επειδή η νικοτίνη περνά ελεύθερα στο μητρικό γάλα, δεν επιτρέπεται η χρήση της σε οποιαδήποτε μορφή κατά την περίοδο του θηλασμού.

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Υπογλώσσιο δισκίο

Δεν έχουν παρατηρηθεί επιδράσεις στην ικανότητα οδήγησης αυτοκινήτου ή στη χρήση μηχανών.

Μασώμενο δισκίο

Όταν το Nicorette χρησιμοποιείται αυστηρά σύμφωνα με τις συνιστώμενες οδηγίες, οι κίνδυνοι κατά την οδήγηση οχημάτων ή το χειρισμό μηχανημάτων ελαχιστοποιούνται.

Διάλυμα για εισπνοή με εκνεφωτή

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας υποκατάστασης με νικοτίνη, να αποφεύγεται ο χειρισμός μηχανημάτων και η οδήγηση, ιδίως από άτομα επιρρεπή στην εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών (π.χ. ζάλη, ναυτία, υπνηλία κλπ.) εξαιτίας των οποίων θα μπορούσε να προκληθεί ατύχημα.

Έμπλαστρο

Όταν η θεραπεία με την μορφή του διαδερμικού εμπλάστρου χρησιμοποιείται αυστηρά σύμφωνα με τις συνιστώμενες οδηγίες, οι κίνδυνοι κατά την οδήγηση οχημάτων ή τον χειρισμό μηχανημάτων ελαχιστοποιούνται.

Σχετικό SPC

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : NICORETTE

Χρήσιμα εργαλεία

Αναζήτηση αλληλεπιδράσεων >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.