Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

NICORETTE MICROTAB LEMON SUBL.TAB 2MG/TAB BTx100(blist.10X10)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Πληροφορίες για τη χρήση

Εμπορική
NICORETTE
Μορφή
Υπογλώσσιο δισκίο
Συγκέντρωση
2MG/TAB

Ενδείξεις

Υπογλώσσιο δισκίο

To Nicorette Microtab Lemon ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος.

Η νικοτίνη στο Nicorette Microtab Lemon ανακουφίζει την επιθυμία για νικοτίνη και το σύνδρομο στέρησης όταν σταματήσετε το κάπνισμα και με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η υποτροπή στο κάπνισμα σε καπνιστές που επιθυμούν να το διακόψουν.

Όταν το σώμα σας σταματά ξαφνικά να δέχεται νικοτίνη μέσω του καπνίσματος, βιώνετε ενοχλήσεις διαφόρων ειδών, που λέγονται σύνδρομο στέρησης. Με το Nicorette Microtab Lemon, μπορείτε να προλάβετε ή τουλάχιστον να μειώσετε τις ενοχλήσεις, συνεχίζοντας να παρέχετε στο σώμα σας μικρές ποσότητες νικοτίνης για μια μικρή χρονική περίοδο.

Οι συμβουλές και η υποστήριξη συνήθως βελτιώνουν τα ποσοστά επιτυχίας.

Μασώμενο δισκίο/Διάλυμα για εισπνοή με εκνεφωτή/Έμπλαστρο

Ενδείκνυται για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων εξάρτησης από τη διακοπή του καπνίσματος σε νικοτινοεξαρτώμενα άτομα στα πλαίσια προγράμματος διακοπής του καπνίσματος.

Σε καπνιστές που στην παρούσα φάση δεν μπορούν ή δεν αισθάνονται έτοιμοι να διακόψουν το κάπνισμα απότομα, τα μασώμενα δισκία Nicorette, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως μέρος ενός προγράμματος ελάττωσης του καπνίσματος πριν την πλήρη διακοπή.

Δοσολογία και τρόπος χορήγησης

Υπογλώσσιο δισκίο

Πάντοτε να παίρνετε το Nicorette Microtab Lemon όπως ακριβώς δηλώνεται στις οδηγίες. Εάν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Η δόση θα πρέπει να επιλεγεί με βάση την εξάρτηση σας από τη νικοτίνη.

Στην αρχή της θεραπείας, μπορείτε να παίρνετε 1 δισκίο κάθε 1-2 ώρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, 8-12 δισκία την ημέρα επαρκούν.

Για υψηλή εξάρτηση στη νικοτίνη, ή αν καπνίζετε περισσότερα από 20 τσιγάρα την ήμερα αρχίστε με 2 δισκία κάθε 1-2 ώρες. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται περισσότερα από 30 δισκία ημερησίως.

To Nicorette Microtab Lemon πρέπει να χρησιμοποείται υπογλώσσια, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να τοποθετείται κάτω από τη γλώσσα.

Τοποθετείστε το δισκίο κάτω από τη γλώσσα και αφήστε το να διαλυθεί αργά από το σάλιο. Αυτό θα διαρκέσει περίπου μισή ώρα. Μη μασάτε και μη καταπίνετε το υπογλώσσιο δισκίο.

Παρόλα αυτά, σε περίπτωση κατάποσης του δισκίου, ο κίνδυνος δηλητηρίασης είναι μικρός.

Η διάρκεια της θεραπείας είναι εξατομικευμένη.

Η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί για περίπου 2-3 μήνες. Μετά, η δόση της νικοτίνης πρέπει να μειωθεί σταδιακά.

Η θεραπεία πρέπει να σταματήσει όταν η δόση μειωθεί στα 1-2 δισκία ημερησίως.

Η συχνή χρήση του Nicorette Microtab Lemon για περισσότερο από 6 μήνες δεν συνιστάται συνήθως. Σε μερικές περιπτώσεις, μια μεγαλύτερη περίοδος θεραπείας μπορεί να είναι αναγκαία για την αποφυγή υποτροπής στο κάπνισμα. Δισκία τα οποία έχουν απομείνει πρέπει να φυλάσσονται καθώς η επιθυμία για κάπνισμα μπορεί να επανέλθει ξαφνικά.

Μασώμενο δισκίο

Διακοπή του καπνίσματος - Ενήλικες

Η ποσότητα τσιχλών που πρέπει να χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από τις ατομικές σας ανάγκες. Εν τούτοις είναι προτιμότερο να αρχίσετε με 15 τσίχλες των 2 mg την ημέρα. Κατά την έναρξη, τα περισσότερα άτομα προσαρμόζονται στις 8-12 τσίχλες των 2 mg την ημέρα. Όταν διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε περισσότερες από 15 τσίχλες την ημέρα, συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας. Είναι πιθανό να σας χορηγήσει τότε τσίχλες των 4 mg. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται περισσότερες από 30 τσίχλες των 2 mg την ημέρα.

Οταν έχετε ξεπεράσει εντελώς την επιθυμία να καπνίζετε, μπορείτε να μειώσετε βαθμιαία τον αριθμό των ημερήσιων τσιχλών.

Συνιστάται να χρησιμοποιήσετε το προϊόν για περίοδο 3 μηνών και αμέσως μετά να αρχίσετε τη βαθμιαία μείωση της ημερήσιας κατανάλωσης τσιχλών.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας επιβάλλεται να διακοπεί τελείως το κάπνισμα.

Ελάττωση του καπνίσματος - Ενήλικες

Η χρήση του Nicorette, μασώμενα δισκία, γίνεται στα διαλείμματα της κατανάλωσης τσιγάρων με σκοπό να υποκαταστήσει το κάπνισμα και να επιμηκύνει τα διαστήματα χωρίς τσιγάρα όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν μετά τις 6 εβδομάδες χρήσης δεν έχει επιτευχθεί ελάττωση του καπνίσματος θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική συμβουλή.

Η προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος θα πρέπει να γίνει αμέσως μόλις ο καπνιστής νιώσει έτοιμος, αλλά όχι μετά τους 6 μήνες από την έναρξη της θεραπείας. Εάν η προσπάθεια διακοπής δεν πραγματοποιηθεί μέσα στους 9 μήνες από την έναρξη της θεραπείας, θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική συμβουλή.

Η ελάττωση του καπνίσματος πρέπει να έχει ως απώτερο στόχο την διακοπή του καπνίσματος.

Τεχνική μάσησης

Μασάτε αργά μία καινούργια τσίχλα κάθε φορά που αισθάνεστε την ανάγκη να καπνίσετε ένα τσιγάρο. Πρέπει να μασάτε κάθε τσίχλα αργά για 30 λεπτά, ώστε να ελευθερώνεται όλη η ποσότητα νικοτίνης. Η νικοτίνη περνάει στον οργανισμό σας μέσω του στοματικού βλεννογόνου, όσο μασάτε την τσίχλα. Η νικοτίνη που καταπίνετε, καταστρέφεται στο επίπεδο του στομάχου και αποβάλλεται, αλλά μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα, γι' αυτό να αποφεύγετε να μασάτε γρήγορα και δυνατά.

Εάν κατά τις 2 πρώτες ημέρες ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες που δίνονται πιο κάτω, θα κατορθώσετε να μασάτε με το σωστό τρόπο. Έτσι, θα προσφέρετε στον οργανισμό σας την άριστη ποσότητα σε νικοτίνη και θα αποφεύγετε τις επιδράσεις της γρήγορης μάσησης. Πιθανώς να χρειαστούν μερικές ημέρες για να συνηθίσετε τη γεύση, αλλά πρέπει να επιμείνετε.

  1. Τοποθετείστε μία τσίχλα στο στόμα και μασήστε αργά, περιμένοντας μερικά δευτερόλεπτα πριν από κάθε κίνηση των γνάθων.
  2. Μασήστε αργά 10 φορές και αφήστε στη συνέχεια την τσίχλα για 1-2 λεπτά κάτω από τη γλώσσα ή τα χείλη σας.
  3. Επαναλάβετε το κύκλο μάσησης, όπως περιγράφεται στα σημεία 1 & 2.
  4. Από τη στιγμή που θα συνηθίσετε τη γεύση της τσίχλας, μπορείτε να αυξήσετε την ταχύτητα μάσησης, σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Χρήση στα παιδιά

Τα μασώμενα δισκία (τσίχλες) δε χρησιμοποιούνται σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών.

Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι οι ποσότητες νικοτίνης, που γίνονται ανεκτές από τους ενήλικες καπνιστές, στα παιδιά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα δηλητηρίασης, κάποτε και με θανατηφόρα κατάληξη. Γι' αυτό, οι τσίχλες πρέπει να φυλάσσονται επιμελώς από βρέφη και παιδιά σε μέρος απρόσιτο (ή να καταστρέφονται και να απορρίπτονται), διότι υπάρχει κίνδυνος σοβαρής δηλητηρίασης.

Διάλυμα για εισπνοή με εκνεφωτή

Διακοπή του καπνίσματος - Ενήλικες

Συνιστώνται κατά βούληση εισπνοές με το Nicorette Inhaler - όχι λιγότερο από 6 ανταλλακτικά/ημέρα και όχι περισσότερο από 12 ανταλλακτικά/ημέρα. Η μέγιστη δόση επιτυγχάνεται μετά από 20 λεπτά έντονης χρήσης (συνεχούς εισπνοής). Ωστόσο, ανάλογα με τον τρόπο εισπνοής του κάθε ατόμου, ο χρόνος χρήσης μπορεί να επεκταθεί.

Η δοσολογία εξατομικεύεται αναλόγως της ανάγκης για υποκατάστατο ώστε να μειωθούν τα στερητικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη διακοπή του καπνίσματος. Το καλύτερο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται όταν το άτομο αναπτύσσει την τεχνική που το βοηθάει καλύτερα. Ο συνιστώμενος χρόνος θεραπείας ανέρχεται σε 2 μήνες. Μετά από αυτήν την αρχική περίοδο, οι ασθενείς θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνουν σταδιακά την ημερήσια δόση για διάστημα 4 εβδομάδων μέχρι την πλήρη διακοπή της θεραπείας. Η χρήση του Nicorette δεν πρέπει να συνεχίζεται πέραν του συνολικού διαστήματος των 3 μηνών.

Ελάττωση του καπνίσματος - Ενήλικες

Η χρήση του Nicorette Inhaler γίνεται στα διαλείμματα της κατανάλωσης τσιγάρων με σκοπό να υποκαταστήσει το κάπνισμα και να επιμηκύνει τα διαστήματα χωρίς τσιγάρα όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν μετά τις 6 εβδομάδες χρήσης δεν έχει επιτευχθεί ελάττωση του καπνίσματος θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική συμβουλή.

Η προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος θα πρέπει να γίνει αμέσως μόλις ο καπνιστής νιώσει έτοιμος, αλλά όχι μετά τους 6 μήνες από την έναρξη της θεραπείας. Εάν η προσπάθεια διακοπής δεν πραγματοποιηθεί μέσα στους 9 μήνες από την έναρξη της θεραπείας, θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική συμβουλή.

Η ελάττωση του καπνίσματος πρέπει να έχει ως απώτερο στόχο την διακοπή του καπνίσματος.

Παιδιά

To Nicorettte Inhaler, δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Συνοδοί νόσοι

Μόνον η σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια αναμένεται ότι επηρεάζει την κάθαρση της νικοτίνης ή των μεταβολιτών της από την κυκλοφορία του αίματος. Έχουν παρατηρηθεί υψηλά επίπεδα νικοτίνης σε καπνιστές που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Οδηγίες για τη χρήση / χειρισμό του προιόντος

Αφαιρέστε το επιστόμιο της πίπας και ένα ανταλλακτικό από το κουτί

Χωρίστε το επιστόμιο σε δύο μέρη

Βάλτε ένα σφραγισμένο ανταλλακτικό νικοτίνης μέσα στο επιστόμιο. Δεν έχει σημασία ποιο άκρο του ανταλλακτικού θα εισαχθεί μέσα στο επιστόμιο.

Συναρμολογείστε και πάλι το επιστόμιο. Η επισφράγιση από αλουμίνιο και στα δύο άκρα του ανταλλακτικού σπάζει αυτόματα όταν συναρμολογηθεί το επιστόμιο.

Το προϊόν Nicorette Inhaler είναι πλέον έτοιμο για χρήση. Η ισχύς της νικοτίνης μειώνεται όταν σπάσει η επισφράγιση. Επομένως, πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα ανοιγμένα ανταλλακτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται ενός 12 ωρών.

Μετά τη χρήση, αφαιρέστε το ανταλλακτικό από το επιστόμιο. Πετάξτε το ανταλλακτικό στα απορρίμματα μακριά από τα παιδιά. Φυλάξτε την πίπα στο κουτί για επόμενη χρήση.

Για την αποτελεσματική καταπολέμηση των στερητικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διακοπή του καπνίσματος, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 6 ανταλλακτικά ημερησίως, και όχι πλέον των 12 ημερησίως

To Nicorette Inhaler πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε φορά που ο ασθενής αισθάνεται έντονη επιθυμία για κάπνισμα ή έναρξη στερητικών συμπτωμάτων.

Ο αριθμός, η συχνότητα, ο χρόνος και η τεχνική εισπνοής ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Από μελέτες καταδεικνύεται ότι οι διάφοροι τρόποι εισπνοής παρέχουν όμοια αποτελέσματα, π.χ. βαθιά εισπνοή (κάπνισμα τσιγάρου) ή ρηχή εισπνοή (κάπνισμα πίπας).

Η ποσότητα της νικοτίνης από μια εισπνοή μέσω του Inhaler είναι μικρότερη από εκείνη που προέρχεται από ένα τσιγάρο. Για την αντιστάθμιση της μικρότερης παροχής νικοτίνης οι εισπνοές θα πρέπει να γίνονται συχνότερα από ότι με το κάπνισμα τσιγάρου, (δηλ. η χρήση του Nicorette Inhaler θα πρέπει να γίνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα). Μετά από τη εισπνοή μερικών ανταλλακτικών, το άτομο θα βρει τον τρόπο που του ταιριάζει και που του παρέχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η παροχή της νικοτίνης από το Nicorette Inhaler μπορεί να μειωθεί σε κρύο περιβάλλον. Επομένως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε θερμοκρασίες κάτω των 15°C.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση η χρήση του NICORETTE Inhaler δεν πρέπει να συνεχίζεται νια χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών.

Έμπλαστρο

Το άτομο πρέπει να σταματήσει εντελώς το κάπνισμα, πριν από την έναρξη θεραπείας υποκατάστασης.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με μασώμενα δισκία.

Για μονοθεραπεία

Το διαδερμικό έμπλαστρο πρέπει να επικολλάται το πρωί σε στεγνή, καθαρή, χωρίς τριχοφυία περιοχή του δέρματος στο ισχίο, στο στήθος ή στο βραχίονα και αφαιρείται μετά από 16 ώρες, συνήθως πριν την κατάκλιση.

Το επόμενο αυτοκόλλητο πρέπει να επικολληθεί σε διαφορετική περιοχή του σώματος. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε την ίδια περιοχή για μερικές ημέρες.

Καταρχήν να χρησιμοποιήσετε το αυτοκόλλητο των 15mg για 16 ώρες την ημέρα, για διάστημα 8 εβδομάδων, στη συνέχεια το αυτοκόλλητο των 10mg για 16 ώρες την ημέρα για διάστημα 2 εβδομάδων και τέλος το αυτοκόλλητο των 5mg για 16 ώρες την ημέρα και για διάστημα 2 εβδομάδων. Η συνολική διάρκεια θεραπείας να μην υπερβαίνει τους 3 μήνες.

Σε συνδυασμό με μασώμενα δισκία

Άτομα που αισθάνονται έντονη επιθυμία να καπνίσουν ή έχουν αποτύχει με την μονοθεραπέια, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πιο γρήγορη μορφή απελευθέρωσης νικοτίνης, τα μασώμενα δισκία Nicorette 2 mg, επιπρόσθετα στο διαδερμικό έμπλαστρο για πιο γρήγορη ανακούφιση.

Αργική θεραπεία 8 εβδομάδων

Η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινήσει με ένα έμπλαστρο των 15mg για 16 ώρες το οποίο εφαρμόζεται καθημερινά σε μια ανέπαφη περιοχή του δέρματος μόλις κάποιος σηκωθεί το πρωί και αφαιρείται το βράδυ πριν την κατάκλιση. Μπορεί να συνδυαστεί με μασώμενο δισκίο 2 mg. Να χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 4 μασώμενα δισκία των 2 mg κάθε μέρα. Συνήθως 5-6 μασώμενα δισκία προσφέρουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Μην χρησιμοποιείτε περισσότερα από 24 μασώμενα δισκία κάθε μέρα.

Σταδιακή διακοπή του συνδυασμού

Αυτό μπορεί να γίνει με δυο τρόπους:

  • Είτε χρησιμοποιώντας χαμηλότερης περιεκτικότητας έμπλαστρο δηλαδή έμπλαστρο 10 mg/16 ώρες για 2 εβδομάδες και για τις επόμενες 2 εβδομάδες έμπλαστρο 5 mg/16 ώρες λαμβάνοντας την ίδια ποσότητα μασώμενων δισκίων όπως στην αρχική θεραπεία. Κατόπιν μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των μασώμενων δισκίων 2 mg έως το διάστημα των 12 μηνών.
  • Εναλλακτικά, μετά την αρχική θεραπεία σταματά η χρήση του εμπλάστρου και μειώνεται σταδιακά η κατανάλωση δισκίων 2mg έως το διάστημα των 12 μηνών.

Χρήση σε παιδιά

Οι μορφές αυτοκόλλητα συστήματα διαδερμικής χορήγησης και δισκία μασώμενα (τσίχλες) δεν χρησιμοποιούνται σε παιδιά και εφήβους κάτω από 18 ετών. Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι οι ποσότητες νικοτίνης, που γίνονται ανεκτές από τους ενήλικες καπνιστές, στα παιδιά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα δηλητηρίασης, κάποτε και με θανατηφόρα κατάληξη.

Δια τούτο οι περιέκτες, καθώς και τα προς χρήση (ή χρησιμοποιούμενα) συστήματα διαδερμικής χορήγησης και οι τσίχλες πρέπει να φυλάσσονται επιμελώς από βρέφη και παιδιά σε μέρος απρόσιτο (ή να καταστρέφονται και να απορρίπτονται) διότι υπάρχει κίνδυνος σοβαρής δηλητηρίασης.

Υπερδοσολογία - αντιμετώπιση

Υπογλώσσιο δισκίο

Αν καπνίζετε ταυτόχρονα με τη λήψη Nicorette Microtab Lemon, μπορεί να υπάρξει υπερδοσολογία στη νικοτίνη.

Αν ένα παιδί πάρει Nicorette Microtab Lemon ή αν εσείς πάρετε μεγάλη ποσότητα Nicorette Microtab Lemon, επικοινωνήστε με το γιατρό σας ή με τα Επείγοντα του νοσοκομείου αμέσως.

Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας είναι ναυτία, πολλά σάλια, στομαχόπονος, διάρροια, ιδρώτας, πονοκέφαλος, ζαλάδα, αλλαγή στην ακοή και αίσθημα μεγάλης αδυναμίας. Σε υψηλές δόσεις, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να συνοδεύονται από χαμηλή πίεση, ασθενή ή μη τακτικό σφυγμό, δυσκολία στην αναπνοή, υπερβολική κόπωση, κυκλοφορική κατέρειψη και γενικευμένους σπασμούς.

Αν έχετε περαιτέρω απορίες για τη χρήση αυτού του προϊόντος, ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Μασώμενο δισκίο

Υπερδοσολογία από νικοτίνη μπορεί μόνο να συμβεί, εάν ο ασθενής έχει μικρή εξάρτηση από τη νικοτίνη ή χρησιμοποιεί ταυτόχρονα άλλες μορφές νικοτίνης (συμπεριλαμβανομένου και του καπνίσματος). Η από του στόματος οξεία θανατηφόρα δόση νικοτίνης αναφέρεται ότι είναι 40 έως 60 mg.

Σημεία και Συμπτώματα Τοξικότητας Νικοτίνης

Τα σημεία και τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας νικοτίνης αναμένεται ότι θα είναι ωχρότητα, κρύος ιδρώτας, ναυτία, σιάλωση, εμετός, κοιλιακό άλγος, διάρροια, κεφαλαλγία, ζάλη, διαταραχή ακοής και όρασης, τρόμος, διανοητική σύγχυση και αδυναμία. Σε περίπτωση μεγάλης υπερδοσολογίας μπορεί να ακολουθήσει κατάπτωση, υπόταση και αναπνευστική ανεπάρκεια. Οι θανατηφόρες δόσεις προκαλούν γρήγορα σπασμούς και ακολουθεί θάνατος ως αποτέλεσμα περιφερικής ή κεντρικής αναπνευστικής παράλυσης ή, λιγότερο συχνά, καρδιακής ανεπάρκειας.

Υπερδοσολογία νικοτίνης από τη χρήση μασωμένων δισκίων μπορεί να συμβεί εάν πολλά δισκία μασηθούν ταυτόχρονα. Ομως ο κίνδυνος υπερδοσολογίας από μασώμενα δισκία είναι μικρός διότι συνήθως προκαλείται σχεδόν αμέσως ναυτία και εμετός. Ο κίνδυνος δηλητηρίασης από την κατάποση του δισκίου είναι επίσης μικρός, επειδή η απελευθέρωση νικοτίνης από τη μορφή αυτή είναι αργή, και γι' αυτό και πολλή μικρή ποσότητα απορροφάται από τον οργανισμό.

Αντιμετώπιση Υπερδοσολογίας από Κατάποση

Αν δεν έχει εκδηλωθεί εμετός, θα πρέπει να προκληθεί στους ασθενείς, που διατηρούν τις αισθήσεις τους, με το κατάλληλο εμετικό ή να γίνει πλύση στομάχου ακολουθούμενη από την κατάλληλη δόση ενεργοποιημένου ξυλάνθρακα. Σε ασθενείς με ασφαλή αεραγωγό, που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους, θα πρέπει να ενσταλάξετε ενεργοποιημένο ξυλάνθρακα μέσω ρινογαστρικού σωλήνα. Μπορεί να προστεθεί αλατούχο καθαρτικό ή σορβιτόλη στην πρώτη δόση ενεργοποιημένου ξυλάνθρακα.

Άλλα μέτρα υποστήριξης περιλαμβάνουν διαζεπάμη ή βαρβιτουρικά για τις κρίσεις επιληψίας, ατροπίνη για τις υπερβολικές βρογχικές εκκρίσεις ή τη διάρροια, αναπνευστική υποστήριξη για την αναπνευστική ανεπάρκεια και ισχυρή υποστήριξη με υγρά για την υπόταση και την καρδιαγγειακή κατάρρειψη.

Διάλυμα για εισπνοή με εκνεφωτή

Υπερδοσολογία από νικοτίνη μπορεί μόνο να συμβεί, εάν ο ασθενής έχει μικρή εξάρτηση από τη νικοτίνη ή χρησιμοποιεί ταυτόχρονα και άλλες μορφές χορήγησης νικοτίνης (συμπεριλαμβανομένου και του καπνίσματος) Η από του στόματος οξεία θανατηφόρα δόση νικοτίνης αναφέρεται ότι είναι 40 έως 60mg.

Κατά τη διάρκεια μη κλινικών τεχνικών βεβιασμένης εισπνοής, τα μέγιστα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στο πλάσμα ήταν στο φάσμα που βρέθηκε κατά το κάπνισμα.

Σημεία και Συμπτώματα Τοξικότητας Νικοτίνης

Τα σημεία και τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας νικοτίνης αναμένεται όιι θα είναι ωχρότητα, κρύος ιδρώτας, ναυτία, σιάλωση, έμετος, κοιλιακό άλγος διάρροια, κεφαλαλγία, ζάλη, διαταραχή ακοής και όρασης, τρόμος, διανοητική σύγχυση και αδυναμία.

Σε περίπτωση μεγάλης υπερδοσολογίας μπορεί να ακολουθήσει κατάπτωση, υπόταση και αναπνευστική ανεπάρκεια. Οι θανατηφόρες δόσεις προκαλούν γρήγορα σπασμούς και ακολουθεί θάνατος ως αποτέλεσμα περιφερικής ή κεντρικής αναπνευστικής παράλυσης, ή λιγότερο συχνά, λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

Αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας

Κάθε πρόσληψη νικοτίνης θα πρέπει να σταματήσει αμέσως και ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε συμπτωματική θεραπεία από γιατρό που αν το κρίνει σκόπιμο θα πρέπει να αρχίσει αμέσως την εφαρμογή τεχνητής αναπνοής με οξυγόνο.

Έμπλαστρο

Υπερδοσολογία από νικοτίνη μπορεί να συμβεί, εάν ο ασθενής έχει μικρή εξάρτηση από τη νικοτίνη ή χρησιμοποιεί ταυτόχρονα άλλες μορφές νικοτίνη (συμπεριλαμβανομένου και του καπνίσματος).

Η από του στόματος οξεία θανατηφόρα δόση νικοτίνης αναφέρεται ότι είναι 40 έως 60mg.

Σημεία και συμπτώματα τοξικότητας νικοτίνης

Τα σημεία και τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας νικοτίνης αναμένεται ότι θα είναι ωχρότητα, κρύος ιδρώτας, ναυτία, σιάλωση, εμετός, κοιλιακό άλγος, διάρροια, κεφαλαλγία, ζάλη, διαταραχή ακοής και όρασης, τρόμος, διανοητική σύγχυση και αδυναμία.

Σε περίπτωση μεγάλης υπερδοσολογίας μπορεί να ακολουθήσει κατάπτωση, υπόταση, και αναπνευστική ανεπάρκεια. Οι θανατηφόρες δόσεις προκαλούν γρήγορα σπασμούς και ακολουθεί θάνατος ως αποτέλεσμα περιφερικής ή κεντρικής αναπνευστικής παράλυσης ή, λιγότερο συχνά, καρδιακής ανεπάρκειας.

Υπερδοσολογία από κατάποση

Αν δεν έχει εκδηλωθεί εμετός, θα πρέπει να προκληθεί στους ασθενείς που διατηρούν τις αισθήσεις τους, με το κατάλληλο εμετικό ή να γίνει πλύση στομάχου ακολουθούμενη από την κατάλληλη δόση ενεργοποιημένου ξυλάνθρακα. Σε ασθενείς με ασφαλή αεραγωγό που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους, θα πρέπει να ενσταλάξετε ενεργοποιημένο ξυλάνθρακα μέσω ρινογαστρικού σωλήνα. Μπορεί να προστεθεί αλατούχο καθαρτικό ή σορβιτόλη στην πρώτη δόση ενεργοποιημένου ξυλάνθρακα.

Άλλα μέτρα υποστήριξης περιλαμβάνουν διαζεπάμη ή βαρβιτουρικά για τις κρίσεις επιληψίας, ατροπίνη για τις υπερβολικές βρογχικές εκκρίσεις ή τη διάρροια, αναπνευστική υποστήριξη για την αναπνευστική ανεπάρκεια, και ισχυρή υποστήριξη με υγρά για την υπόταση και την καρδιαγγειακή κατέρρειψη.

Υπερδοσολογία νικοτίνης από τη χρήση διαδερμικού εμπλάστρου μπορεί να συμβεί εάν πολλά έμπλαστρα χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα ή εάν ο ασθενείς έχει μικρή εξάρτηση από τη νικοτίνη ή αν χρησιμοποιεί άλλες μορφές νικοτίνης ταυτόχρονα (ή αν καπνίζει).

Εάν το διαδερμικό έμπλαστρο καταπωθεί ο κίνδυνος δηλητηρίασης είναι μικρός, εξαιτίας της αργής αποδέσμευσης της νικοτίνης από το σύστημα και του υψηλού μεταβολισμού πρώτης διόδου.

Αντιμετώπιση: αφαιρέστε το έμπλαστρο αμέσως. Πλύνετε το μέρος που ήταν επικολλημένο με νερό. Μη χρησιμοποιήσετε σαπούνι, γιατί αυξάνει την απορρόφηση φαρμάκου από το δέρμα.

Η νικοτίνη θα συνεχίσει να απορροφάται από το δέρμα για αρκετές ώρες μετά την αφαίρεση του συστήματος, λόγω προηγούμενης εναπόθεσης της στο δέρμα. Επίσης συμβουλευθείτε όσα αναφέρονται παραπάνω.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται το διαδερμικό έμπλαστρο σε συνδυασμό με μασώμενο δισκίο, δείτε και το αντίστοιχο φύλλο οδηγιών του δισκίου.

Σε περίπτωση παράλειψης μιας δόσης

Έμπλαστρο

Η παράλειψη μιας δόσης δεν πρέπει να διορθωθεί στη συνέχεια με λήψη μεγαλύτερης δόσης. Σε περίπτωση παράλειψης μιας δόσης, συνεχίστε τη λήψη του φαρμάκου όπως σας υπέδειξε ο γιατρός.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την φύλαξη του προϊόντος

Υπογλώσσιο δισκίο

Να φυλάσσεται σε θέση την οποία δεν βλέπουν και δεν προσεγγίζουν τα παιδιά.

Να μη χρησιμοποιείτε το Nicorette Microtab Lemon μετά την ημερομηνία λήξης που αναφέρεται στο blister και στο κουτί. Η ημερομηνία λήξης είναι η τελευταία ημέρα του μήνα που αναφέρεται.

Το φαρμακευτικό αυτό προϊόν δεν απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης.

Τα φάρμακα δεν πρέπει να απορρίπτονται στο νερό της αποχέτευσης ή στα σκουπίδια. Ρωτήστε το φαρμακοποιό σας πώς να πετάξετε τα φάρμακα που δεν χρειάζονται πια. Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μασώμενο δισκίο / Έμπλαστρο

Φυλάσσεται σε θερμοκρασία μέχρι 25°C.

Διάλυμα για εισπνοή με εκνεφωτή

Να φυλάσσεται σε θερμοκρασία μέχρι 25°C

Τα φάρμακα δεν πρέπει να απορρίπτονται στο νερό της αποχέτευσης ή στα σκουπίδια. Ρωτείστε το φαρμακοποιό σας πώς να πετάξετε τα φάρμακα που δεν χρειάζονται πια. Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ημερομηνία λήξης

Μασώμενο δισκίο / Έμπλαστρο

Η ημερομηνία λήξης (μήνας/έτος) αναφέρεται στη εσωτερική και εξωτερική συσκευασία. Σε περίπτωση που η ημερομηνία αυτή έχει παρέλθει μην το χρησιμοποιήσετε.

Σχετικό SPC

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : NICORETTE

Χρήσιμα εργαλεία

Έλεγχος συγχορήγησης >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.