Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

MYCOMYCEN NAIL.LAQU 8% W/W BT x1 BOTTLE x 3 G

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
MYCOMYCEN
Μορφή
Λάκα ονύχων
Συγκέντρωση
80MG/G

Φαρμακοδυναμική

Από τα αποτελέσματα μελετών ως προς το μηχανισμό δράσης φαίνεται ότι η μυκητοκτόνος δράση της Cidopiroxolamne (κυκλοπιροξολαμίνης) δραστικό συστατικό των υπολοίπων μορφών τοπικής χρήσης (δερματική κόνις, κρέμα, δερματικό διάλυμα) βασίζεται στην αναστολή της πρόσληψης από τα κύτταρα και της σύνθεσης ουσιών, που είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το μεταβολισμό και την ανάπτυξη των κυττάρων του μύκητα. Η Ciclopiroxolamine (κυκλοπιροξολαμίνη) εμφανίζει υψηλές συγκεντρώσεις στο εσωτερικό του κυττάρου του μύκητα και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας συγκέντρωσης συνδέεται - κατά το πλείστον μη αναστρέψιμα - με διάφορα οργανίδια του κυττάρου, συμπεριλαμβανόμενου και του κυτταρικού τοιχώματος, της κυτταρικής μεμβράνης, των μιτοχονδρίων, των ριβοσωμάτων και των μικροσωμάτων. Σημεία μεταβολισμού της Ciclopiroxolamine (κυκλοπιροξολαμίνης) μέσω των μυκήτων στα κύτταρα δεν ανευρέθησαν. Από συγκριτικές μελέτες που διενεργήθησαν μεταξύ της Ciclopirox (κυκλοπιρόξ) και Ciclopiroxolamine (κυκλοπιροξολαμίνης) όσον αφορά στο σχετικό φάσμα των μικροβίων σε δερματομυκητιάσεις, εντοπίσθηκε ομοειδής αντιμικροβιακή δράση.

Φαρμακοκινητική

Διείσδυση της Ciclopirox που υπάρχει στη λάκα ονύχων σε όνυχες δακτύλων του χεριού που έχουν αλλοιωθεί λόγω ονυχομυκητάσεως. Η απελευθέρωση της ραδιενεργά επισημασμένης με 14C δραστικής ουσίας που βρίσκεται στη λάκα ονύχων και η διείσδυση στον όνυχα που έχει κοπεί και αλλοιωθεί λόγω ονυχομυκητίασης οδηγεί εντός 24-28 ωρών σε συγκεντρώσεις στον ιστό στις πιο βαθιές στοιβάδες των ονύχων, οι οποίες αντιστοιχούν σε 2πλάσια έως 10πλάσια της Ε.Α.Π. για τα σχετικά μικρόβια των ονυχομυκητιάσεων. In vivo μελέτες σχετικά με τη διείσδυση της Ciclopirox (κυκλοπιρόξ) από τη λάκα ονύχων σε υγιή νύχια δακτύλωνχεριού σε ανθρώπους. Επειδή η αναλογία των ονύχων που έχουν κοπεί, αντανακλά την in vivo κατάσταση μόνο σε πολύ μικρή σχέση, διερευνήθηκε η διείσδυση της Ciclopirox (κυκλοπιρόξ), δραστικό συστατικό της λάκας, στην πλάκα των ονύχων σε όνυχες δακτύλων των χεριών σε υγιείς.

Η απόδειξη του δραστικού συστατικού πραγματοποιήθηκε με μια βιοδοκιμασία (αναστολή ανάπτυξης της Candida pseudotropicalis). Με τη δοκιμασία αυτή προέκυψαν συγκεντρώσεις της Ciclopirox (κυκλοπιρόξ) στους ιστούς στις διάφορες στοιβάδες της πλάκας των ονύχων, οι οποίες έφθαναν σε πλήρη αναστολή της ανάπτυξης των μικροοργανισμών της δοκιμασίας. Η σύνθεση της διαβάθμισης της διάχυσης μέχρι τη σταθερότητα αποπερατώθηκε μέσα σε 14 ημέρες. Επιπλέον παρουσιάσθηκε κάποια σχετικά ομοιογενής κατανομή του δραστικού συστατικού στη συνολική πλάκα του όνυχα. Αυτό ισχύει τουλάχιστον για το περιφερικό τμήμα. Από τη μελέτη αυτή φάνηκε ότι το ποσοστό Ciclopirox (κυκλοπιρόξ) που διείσδυσε στην πλάκα του όνυχα μικροβιολογικά παραμένει δραστικό. Δεν υπάρχουν στοιχεία όσον αφορά στην απορρόφηση στην πλάκα του όνυχα και στην απoδοxή της Ciclopirox (κυκλοπιρόξ) στο σύστημα. Παρ' όλα αυτά η τιμή βρίσκεται σαφώς κάτω από το 1,3% (απορρόφηση από το δέρμα).

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα τοξικολογικά δεδομένα που προέκυψαν από την Ciclopiroxolamine (κυκλοπιροξολαμίνη) δεν αφορούν και στην Ciclopirox (κυκλοπιρόξ). Οι αρχικές μελέτες για τυχόν μεταλλαξιογόνο δράση έδωσαν ένα θετικό αποτέλεσμα. Με αφορμή το αποτέλεσμα αυτό πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες μελέτες με σκοπό να αποδειχθεί ότι η χρήση του Ciclopirox (κυκλοπιρόξ) και των παραγώγων του, όπως το Ciclopiroxolamine (κυκλοπιροξολαμίνη) δεν αντιπροσωπεύει δυνητικό κίνδυνο πρόκλησης μεταλλάξεων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ενεργά συστατικά

50MD4SB4AP - CICLOPIROX OLAMINE

Σχετικό SPC

MYCOMYCEN.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : MYCOMYCEN Λάκα ονύχων

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.