Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

PLAQUENIL F.C.TAB 200MG/TAB BTx30(BLIST3x10)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
PLAQUENIL
Μορφή
Δισκίο, επικαλυμμένο με υμένιο
Συγκέντρωση
200MG/TAB

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: ανθελονοσιακά-αμινοκινολίνες
Κωδικός ATC: P01BA02

Η υδροξυχλωροκίνη, μια ανθελονοσιακή 4-αμινοκινολίνη η οποία συνδυάζει ταχεία σχιζοκτόνο δράση στο αίμα με κάποια γαμετοκτόνο δράση, θεωρείται επίσης αντιρρευματικό φάρμακο με βραδεία δράση.

Η υδροξυχλωροκίνη έχει αρκετές φαρμακολογικές δράσεις οι οποίες μπορεί να εμπλακούν στα θεραπευτικά της αποτελέσματα.

Αυτές περιλαμβάνουν: αλληλεπίδραση με την ομάδα του σουλφιδριλίου, μετριασμό της ενζυμικής δραστηριότητας (συμπεριλαμβανομένων των φωσφολιπάσης, NADH-κυττόχρωμα C ρεδουκτάσης, χολινεστεράσης, πρωτεάσης και υδρολασών), δέσμευση με το DNA, σταθεροποίηση της μεμβράνης των λυσοσωμάτων, αναστολή της σύνθεσης των προσταγλαδινών, χημειόταξη και φαγοκύτωση των πολυμορφοπύρηνων, πιθανή δράση στην παραγωγή ιντερλευκίνης 1 από τα μονοκύτταρα και αναστολή της απελευθέρωσης υπεροξειδίων από τα ουδετερόφιλα.

Η συμπύκνωση και η αύξηση του pH στα ενδοκυττάρια όξινα κυστίδια μπορεί ωστόσο να εξηγήσει τόσο τα αντιπρωτοζωϊκά όσο και τα αντιρρευματικά της αποτελέσματα.

Φαρμακοκινητική

Η υδροξυχλωροκίνη απορροφάται αμέσως μετά την από του στόματος χορήγηση. Η μέση βιοδιαθεσιμότητα είναι περίπου 74%. Κατανέμεται ευρέως σε ολόκληρο το σώμα, συσσωρευόμενη στα αιμοσφαίρια και στους άλλους ιστούς όπως στο ήπαρ, τους πνεύμονες, τα νεφρά και τα μάτια.

Μετατρέπεται μερικώς σε δι-αιθυλιωμένους ενεργούς μεταβολίτες στο ήπαρ και απεκκρίνεται κυρίως από τα νεφρά, 23-25% αμετάβλητη, αλλά επίσης και δια μέσου της χολής.

Ο μέσος χρόνος ημιζωής ποικίλει από 5,9 ώρες (Cmax 10 ώρες) έως 26,1 ώρες (Cmax 10–48 ώρες) και 299 ώρες (Cmax 48-504 ώρες).

Η μητρική ένωση και οι μεταβολίτες της κατανέμονται ευρέως στο σώμα και αποβάλλονται από τα ούρα.

Η αποβολή της είναι βραδεία, ο τελικός χρόνος ημίσειας ζωής της απέκκρισης είναι περίπου 50 ημέρες (πλήρες αίμα) και 32 ημέρες (πλάσμα).

Η υδροξυχλωροκίνη διαπερνά τον πλακούντα και είναι πιθανόν κατά την είσοδό της στο μητρικό γάλα να μοιάζει με χλωροκίνη.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Εμβρυοτοξικότητα

Ραδιενεργός χλωροκίνη που χορηγήθηκε ενδοφλέβια σε έγκυα ποντίκια, πέρασε ταχέως τον πλακούντα. Συγκεντρώθηκε εκλεκτικά στα μάτια του εμβρύου και παρέμεινε στους οφθαλμικούς ιστούς 5 μήνες μετά την αποβολή του φαρμάκου από το υπόλοιπο σώμα.

Ενεργά συστατικά

8Q2869CNVH - HYDROXYCHLOROQUINE SULFATE

Σχετικό SPC

PLAQUENIL.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : PLAQUENIL Επικαλυμμένo με υμένιο δισκίο

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.