Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

FENIVIR CREAM 1% (W/W) TUB x 2 G

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
FENIVIR
Μορφή
Κρέμα
Συγκέντρωση
10MG/G

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: Τοπικοί αντιικοί παράγοντες
Κωδικός ATC: D06BB06

Μηχανισμός δράσης

Έχει αποδειχθεί in vivo και in vitro η δραστικότητα της πενσικλοβίρης κατά των ιών του απλού έρπητα (τύπου 1 και 2) και του ιού της ανεμεβλογιάς-ζωστήρα. Σε κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, η πενσικλοβίρη μετατρέπεται ταχέως και κατά τρόπο αποτελεσματικό σε τριφωσφορική (μέσω της επαγόμενης από τον ιό κινάσης της θυμιδίνης). Η τριφωσφορική πενσικλοβίρη παραμένει στα μολυσμένα κύτταρα περισσότερο από 12 ώρες, όπου αναστέλλει την αντιγραφή του DNA του ιού και έχει ημιπερίοδο ζωής 9, 10 και 20 ώρες σε κύτταρα που έχουν προσβληθεί από τον ιό της ανεμεβλογιάς-ζωστήρα, τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 και τον ιό του απλού έρπητα τύπου 2, αντίστοιχα. Σε μη μολυσμένα κύτταρα όπου ακολουθείται αγωγή με πενσικλοβίρη, οι συγκεντρώσεις της τριφωσφορικής πενσικλοβίρης είναι ελάχιστα ανιχνεύσιμες. Συνεπώς, δεν υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστούν τα μη μολυσμένα κύτταρα από τις θεραπευτικές συγκεντρώσεις της πενσικλοβίρης.

Κλινική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια

Σε κλινικές μελέτες, οι ασθενείς που αντιμετωπίσθηκαν με Fenivir Kρέμα ιάθηκαν κατά 30% ταχύτερα από αυτούς που έλαβαν placebo (μέχρι μία ημέρα νωρίτερα), η απαλλαγή από τον πόνο ήταν κατά 25-30% ταχύτερη (μέσος όρος βελτίωσης μία ημέρα) και η μόλυνση λύθηκε κατά 40% ταχύτερα (μία ημέρα νωρίτερα) απ’ ότι στους ασθενείς με placebo.

Φαρμακοκινητική

Μετά από εφαρμογή Fenivir Kρέμα, σε μελέτη εθελοντών, σε δόση 180mg πενσικλοβίρης ημερησίως (περίπου 67 φορές μεγαλύτερη της προτεινόμενης ημερήσιας κλινικής δόσης) σε δέρμα με απόξεση και καλυμμένο για 4 ημέρες, η πενσικλοβίρη δεν προσδιοριζόταν ποσοτικά στο πλάσμα και στα ούρα.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Γενική Τοξικολογία

Η τοπική εφαρμογή Fenivir Kρέμα 5% για 4 εβδομάδες σε αρουραίους και κουνέλια απεδείχθη καλά ανεκτή. Δεν υπήρξαν στοιχεία ευαισθητοποίησης λόγω επαφής, σε ινδικά χοιρίδια.

Ένα πλήρες πρόγραμμα μελετών πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας ενδοφλέβια πενσικλοβίρη. Οι μελέτες αυτές δεν προκάλεσαν καμμία ανησυχία για την ασφάλεια σχετικά με την τοπική χρήση της Fenivir Kρέμα. Η απορρόφηση της πενσικλοβίρης από τη συστηματική κυκλοφορία μετά από τοπική εφαρμογή είναι ελάχιστη.

Γονοτοξικότητα και Αναπαραγωγική τοξικότητα

Μελέτες σε πειραματόζωα δεν έχουν αποκαλύψει εμβρυοτοξικές ή τερατογενετικές επιδράσεις της πενσικλοβίρης όταν χορηγείται ενδοφλεβίως (σε δόσεις 1200 φορές υψηλότερες από αυτές που συνιστώνται για κλινική χρήση τοπικής εφαρμογής), ούτε έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε επίδραση στην ανδρική ή γυναικεία γονιμότητα και γενικότερη αναπαραγωγική ικανότητα (σε δόσεις 1600 φορές υψηλότερες από αυτές που συνιστώνται για κλινική χρήση δια τοπικής εφαρμογής). Μελέτες σε αρουραίους δείχνουν ότι η πενσικλοβίρη απεκκρίνεται στο γάλα θηλυκών που θηλάζουν όταν αυτά λαμβάνουν φαμσικλοβίρη από το στόμα (η φαμσικλοβίρη, η από του στόματος μορφή της πενσικλοβίρης, μετατρέπεται in vivo σε πενσικλοβίρη).

Τα αποτελέσματα μίας ευρείας κλίμακας μελετών μεταλλαξιογόνου δράσης in vitro και in vivo δείχνουν ότι η πενσικλοβίρη δεν θέτει πρόβλημα γενοτοξικού κινδύνου στον άνθρωπο.

Ενεργά συστατικά

359HUE8FJC - PENCICLOVIR

Σχετικό SPC

Fenivir Kρέμα.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2016: FENIVIR Κρέμα

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.