Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

DOLOPROCT RECT.CREAM 0,1%+2% (W/W) TUBx30 G

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
DOLOPROCT
Μορφή
Ορθική κρέμα
Συγκέντρωση
1MG/G (1) + 20MG/G (2)

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: τοπικοί αντι-αιμορροϊδικοί παράγοντες
Κωδικός ATC: C05AX03

Η ορθική κρέμα Doloproct δεν μπορεί να εξαλείψει τα αίτια της εμφάνισης των αιμορροΐδων, της πρωκτίτιδας και του εκζέματος του πρωκτού. Έχει διεξαχθεί, σε 241 ασθενείς με αιμορραγία του ορθού λόγω της αιμορροϊδικής νόσου, μια μελέτη μετά την κυκλοφορία της κρέμας Doloproct συγκριτική ως προς το φορέα φαρμάκου (vehicle) και τη μονοθεραπεία με fluorocortolone pivalate. Λόγω του ότι τα αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα δεν μπορούσαν να εκτιμηθούν σωστά, η υπεροχή του σταθερού συνδυασμού των δραστικών ουσιών που παρουσιάζονται στην κρέμα Doloproct σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με fluocortolone pivalate εν έχει τεκμηριωθεί ακόμα.

Εάν οι αιμορροΐδες συνοδεύονται από συμπτώματα φλεγμονής και εκζεμάτων στο δέρμα, συνιστάται η συνδυασμένη χρήση ορθικής κρέμας και υποθέτων Doloproct.

Fluocortolone pivalate

Η fluocortolone pivalate αναστέλλει τις φλεγμονώδεις και αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις και ανακουφίζει από υποκειμενικές ενοχλήσεις όπως κνησμό, καύσο και πόνο. Η ουσία μειώνει τη διαστολή των τριχοειδών, το οίδημα των διάμεσων κυττάρων και τη διήθηση των ιστών. Ο πολλαπλασιασμός των τριχοειδών αναστέλλεται.

Lidocaine hydrochloride

Η lidocaine hydrochloride αποτελεί ένα κοινό τοπικό αναισθητικό που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια. Λόγω της αναλγητικής και αντικνησμώδους δράσης της, έχει διαπιστωθεί ότι είναι αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται σε υπόθετα και κρέμες που ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση των αιμορροϊδικών ενοχλήσεων. Η καταστολή του πόνου και του κνησμού είναι αποτέλεσμα της αναστολής της λειτουργίας των κεντρομόλων νευρικών οδών.

Φαρμακοκινητική

Μετά από εφαρμογή της κρέμας στο ορθό, σε υγιείς άρρενες εθελοντές, ένα μέγιστο 15% της δόσης της fluocortolone pivalate και 30% της δόσης της lidocaine hydrochloride απορροφήθηκαν στη συστηματική κυκλοφορία (ραδιοεπισημασμένες δραστικές ουσίες).

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Οξεία τοξικότητα

Με βάση τα αποτελέσματα συμβατικών μελετών για την οξεία τοξικότητα, δεν αναμένεται ιδιαίτερος κίνδυνος για τον άνθρωπο μετά από θεραπευτική χρήση.

Υποχρόνια / χρόνια τοξικότητα

Για να αξιολογηθεί η συστηματική ανοχή μετά από επανειλημμένη χορήγηση των δραστικών ουσιών, διενεργήθηκαν μελέτες τοξικότητας μέσω της δερματικής οδού και της χορήγησης από το ορθό. Οι κύριες επιδράσεις ήταν τα χαρακτηριστικά σημεία υπερδοσολογίας του γλυκοκορτικοειδούς ή του τοπικού αναισθητικού.

Ωστόσο, τα στοιχεία απορρόφησης και βιοδιαθεσιμότητας που έχουν ληφθεί για τις δύο δραστικές ουσίες, δεν υποδεικνύουν καμία φαρμακοδυναμικά αποτελεσματική συστηματική επιβάρυνση, εφόσον η ορθική κρέμα Doloproct χρησιμοποιείται σύμφωνα με την ιατρική συνταγή.

Τοξικότητα κατά την αναπαραγωγή

Με βάση εμβρυοτοξικές μελέτες με την φθοριοκορτολόνη/εξανοϊκή φθοριοκορτολόνη και την υδροχλωρική λιδοκαϊνη, δεν αναμένονται εμβρυοτοξικές/τερατογόνες επιδράσεις στον άνθρωπο, με τη χρήση της ορθικής κρέμας Doloproct.

Από μελέτες σε ζώα υπάρχουν ενδείξεις ότι η συστηματική χορήγηση γλυκοκορτικοστεροειδών κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να συμβάλλει σε μετεμβρυϊκές επιδράσεις όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και/ή παθήσεις του μεταβολισμού, καθώς και σε μόνιμες μεταβολές στην πυκνότητα των γλυκοκορτικοειδικών υποδοχέων, την ανακύκλωση των νευρομεταβιβαστών και τη συμπεριφορά των απογόνων.

Γενικά, τα γλυκοκορτικοστεροειδή προκαλούν σε κατάλληλες συνθήκες δοκιμασίας εμβρυοτοξικές και τερατογόνες επιδράσεις (π.χ. στοματικές σχιστίες, σκελετικές δυσμορφίες, καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου στη μήτρα, εμβρυοθνησιμότητα). Με βάση αυτά τα ευρήματα, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συνταγογράφηση της ορθικής κρέμας Doloproct στη διάρκεια της κύησης. Τα αποτελέσματα των επιδημιολογικών μελετών συνοψίζονται στο λήμμα «4.6 Κύηση και γαλουχία».

Γονοτοξικότητα και ογκογένεση

Μελέτες in-vitro και in-vivo δεν έδωσαν σχετικές ενδείξεις πιθανής γονοτοξικότητας της φθοριοκορτολόνης.

Δεν έχουν διεξαχθεί ειδικές μελέτες ογκογένεσης με την fluocortolone / fluocortolone pivalate. Με βάση το φαρμακοδυναμικό τρόπο δράσης, την έλλειψη ενδείξεων ενδεχόμενης γονοτοξικότητας, τη χημική δομή και τα αποτελέσματα μελετών χρόνιας τοξικότητας, δεν υπάρχει υποψία ενδεχόμενης ογκογένεσης για την πιβαλική φθοριοκορτολόνη.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η lidocaine έχει μεταλλαξιογόνο δράση. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας μεταβολίτης της lidocaine, η 2.6-xylidine, που απαντάται στους αρουραίους και πιθανώς και στον άνθρωπο, ενδέχεται να έχει μεταλλαξιογόνο δράση. Οι ενδείξεις αυτές βασίζονται σε in-vitro δοκιμές στις οποίες ο μεταβολίτης αυτός χρησιμοποιήθηκε σε πολύ υψηλές, σχεδόν τοξικές, συγκεντρώσεις.

Σε μια μελέτη καρκινογένεσης σε αρουραίους, όπου έλαβε χώρα διαπλακούντια έκθεση και αγωγή με υψηλές δόσεις 2.6-xylidine επί 2 χρόνια μετά τον τοκετό στα πλαίσια ενός συστήματος δοκιμών υψηλής ευαισθησίας εμφανίστηκαν κακοήθεις και καλοήθεις όγκοι, ειδικά στη ρινική κοιλότητα (άνω και μέση ρινική κόγχη). Δεν έχει αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο να σχετίζεται το φαινόμενο αυτό και με τους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να χορηγείται λιδοκαΐνη σε υψηλές δόσεις και για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Τοπική ανοχή

Σε μελέτες που αφορούσαν την τοπική ανοχή του δέρματος και των βλεννογόνων, δε διαπιστώθηκαν αλλαγές πέραν των ήδη γνωστών τοπικών ανεπιθυμήτων ενεργειών των γλυκοκορτικοειδών.

Δεν έχουν διενεργηθεί πειραματικές δοκιμασίες όσον αφορά στον προσδιορισμό των πιθανών επιδράσεων ευαισθητοποίησης με τις δραστικές ουσίες του Doloproct. Σχετικές αναφορές της βιβλιογραφίας υποδηλώνουν ότι τόσο οι δραστικές ουσίες όσο και η βάση της φαρμακοτεχνικής μορφής ενδέχεται να είναι υπεύθυνες για εκδηλώσεις αλλεργικών δερματικών αντιδράσεων που έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένα μετά τη χρήση της ορθικής κρέμας Doloproct. Ωστόσο, η ορθική κρέμα Doloproct αναμένεται να προκαλέσει μόνο αλλεργίες εξ' επαφής σε σπάνιες περιπτώσεις.

Ενεργά συστατικά

9J8AL6K50Q - FLUOCORTOLONE PIVALATE
V13007Z41A - LIDOCAINE HYDROCHLORIDE

Σχετικό SPC

Doloproct 0,1% + 2% ορθική κρέμα.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2012: DOLOPROCT Ορθική κρέμα

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.