Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Παρεκοξίμπη (Parecoxib)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 15.02.03.03.01

Είναι προφάρμακο της βαλντεκοξίμπης, εκλεκτικού αναστολέα της COX-2.

Ενδείξεις: Βραχυχρόνια αντιμετώπιση μετεγχειρητικού πόνου.

Αντενδείξεις: Ιστορικό βαριάς αναφυλακτικής αντίδρασης από οποιοδήποτε φάρμακο (σύνδρομο Stevens-Johnson, τοξική επιδερμική νεκρόλυση κλπ) ή από ασπιρίνη (βρογχόσπασμος, αγγειοοίδημα κλπ) ή άλλα ΜΣΑΦ, ασθενείς µε γνωστή υπερευαισθησία στα σουλφοναµίδια. Σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ισχαιμική καρδιοπάθεια, αγγειακή εγκεφαλοπάθεια, περιφερική αρτηριοπάθεια, φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, ενεργό πεπτικό έλκος ή ιστορικό γαστρορραγίας, ως αναλγητικό σε επεμβάσεις αορτοστεφανιαίας παράκαμψης, κύηση (3ο τρίμηνο), γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Οι συχνότερες μετεγχειρητική αναιμία, δυσπεψία, φατνιακή οστεΐτιδα μετά εξαγωγή οδόντος, νευρικότητα, αϋπνία, υπαισθησία, υπέρταση ή υπόταση, αναπνευστική ανεπάρκεια, φαρυγγίτιδα, οσφυαλγία, ολιγουρία, περιφερικό οίδημα, υποκαλιαιμία, αύξηση κρεατινίνης. Σε σπάνιες περιπτώσεις βρογχόσπασμος, ηπατίτιδα και σοβαρές δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις (σύνδρομο Stevens-Johnson επιδερμική νεκρόλυση). Μετά από εγχείρηση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης υψηλότερος κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών (ορώδες έκκριμα στην τομή, λοίμωξη, καρδιακά και θρομβοεμβολικά επεισόδια κ.ά.)

Αλληλεπιδράσεις: Ενισχύει τη δράση των αντιπηκτικών παραγώγων της κουμαρίνης και αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγιών από το πεπτικό σε συγχορήγηση ασπιρίνης (ακόμα και σε χαμηλές δόσεις)και άλλων ΜΣΑΦ. Ανταγωνίζεται τη δράση των διουρητικών και αντιυπερτασικών ουσιών με αύξηση του κινδύνου νεφροτοξικότητας. Αυξάνει τη νεφροτοξικότητα της κυκλοσπορίνης και του τακρόλιμους. Η στάθμη της αυξάνει σε συγχορήγηση φλουκοναζόλης και κετοκοναζόλης και μειώνεται με ριφαμπικίνη, καρβαμαζεπίνη και φαινυτοΐνη. Σε συγχορήγηση αυξάνει τη στάθμη της δεξτρομεθορφάνης, της ομεπραζόλης, του λιθίου και της μεθοτρεξάτης.

Προσοχή στη χορήγηση (βλ. και Αλληλεπιδράσεις): Υπάρχει περιορισμένη κλινική εμπειρία στη χρήση του πέραν των 3 ημερών. Σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά συμβάματα, όπως υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαβήτης και κάπνισμα, στους οποίους χορηγείται μόνο μετά από προσεκτική εκτίμηση. Προσοχή απαιτείται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για αιμορραγίες από το πεπτικό (ιστορικό, συγχορήγηση άλλων ΜΣΑΦ).

Οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας που μπορεί να προκληθούν είναι σπάνιες, αλλά σοβαρές. Να διακόπτεται η χορήγηση με την πρώτη εμφάνιση σημείων υπερευαισθησίας, λόγω του κινδύνου σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (ιδιαίτερα σε ασθενείς με ιστορικό αντιδράσεων στα σουλφοναμίδια). Σε ασθενείς με μειωμένη νεφρική λειτουργία, ηπατική δυσλειτουργία, αφυδάτωση (να διορθώνεται πριν τη χορήγηση). Στα σημεία τομών των εγχειρήσεων, λόγω συχνών λοιμώξεων. Δεν συνιστάται σε γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες.

Δοσολογία: 40mg ενδοφλεβίως ή ενδομυϊκώς, μετά 20-40mg κάθε 6-12 ώρες ανάλογα με τις ανάγκες με μέγιστη ημερήσια δόση 80mg. Σε ηλικιωμένα άτομα με σωματικό βάρος < 50kg το ήμισυ των ανωτέρω δόσεων. Δεν συνιστάται σε παιδιά και εφήβους < 18 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

DYNASTAT/Pharmacia Europe U.K.: ps.inj.sol 40 mg/vial x 1 + 1amp x 2ml-solv

Εθνικό συνταγολόγιο

15 Φάρμακα αναισθησίας

15.02 Γενικά αναισθητικά

15.02.03 Κατασταλτικά και αναλγητικά χρησιμοποιούμενα περιεγχειρητικώς

15.02.03.03 Μη οπιοειδή αναλγητικά

15.02.03.03.01 Παρεκοξίμπη (Parecoxib)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
DYNASTAT Παρεκοξίμπη Pfizer Europe MA EEIG
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.