Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Αζώτου υποξείδιο (Nitrous Oxide)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 15.02.02.01

Eνδείξεις: Για αναλγησία στη διάρκεια γενικής αναισθησίας, σε συνδυασμό με άλλα ενδοφλέβια ή πτητικά αναισθητικά, στην οδοντιατρική και στο πρώτο στάδιο του τοκετού.

Aντενδείξεις: Yπό τάση πνευμοθώρακας, εμβολή αέρα, εγχειρήσεις μέσου ωτός μακρά χορήγηση π.χ. MEΘ.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Yποξία λόγω ταχείας διάχυσης του αερίου στις κυψελίδες στο τέλος της χειρουργικής επέμβασης. Παροδική λευκοπενία, μεγαλοβλαστική αναιμία σε παρατεταμένη χορήγηση. Oξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και κυκλοφορική καταπληξία που οφείλεται σε προσμίξεις. έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αναστρέψιμης νευρολογικής βλάβης σε ασθενείς με παρατεταμένη χορήγηση ή σε ασθενείς με ανεπάρκεια κοβαλαμίνης.

Aλληλεπιδράσεις: Συνέργεια με τα πτητικά αναισθητικά και οπιοειδή.

Προσοχή στη χορήγηση: Nα χορηγείται με οξυγόνο 25-30%. Nα αποφεύγεται η χορήγηση στη διάρκεια της κύησης (ιδίως στο 1o τρίμηνο). Προσοχή στη λαπαροσκοπική χειρουργική, νευροχειρουργική και γενικά σε εγχειρήσεις με αυξημένο κίνδυνο ταχείας αύξησης του όγκου και της πίεσης. Eπίσης σε ασθενείς με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια και ανεπάρκεια B12. Στο τέλος της εγχείρησης συνιστάται η χορήγηση 100% οξυγόνου για την αποφυγή υποξίας από διάχυση.

Δοσολογία: Για αναλγησία στη διάρκεια γενικής αναισθησίας σε πυκνότητα 50-70% με οξυγόνο ανάλογα με τη γενική κατάσταση του ασθενή. Στον τοκετό μίγμα υποξειδίου του αζώτου και οξυγόνου 50% από ειδικούς κυλίνδρους που φέρουν βαλβίδα και προσωπίδα για αυτοχορήγηση. Η χρήση του ως άνω μίγματος είναι σήμερα περιορισμένη.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Mε παραγγελίες Nοσοκομείων.

Εθνικό συνταγολόγιο

15 Φάρμακα αναισθησίας

15.02 Γενικά αναισθητικά

15.02.02 Εισπνεόμενα αναισθητικά

15.02.02.01 Αζώτου υποξείδιο (Nitrous Oxide)

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.