Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του Galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Φάρμακα κατά της ψωρίασης, τοπικά φάρμακα

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 13.06.01

Περιλαμβάνονται η διθρανόλη , η καλσιποτριόλη , η καλσιτριόλη , διάφορες πίσσες, κορτικοστεροειδή, σαλικυλικά, ρετινοειδή (ταζαροτένη) και συνδυασμοί κυρίως μεταξύ πισσών και σαλικυλικών.

Η διθρανόλη μπορεί να παρασκευασθεί ως αλοιφή σε πυκνότητες 0.1-2% με κίτρινη βαζελίνη ή σε φύραμα Lassar (Zinc oxide 24 g, Salicylic acid 2 g, Starch 25 g, Vaseline 49 g).

Η καλσιποτριόλη είναι παράγωγο της βιταμίνης D. Δρα πιθανώς καταστέλλοντας την κερατινοποίηση. Η καλσιτριόλη είναι ο μεταβολίτης 1.25-διυδροξυχοληκαλσιφερόλη της βιταμίνης D. Η ταζαροτένη είναι ρετινοειδές το οποίο μετατρέπεται στο δέρμα στη δραστική μορφή του, το ταζαροτενικό οξύ. Πλεονέκτημα των ουσιών αυτών είναι η απουσία οσμής και ο μη χρωματισμός των ενδυμάτων.

Τα κορτικοστεροειδή γενικώς πρέπει να αποφεύγονται (μικρή διάρκεια θεραπευτικού αποτελέσματος, κίνδυνος επιδείνωσης από απορρόφηση και συστηματική δράση), μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν σε ορισμένες περιπτώσεις με περιορισμένης έκτασης βλάβες του τριχωτού της κεφαλής, προσώπου, πτυχών και ονύχων (βλ. 13.02 ).

Περιεχόμενα κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

13 Φάρμακα παθήσεων δέρματος

13.06 Φάρμακα κατά της ψωρίασης

13.06.01 Φάρμακα κατά της ψωρίασης, τοπικά φάρμακα

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η καλσιποτριόλη (calcipotriol) είναι παράγωγο της βιταμίνης D προοριζόμενο για τοπική χρήση επί ψωριάσεως. Δρα πιθανώς καταστέλλοντας την κερατινοποίηση. Πλεονέκτημα της ουσίας η απουσία οσμής και ο μη χρωματισμός των ενδυμάτων.

Η πίσσα λιθανθράκων (coal tar) είναι μια αντικνησμώδη και κερατοπλαστική ουσία. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις εκζέματος, ψωρίασης και σε άλλες δερματικές παθήσεις. Έχει επίσης αποδειχθεί πως τα οξέα της πίσσας έχουν απολυμαντικές ιδιότητες.

Η ταζαροτένη (tazarotene), μέλος της ακετυλενικής τάξης των ρετινοειδών, είναι ένα προφάρμακο το οποίο μετατρέπεται στο δέρμα στη δραστική ελεύθερη μορφή του, ταζαροτενικό οξύ, μέσω διάσπασης εστερικών δεσμών. Η ταζαροτένη εμφανίζει τοπική αντιψωριακή δράση.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
TARMED Coal tar solution GlaxoSmithKline Α.Β.Ε.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.