Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Φθειροκτόνα

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 13.03.06.02

Tα χρησιμοποιούμενα φθειροκτόνα είναι το μαλαθείο, οι διάφορες πυρεθρίνες (τετραμεθρίνη, φαινοθρίνη, περμεθρίνη) και η πιπερονύλη. H τελευταία είναι ακαρεοκτόνο και χρησιμοποιείται κυρίως σε συνδυασμό με πυρεθρίνες ενισχύοντας τη δράση τους.

Η χρήση φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν πυρεθρίνες δεν πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπερβαίνει τις 3 εβδομάδες, οπότε και διακόπτεται η χορήγησή τους, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών.

Tο μαλαθείο είναι φθειροκτόνο και ωοκτόνο. Πρόκειται όμως για δηλητήριο, διότι είναι οργανοφωσφορική ένωση, αναστολέας της χολινεστεράσης. H θανατηφόρος δόση στα ζώα είναι 1 g/kg. Στον άνθρωπο έχουν αναφερθεί παροδικές παραλύσεις μυών, κράμπες, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, ακόμα και θάνατοι σε ψεκαστές με υπερβολική έκθεση στο φάρμακο.

Προληπτική εφαρμογή φθειροκτόνων δεν πρέπει να γίνεται. Κατά την εφαρμογή τους να προστατεύονται οφθαλμοί και βλεννογόνοι. Προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ασθματικούς ασθενείς ή όταν υπάρχει κοντά φλόγα ή πιθανότητα ηλεκτρικού σπινθήρα. Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ηλεκτρικός στεγνωτήρας, αλλά τα μαλλιά να αφήνονται να στεγνώσουν ακάλυπτα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Περιεχόμενα κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

13 Φάρμακα παθήσεων δέρματος

13.03 Φάρμακα κατά τοπικών λοιμώξεων

13.03.06 Παρασιτοκτόνα

13.03.06.02 Φθειροκτόνα

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Περμεθρίνη

Η περμεθρίνη (permethrin) ανήκει στην κατηγορία των φθειροκτόνων και απορροφάται ταχέως διά μέσου του περιβλήματος του εντόμου. Η κύρια προκαλούμενη παθοφυσιολογική βλάβη είναι η επαγωγή ηλεκτροχημικών ανωμαλιών, κατά μήκος των μεμβρανών των διεγερσίμων κυττάρων, οι οποίες οδηγούν σε/αισθητηριακή υπερευερεδιστότητα, αταξία και πρηνισμό (παράλυση).

Φαινοθρίνη

Η φαινοθρίνη (phenothrin) είναι ένα συνθετικό πυρεθροειδές που εξολοθρεύει τους ενήλικους ψύλλους και τα τσιμπούρια. Επίσης, χρησιμοποιείται για την εξόντωση των ψειρών του τριχωτού της κεφαλής στον άνθρωπο. Η φαινοθρίνη είναι ένα δραστικό νευροτοξικό φάρμακο για τα έντομα και έχει αποδειχθεί ότι ο τόπος δράσης της είναι οι «δίαυλοι» νατρίου στις νευρικές ίνες, με τελικό αποτέλεσμα τη διαταραχή της λειτουργίας της νευρομυϊκής σύναψης.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
NIX Περμεθρίνη Omega Pharma Hellas A.E.
PARA-PLUS Μαλαθείο - Piperonyl Butoxide - Περμεθρίνη Olvos Science A.E.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.