Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Αντιμικροβιακά φάρμακα στόματος και φάρυγγα

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 12.03.02

Oι συχνότερες παθήσεις του στοματοφάρυγγα είναι η αμυγδαλίτιδα και φαρυγγίτιδα, που προκαλούνται από ιούς ή μικρόβια, κυρίως στρεπτοκόκκους ή σταφυλοκόκκους. Σε ιογενείς λοιμώξεις τα αντιμικροβιακά δεν έχουν θέση. Αντίθετα, σε στρεπτοκοκκικές ή σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις απαιτείται η χορήγηση από τη συστηματική οδό αντιμικροβιακών με φάρμακο εκλογής την πενικιλλίνη και εναλλακτικώς αυτά της ομάδας των μακρολιδίων σε άτομα αλλεργικά στην πενικιλλίνη (βλ. κεφ. 05.01.01 & 05.01.07 ) για 10 ημέρες.

Η φουσαφουνγκίνη είναι ένα τοπικώς δρων αντιμικροβιακό χορηγούμενο ως συμπληρωματική της συστηματικής, τοπική αντιμικροβιακή αγωγή των παθήσεων των ανώτερων αναπνευστικών οδών.

Για την οξεία ελκωτική ουλίτιδα (λοίμωξη του Vincent) χορηγείται τινιδαζόλη από τη συστηματική οδό (βλ. κεφ. 05.01.16 ). Στη χρόνια περιοδοντική νόσο χορηγείται δοξυκυκλίνη από τη συστηματική οδό (βλ. κεφ. 05.01.10 ) ή σε μορφή γέλης για τα ούλα. Στην υποτροπιάζουσα περιοδοντίτιδα χορηγείται μετρονιδαζόλη ως οδοντική γέλη.

Mυκητιασικές στοματίτιδες (συνήθως μονιλιάσεις) αναπτύσσονται συχνά μετά από χορήγηση αντιμικροβιακών ευρέος φάσματος ή κυτταροστατικών φαρμάκων ή κορτικοστεροειδών. Στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν με τη διακοπή των υπευθύνων φαρμάκων. Στις περισσότερο επίμονες περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθούν τοπικώς μικοναζόλη, νυστατίνη ή διάλυμα ιώδους της γεντιανής 1% ή συστηματικώς ιτρακοναζόλη ή φλουκοναζόλη* (βλ. κεφ. 05.02 ).

Aπλές ερπητικές στοματίτιδες μπορεί να ανταποκριθούν ικανοποιητικά σε στοματοπλύσεις με αντισηπτικά (βλ. 12.03.03 ) και παράλληλη χορήγηση αναλγητικών. Σε περιπτώσεις έντονης ερπητικής στοματίτιδας είναι αναγκαία η χορήγηση ακυκλοβίρης (βλ. κεφ. 05.03.01 ).

Περιεχόμενα κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

12 Φάρμακα παθήσεων ώτων, ρινός και στοματοφάρυγγα

12.03 Φάρμακα παθήσεων στοματοφάρυγγα

12.03.02 Αντιμικροβιακά φάρμακα στόματος και φάρυγγα

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Μικοναζόλη

Η μικοναζόλη (miconazole) είναι μια αντιμυκητιασική ιμιδαζόλη και αλληλεπιδρά με την 14-α δεμεθυλάση του κυτοχρώματος P-450, ένα ένζυμο απαραίτητο για τη μετατροπή της λανοστερόλης σε εργοστερόλη. Η εργοστερόλη αποτελεί βασικό συστατικό της κυτταρικής μεμβράνης των μυκήτων, οπότε η αναστολή σύνθεσής της, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της διαπερατότητας της κυτταρικής μεμβράνης των μυκήτων και κατά συνέπεια την έξοδο κυτταροπλασματικού περιεχομένου.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
SOLU-KET Κετοπροφαίνη Arriani Pharmaceuticals S.A.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.