Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Δεφεριπρόνη (Deferiprone)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 09.01.03.02

Ενδείξεις: Θεραπεία της αιμοσιδήρωσης σε πάσχοντες από μείζονα μεσογειακή αναιμία όταν υπάρχει αντένδειξη χορήγησης δεφεροξαμίνης ή υπήρξαν σοβαρές τοξικές αντιδράσεις από αυτήν.

Αντενδείξεις: Ιστορικό ουδετεροπενίας ή ακοκκιοκυτταραιμίας, κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Η σοβαρότερη είναι η ακοκκιοκυτταραιμία (συχνότητα 1.2% για τη βαριά μορφή και 6.5% για την ελαφρότερη). Επίσης υπέρχρωση ούρων, ναυτία, έμετοι, κοιλιακά άλγη, αύξηση της όρεξης, αρθραλγίες ή αρθρίτιδες, αύξηση της πυροσταφυλικής τρανσαμινάσης, ελάττωση ψευδαργύρου του πλάσματος.

Προσοχή στη χορήγηση: Να μετράται ανά εβδομάδα ο αριθμός των ουδετεροφίλων και ο ασθενής να αναφέρει την τυχόν εμφάνιση υπόπτων σημείων λοίμωξης. Να μην αρχίζει η θεραπεία εάν υπάρχει ήδη ουδετεροπενία. Εάν εμφανισθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας το φάρμακο διακόπτεται και λαμβάνονται τα συνήθη μέτρα κατά της ακοκκιοκυτταραιμίας (απομόνωση, λήψη καλλιεργειών, αντιβίωση, αυξητικοί παράγοντες). Να παρακολουθείται η στάθμη του Zn και της SGTP. Πιθανή επιδείνωση της νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας. Να αποφεύγεται η κύηση λόγω πιθανής τερατογένεσης. Να μη χορηγείται μαζί με βιταμίνη C και άλατα αλουμινίου.

Δοσολογία: 25mg/kg από του στόματος, τρεις φορές την ημέρα. Μέγιστη δόση 100mg/kg ημερησίως. Δεν υπάρχει εμπειρία της χρήσης της σε παιδιά < 6 ετών και περιορισμένη για παιδιά 6-10 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

FERRIPROX/Apotex U.K.: f.c.tab 500mg x 100

Εθνικό συνταγολόγιο

09 Φάρμακα παθήσεων αίματος και θρέψης

09.01 Φάρμακα παθήσεων αίματος

09.01.03 Φάρμακα απλαστικών και αιμολυτικών αναιμιών

09.01.03.02 Δεφεριπρόνη (Deferiprone)

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.