Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Δεφερασιρόξη (Deferasirox)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 09.01.03.01

Ενδείξεις: Θεραπεία της αιμοσιδήρωσης σε πάσχοντες από μείζονα β-μεσογειακή αναιμία λόγω συχνών μεταγγίσεων, ηλικίας > 6 ετών. Επίσης σε ασθενείς με αιμοσιδήρωση άλλης αιτιολογίας, σε νεώτερα άτομα (ηλικίας 2-5 ετών) και σε πάσχοντες από μείζονα β-μεσογειακή αναιμία λόγω μη συχνών μεταγγίσεων, εάν η θεραπεία με δεφεροξαμίνη ή αντενδείκνυται ή είναι ανεπαρκής.

Αντενδείξεις: Βαριά νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, κύηση και γαλουχία, δυσανεξία στη γαλακτόζη.
Ανεπιθύμητες ενέργειες: Οι συχνότερες είναι πεπτικές διαταραχές (ναυτία, έμετοι, κοιλιακά άλγη, διάρροια ή δυσκοιλιότητα), κεφαλαλγία, άγχος, διαταραχές του ύπνου, αύξηση της κρεατινίνης και των τρανσαμινασών, πρωτεϊνουρία. Σπανιότερα ζάλη, φαρυγγολαρυγγικό άλγος, πυρεξία, οίδημα, γαστροδωδεκαδακτυλικό έλκος, νεφρική σωληναριοπάθεια, οξεία νεφρική ανεπάρκεια, απώλεια ακοής, καταρράκτης, διαταραχές ωχράς κηλίδας, ηπατίτιδα, χολολιθίαση, αιματολογικές διαταραχές (κυρίως ακοκκιοκυτταραιμία ή ουδετεροπενία και θρομβοπενία), αντιδράσεις υπερευαισθησίας.

Αλληλεπιδράσεις: Ανταγωνίζεται πιθανώς τα αντιόξινα που περιέχουν αργίλιο. Η στάθμη της ελαττώνεται με τους επαγωγείς του CYP3A4 (ριφαμπικίνη, φαινοβαρβιτάλη, φαινυτοΐνη κ.λ.π) και αυξάνει με τους αναστολείς (σιμβαστατίνη, κυκλοσπορίνη κλπ).

Προσοχή στη χορήγηση: Προσδιορισμός της κρεατινίνης πριν από την έναρξη της θεραπείας και μετέπειτα ανά εβδομάδα και μείωση της δόσης ή διακοπή σε αύξηση της κρεατινίνης > 33%. Τακτική εξέταση ούρων για πρωτεϊνουρία ή σημεία σωληναριοπάθειας (αμινοξυουρία, γλυκοζουρία σε μη διαβητικούς κλπ). Παρακολούθηση ηπατικής λειτουργίας με προσδιορισμούς ενζύμων προ και μετά την έναρξη της θεραπείας ανά 2 εβδομάδες. Να μη συγχορηγείται με φάρμακα που έχουν κινδύνους εξελκώσεων του πεπτικού σωλήνα, όπως είναι τα ΜΣΑΦ. Διακοπή της θεραπείας σε εμφάνιση έντονων αντιδράσεων υπερευαισθησίας. Τακτικός έλεγχος ακοής και όρασης. Εάν η φερριτίνη μειωθεί κάτω από 500μg/l διακόπτεται η θεραπεία. Τακτικός έλεγχος της καρδιακής λειτουργίας. Το φάρμακο να λαμβάνεται με άδειο στομάχι. Ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας από τα αντιπηκτικά.

Δοσολογία: Ενήλικες και παιδιά >2 ετών: αρχικώς 10-30mg/kg εφάπαξ ημερησίως ανάλογα με την τιμή της φερριτίνης και την ποσότητα του μεταγγιζόμενου αίματος. Δόση συντήρησης: η δοσολογία προσαρμόζεται κατά 5-10mg/kg ημερησίως κάθε 3-6 μήνες ανάλογα με τη φερριτίνη του ορού. Μέγιστη δόση 30mg/kg ημερησίως.

Φαρμακευτικά προϊόντα

EXJADE/Novartis U.K: disp.tab 125mg x 28, 250mg x 28, 500mg x 28

Εθνικό συνταγολόγιο

09 Φάρμακα παθήσεων αίματος και θρέψης

09.01 Φάρμακα παθήσεων αίματος

09.01.03 Φάρμακα απλαστικών και αιμολυτικών αναιμιών

09.01.03.01 Δεφερασιρόξη (Deferasirox)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η δεφερασιρόξη είναι ένας από του στόματος ενεργός χηλικός παράγοντας που είναι ισχυρά εκλεκτικός για το σίδηρο (ΙΙΙ). Πρόκειται για ένα τρισχιδές προσδενόμενο μόριο που δεσμεύει το σίδηρο με υψηλή συγγένεια σε μία αναλογία 2:1. Η δεφερασιρόξη προωθεί την απέκκριση σιδήρου, κυρίως μέσω των κοπράνων.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.