Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
 

Ιντερφερόνη βήτα (Interferon Beta)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.08.03.01.03

Eνδείξεις: Για την αγωγή υποτροπιάζουσας, διαλείπουσας σκλήρυνσης κατά πλάκας περιπατητικών ασθενών, με τουλάχιστον δύο υποτροπές κατά την παρελθούσα διετή ή τριετή περίοδο. Επιπλέον τα προϊόντα AVONEX και BETAFERON για τη θεραπεία των ασθενών οι οποίοι έχουν εµφανίσει ένα µόνο αποµυελινωτικό επεισόδιο µε ενεργή φλεγμονώδη εξεργασία όταν α) είναι αρκετά σοβαρό ώστε να απαιτεί θεραπεία µε ενδοφλέβια κορτικοστεροειδή, β) έχουν αποκλεισθεί εναλλακτικές διαγνώσεις και γ) διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης κλινικώς επιβεβαιωµένης σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Επιπλέον το προϊόν BETAFERON σε δευτερογενή προοδευτικά επιδεινούµενη µορφή σκλήρυνσης κατά πλάκας µε ενεργή νόσο, η οποία αποδεικνύεται από υποτροπές.

Aντενδείξεις: Εναρξη θεραπείας κατά την κύηση, ασθενείς με υπάρχουσα βαριά κατάθλιψη ή αυτοκτονικό ιδεασμό, γαλουχία. Μη αντιρροπούμενη ηπατοπάθεια για το προϊόν BETAFERON.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Γριππώδης συνδρομή (ρίγη, πυρετός, μυαλγίες, κακουχία) με προοδευτική συνήθως μείωση των συμπτωμάτων της, ναυτία, έμετοι, αντιδράσεις υπερευαισθησίας, μεταβολές θυμικού, ενίοτε με τάση προς αυτοκτονία, σύγχυση, σπασμοί και τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης. Παροδική συνήθως αύξηση ηπατικών ενζύμων, μείωση εμμόρφων στοιχείων του αίματος, αύξηση κρεατινίνης, καλίου του αίματος και ασβεστίου των ούρων.

Aλληλεπιδράσεις-Προσοχή στη χορήγηση: Περιορισμένη η εμπειρία από τη μακροχρόνια ασφάλεια της χορήγησης. Στενή παρακολούθηση των ασθενών με ιστορικό κατάθλιψης και εν ανάγκη διακοπή της θεραπείας. Σε ασθενείς με ιστορικό επιληψίας ή που λαβάνουν αντιεπιληπτική αγωγή, ιδιαίτερα σε ανεπαρκώς ρυθμιζόμενη επιληψία, σε νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, σε μυελοκαταστολή. Στο 15% των πασχόντων αναπτύσσονται αντισώματα που ενδέχεται να μειώσουν την αποτελεσματικότητα. Σε κύηση κίνδυνος αποβολής. Σε χορήγηση φαρμάκων που μεταβολίζονται με ένζυμα του κυτοχρώματος P450 (αντιεπιληπτικά, μερικά αντικαταθλιπτικά, κλπ.). Φαίνεται ότι είναι ασφαλής η συγχορήγηση κορτικοειδών στις υποτροπές. Συνιστάται η χορήγηση ενός αντιπυρετικού πριν τη χορήγηση και επανάληψη, εάν απαιτείται, τις πρώτες 24 ώρες μετά. Mπορεί να μειώσει την ικανότητα χειρισμού μηχανημάτων και οδήγησης.

Δοσολογία

AVONEX: 30 μg ενδομυϊκώς μια φορά την εβδομάδα.
REBIF: 44 µg τρεις φορές την εβδοµάδα υποδορίως (σε μη ανοχή 22 µg).
BETAFERON: 250 µg υποδορίως κάθε δεύτερη ηµέρα.

Δεν υπάρχει εµπειρία από τη χορήγηση REBIF σε ασθενείς ≤ 16 ετών, AVONEX ή BETAFERON σε παιδιά και εφήβους < 12 ετών και περιορισμένη στις ηλικίες 12-16 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Interferon Βeta-11a:

AVONEX/Biogen Idec U.K.: ps.inj.sol 30mcg (6miu)/vial x 4+4pf.syr x 1ml-solv +4 needlesinj.sol 30mcg(6miu)/0.5ml-pf.syr x 4+4pf.syr x 1ml-solv + 8needles

REBIF/Serono U.K.: inj.sol 22 mcg (6miu)/0.5mlpf.syr x 3, x 12, 44mcg(12miu)/ 1ml-pf.syr x 1, x 12

Interferοn Βeta-11b, Recombinant:

BETAFERON/Schering Germany: ps.inj.sol 250 mcg (8miu)/ml 15vials +15vials x 1.2ml-solv, 15vials + 15pf.syr x 1.2ml-solv

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η ιντερφερόνη βήτα 1α (interferon beta 1a) ασκεί τις βιολογικές δράσεις του συνδεόμενο με ειδικούς υποδοχείς στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων. Αυτή η σύνδεση “πυροδοτεί” μία σύνθετη αλληλουχία από ενδοκυτταρικά συμβάντα, τα οποία καταλήγουν στην έκφραση των πολυάριθμων επαγόμενων από την ιντερφερόνη γονιδιακών προϊόντων και δεικτών.

Η ιντερφερόνη βήτα-1b (interferon beta 1b) διαθέτει δράση τόσο αντιιική όσο και ανοσορυθμιστική. Οι μηχανισμοί, μέσω των οποίων η ιντερφερόνη βήτα-1b ασκεί τη δράση της στην πολλαπλή σκλήρυνση, δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως. Ωστόσο είναι γνωστό ότι οι βιολογικές ιδιότητες απάντησης-τροποποίησης της ιντερφερόνης βήτα-1b πραγματοποιούνται διαμέσου των αλληλεπιδράσεων με ειδικούς κυτταρικούς υποδοχείς, οι οποίοι βρίσκονται στην επιφάνεια ανθρώπινων κυττάρων.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
AVONEX Ιντερφερόνη βήτα 1a
BETAFERON Interferon beta-1b, recombinant
PLEGRIDY Πεγκιντερφερόνη βήτα-1α Biogen B.V.