Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Θαλιδομίδη (Thalidomide)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.08.02.06

Ενδείξεις: Θεραπεία πρώτης γραμμής σε πάσχοντες από πολλαπλό μυέλωμα, ηλικίας ≥ 65 ετών, στους οποίους αντενδείκνυται η χημειοθεραπεία με υψηλές δόσεις. Χορηγείται σε συνδυασμό με μελφαλάνη και πρεδνιζόνη.

Αντενδείξεις: Εγκυμοσύνη (μεγάλος κίνδυνος τερατογένεσης), γαλουχία. Γυναίκες με δυνατότητα τεκνοποίησης, εκτός εάν ικανοποιούνται όλες οι προϋποθέσεις του Προγράμματος πρόληψης κύησης του προϊόντος Thalidomide Celgene ή ασθενείς που αδυνατούν να τηρήσουν ή να συμμορφωθούν με τα απαιτούμενα μέτρα αντισύλληψης (βλ. εγκεκριμένους όρους χορήγησης του φαρμάκου). Ασθενείς με δυσανεξία γλυκόζης-γαλακτόζης.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Οι πιο συχνές είναι λευκοπενία, ουδετεροπενία, αναιμία, λεμφοπενία, θρομβοπενία, ζάλη, υπνηλία, παραισθησίες, δυσαισθησία, τρόμος και περιφερικό οίδημα. Επίσης εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή, περιφερική νευροπάθεια, σοβαρές δερματικές αντιδράσεις μέχρι συνδρόμου Stevens-Johnson και τοξικής επιδερμικής νεκρόλυσης, βραδυκαρδία, καρδιακή ανεπάρκεια, έμετοι, δυσκοιλιότητα, ξηροστομία, διάμεση πνευμονοπάθεια, βρογχοπνευμονία, σύγχυση, κατάθλιψη, υποθυρεοειδισμός, σεξουαλική δυσλειτουργία, σύνδρομο λύσης όγκου.

Αλληλεπιδράσεις: Αύξηση της κατασταλτικής της δράσης όταν συγχορηγείται με άλλα φάρμακα που έχουν όμοια κατασταλτική δράση (αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά κλπ). Κίνδυνος με άλλα φάρμακα που προκαλούν βραδυαρρυθμίες ή περιφερική νευροπάθεια. Με τα συνδυασμένα ορμονικά αντισυλληπτικά αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων.

Προσοχή στη χορήγηση: Οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται για τυχόν εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων, περιφερικής νευροπάθειας, δερματικών εκδηλώσεων, βραδυκαρδίας. Να χρησιμοποιείται αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης για τις γυναίκες και για τους άνδρες χρήση προφυλακτικού. Σε ασθενείς με ηπατική ή νεφρική δυσλειτουργία.

Δοσολογία: 200mg ημερησίως για 6 εβδομάδες με μέγιστο αριθμό κύκλων τους 12. Χορηγείται σε άτομα > 18 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

THALIDOMIDE CELGENE/Celgene U.K.: caps 50mg x 28

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.08 Φάρμακα επιδρώντα στην ανοσολογική ανταπόκριση

08.08.02 Ανοσοκατασταλτικά

08.08.02.06 Θαλιδομίδη (Thalidomide)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η θαλιδομίδη (thalidomide) παρουσιάζει ανοσορρυθμιστικές, αντιφλεγμονώδεις και πιθανώς αντι-νεοπλασματικές ιδιότητες. Η θαλιδομίδη είναι επίσης ένα μη-βαρβιτουρικό υπνωτικό ηρεμιστικό κεντρικής δράσης. Δεν έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
THALIDOMIDE Θαλιδομίδη Celgene Europe B.V.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.