Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Υδροξυκαρβαμίδη (Hydroxycarbamide)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.06.06.17

Είναι αναστολέας του ενζύμου αναγωγάση της ριβονουκλεοτίδης, που είναι ουσιώδης για τη σύνθεση του DNA.

Eνδείξεις: Xρόνια μυελογενής λευχαιμία στη χρόνια ή εξελισσόμενη φάση της, ιδιοπαθής θρομβοκυτταραιμία ή γνήσια πολυκυτταραιμία με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικών επιπλοκών.

Aντενδείξεις: Προϋπάρχουσα καταστολή του μυελού, λευκοπενία (< 2.5 × 10 9 λευκοκύτταρα/l), θρομβοκυτταροπενία (< 100 × 10 9 αιμοπετάλια/l) ή σοβαρή μορφή αναιμίας, κύηση.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Aνορεξία, ναυτία, έμετοι, στοματίτιδα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, παροδική ηπατοτοξικότητα (σπάνια), μυελοτοξικότητα, που ανατάσσεται εύκολα με τη διακοπή του φαρμάκου, εξανθήματα και αλωπεκία (σπάνιες), παροδική διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας και εξαιρετικά σπάνια κεφαλαλγία, ζάλη, διαταραχές προσανατολισμού, παραισθησίες, σπασμοί.

Προσοχή στη χορήγηση: Tα άτομα που έχουν προηγουμένως ακτινοβοληθεί μπορεί να εμφανίσουν μετακτινικό ερύθημα. Nα διορθώνεται τυχόν αναιμία πριν από τη χορήγηση. Στις αρχές της θεραπείας εμφανίζεται μεγαλοβλαστικού τύπου ερυθροποίηση που δεν οφείλεται σε ένδεια B ή φυλλικών. Προσοχή στους νεφροπαθείς γιατί αποβάλλεται από τους νεφρούς.

Δοσολογία: Στη ΧΜΛ αρχική δόση 40 mg/kg ημερησίως και ρυθμίζεται ανάλογα με τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων. Στην ιδιοπαθή θρομβοκυτταραιμία αρχική δόση 15 mg/kg/ημέρα με ρύθμιση της δόσης ανάλογα με τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων. Στη γνήσια πολυκυτταραιμία αρχική δόση 15-20 mg/kg/ημέρα και εξατομίκευση ανάλογα με τον αιματοκρίτη και τον αριθμό των αιμοπεταλίων (βλ. εγκεκριμένους όρους χορήγησης του φαρμάκου).

Φαρμακευτικά προϊόντα

HYDROXYUREA/MEDAC/Medac Germany: caps 500mg x 100

+ ή Yδροξυουρία (Hydroxyurea)

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.06 Άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.06 Διάφορα άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.06.17 Υδροξυκαρβαμίδη (Hydroxycarbamide)

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.