Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Τραβεκτεδίνη (Trabectedin)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.06.06.14

Η τραβεκτεδίνη είναι αντινεοπλασματικός παράγοντας, ο οποίος επιδρά επί του κυτταρικού DNA ασκώντας αντιπολλαπλασιαστική δράση σε εύρος νεοπλασματικών σειρών του ανθρώπου. Χρησιμοποιείται κυρίως στη θεραπεία των σαρκωμάτων των μαλακών μορίων (λιποσάρκωμα, λειομυοσάρκωμα).

Ενδείξεις: Προχωρημένο σάρκωμα μαλακών μορίων σε ασθενείς στους οποίους έχει αποτύχει ή αντενδείκνυται η θεραπεία με ανθρακυκλίνες και ιφωσφαμίδη.

Αντενδείξεις: Ενεργός λοίμωξη, κύηση και γαλουχία, σε συνδυασμό με εμβόλιο κίτρινου πυρετού.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, έμετοι, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, κοιλιακά άλγη, στοματίτιδα, κεφαλαλγία, ζάλη, παραισθησίες, περιφερική νευροπάθεια, βήχας, δύσπνοια, αρθραλγίες, μυαλγίες, λοιμώξεις, πυρεξία, οιδήματα, αϋπνία, ελάττωση του σωματικού βάρους, πανκυτταροπενία, διαταραχές ήπατος και χοληφόρων οδών, αύξηση χολερυθρίνης, τρανσαμινασών και γGT, αύξηση κρεατίνης φωσφοκινάσης και ενίοτε ραβδομυόλυση, αύξηση κρεατινίνης, αλωπεκία, αντιδράσεις στη θέση της ένεσης.

Αλληλεπιδράσεις: Η στάθμη της αυξάνεται με αναστολείς του ενζύμου CYP3A4 (κετοκοναζόλη, ριτοναβίρη, κλαριθρομυκίνη κλπ.), της P-γλυκοπρωτεΐνης (κυκλοσπορίνη, βεραπαμίλη) και μειώνεται με επαγωγείς του CYP3A4 (ριφαμπικίνη, βαλσαμόχορτο κλπ.). Να μη συγχορηγείται με κλοζαπίνη (κίνδυνος ακοκκιοκυτταραιμίας) και με οινόπνευμα (αυξημένη ηπατοτοξικότητα). Ελαττώνει την απορρόφηση της φαινυτοΐνης και της διγοξίνης.

Προσοχή στη χορήγηση: Πριν από τη χορήγηση θα πρέπει να εκτιμηθεί η νεφρική, ηπατική λειτουργία, η κρεατίνη φωσφοκινάση, τα έμμορφα στοιχεία του αίματος, αυτές δε οι παράμετροι θα πρέπει να παρακολουθούνται ανά εβδομάδα στους 2 πρώτους κύκλους της θεραπείας και μετέπειτα μεταξύ των κύκλων. Χορήγηση δεξαμεθαζόνης προ της θεραπείας (ως αντιεμετικού και ηπατοπροστατευτικού). Σε ασθενείς με επηρεασμένη ηπατική και νεφρική λειτουργία. Να λαμβάνονται μέτρα αντισύλληψης. Εάν εμφανισθεί ζάλη ή κόπωση οι ασθενείς να αποφεύγουν την οδήγηση.

Δοσολογία: 1.5mg/m2 ενδοφλεβίως για 24 ώρες μέσω κεντρικής φλεβικής γραμμής. Μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων μεταξύ των κύκλων, οι οποίοι συνεχίζονται όσο διαρκεί το θεραπευτικό όφελος. Δεν χρησιμοποιείται σε παιδιά και εφήβους.

Φαρμακευτικά προϊόντα

YONDELIS/Pharma Mar Spain: pd.c.so.in 0.25mg/vial x 1, 1mg/vial x 1

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.06 Άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.06 Διάφορα άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.06.14 Τραβεκτεδίνη (Trabectedin)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Τραβεκτεδίνη

Η τραβεκτεδίνη (trabectedin) δεσμεύεται στη μικρή αύλακα του δεσοξυριβονουκλεϊκού οξέος (DNA), κάμπτοντας την έλικα στη μεγάλη αύλακα. Αυτή η δέσμευση στο DNA πυροδοτεί μια σειρά συμβαμάτων που επηρεάζουν αρκετούς παράγοντες μεταγραφής, τις δεσμευτικές πρωτεΐνες του DNA και τις οδούς αποκατάστασης του DNA, οδηγώντας σε διαταραχή του κυτταρικού κύκλου. Η τραβεκτεδίνη έχει αποδειχθεί ότι ασκεί αντιπολλαπλασιαστική in vitro και in vivo δράση ενάντια σε εύρος ανθρώπινων καρκινικών κυτταρικών σειρών και όγκων, συμπεριλαμβανομένων κακοηθειών όπως σάρκωμα, καρκίνο του μαστού, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο των ωοθηκών και μελάνωμα.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
YONDELIS Τραβεκτεδίνη Pharmamar S.A.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.