Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
 

Αναγρελίδη (Anagrelide)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.06.06.02

Η αναγρελίδη είναι αναστολέας της κυκλικής AMP φωσφοδιεστεράσης ΙΙΙ και ασκεί ανασταλτική δράση στον σχηµατισµό των αιµοπεταλίων.

Ενδείξεις: Ιδιοπαθής θρομβοκυτταιμία σε ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο και δεν ανταποκρίνονται ή δεν ανέχονται την τρέχουσα θεραπεία τους.

Αντενδείξεις: Μέτρια ή σοβαρή νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Αναιμία, θρομβοπενία ή πανκυτταροπενία, αιμορραγικές εκδηλώσεις, οίδημα, απώλεια βάρους, ναυτία, έμετοι, διάρροια, κεφαλαλγία, ζάλη, ταχυκαρδία, αίσθημα παλμών, εξανθήματα, κόπωση, σπανιότερα αϋπνία, κατάθλιψη, σύγχυση, νευρικότητα, ξηροστομία, διαταραχές μνήμης, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, διάφορες αρρυθμίες, συγκοπτικές κρίσεις, δύσπνοια, πνευμονία, πλευρίτιδα, παγκρεατίτιδα, αιμορραγία πεπτικού, αλωπεκία, αλλαγή χροιάς δέρματος, κνησμός, ανικανότητα, καταβολή, πυρετός, αύξηση ηπατικών ενζύμων.

Αλληλεπιδράσεις: Η στάθμη της αυξάνεται με φλουβοξαμίνη και ομεπραζόλη. Επιτείνει τη δράση της μιλρινόνης, ενοξιμόνης και του ακετυλοσαλικυλικού οξέος.

Προσοχή στη χορήγηση: Παρακολούθηση ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας και εμμόρφων στοιχείων του αίματος. Σε ασθενείς με πιθανολογούμενη καρδιοπάθεια. Οι ασθενείς θεωρούνται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο όταν είναι > 60 ετών, τα αιμοπετάλια είναι > 1 εκατομμύριο κκχ και όταν υπάρχει ιστορικό θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Δοσολογία: Έναρξη με 1mg ημερησίως σε δύο δόσεις επί μία εβδομάδα. Τροποποίηση της δοσολογίας με αυξομειώσεις 05 mg/24ωρο ανά εβδομάδα ώστε ο αριθμός των αιμοπεταλίων να φθάσει κάτω από 600.000 κκχ και ιδεωδώς μεταξύ 150-400.000 κκχ.

Φαρμακευτικά προϊόντα

XAGRID/Shire U.K.: caps 0.5mg x 100

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η αναγρελίδη (anagrelide) είναι αναστολέας της κυκλικής AMP φωσφοδιεστεράσης ΙΙΙ κι αναστέλλει τη δημιουργία και την ανάπτυξη κυττάρων στον μυελό των οστών που ονομάζονται «μεγακαρυοκύτταρα» και παράγουν τα αιμοπετάλια κι έτσι μειώνονται τα επίπεδα των αιμοπεταλίων.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
XAGRID Αναγρελίδη Shire Pharmaceuticals Ireland Ltd