Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Αλιτρετινοΐνη (Alitretinoin)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.06.06.01

Όπως και η τρετινοΐνη, δρα μέσω των υποδοχέων των ρετινοειδών οι οποίοι λειτουργούν ως παράγοντες μεταγραφής στο εσωτερικό των κυττάρων. Ο τρόπος με τον οποίο δρα στις δερματικές βλάβες του σαρκώματος Kaposi είναι άγνωστος. Προϋποθέσεις για τη χορήγησή της είναι να μην συνυπάρχουν έλκη ή λεμφαδενοπάθεια, οι βλάβες να μην ανταποκρίνονται στη συστηματική αντιρετροϊκή αγωγή ή εάν η τελευταία ή η ακτινοθεραπεία αντενδείκνυνται.

Ενδείξεις: Τοπική θεραπεία των δερματικών βλαβών σαρκώματος Kaposi που σχετίζεται με το σύνδρομο της επίκτητης ανοσοανεπάρκειας.

Aντενδείξεις: Υπερευαισθησία στα ρετινοειδή, κύηση και γαλουχία, γειτνίαση με βλάβες του δέρματος άλλης αιτιολογίας.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Κυρίως τοπικές στο σημείο της εφαρμογής: ερύθημα, οίδημα, κνησμός, σχηματισμός εφελκίδων, ελκών, φυσαλλίδων, ξηροδερμία, αποφολίδωση, αποχρωματισμός ή υπερμελάγχρωση, αιμορραγίες. Από τις συστηματικές: Λεμφαδενοπάθεια, παραισθησίες, φλεβίτιδα, άλγη, ευπάθεια σε λοιμώξεις.

Αλληλεπιδράσεις: Πιθανή αλληλεπίδραση με φάρμακα που επάγουν ένζυμα του κυτοχρώματος P450 (ριφαμπικίνη, φαινυτοΐνη κ.ά.), οπότε υπάρχει κίνδυνος μείωσης της δραστικότητάς της.

Προσοχή στη χορήγηση: Να αποφεύγεται η χρήση άλλων τοπικών φαρμάκων και κυρίως προϊόντων που περιέχουν άλας τολουαμίδης που χρησιμοποιείται ως εντομοαπωθητικό (αύξηση τοξικότητας).

Να αποφεύγεται η έκθεση των θεραπευόμενων περιοχών στον ήλιο λόγω φωτοευαισθησίας. Να χρησιμοποιείται ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης. Πλύσιμο των χεριών πριν και μετά. Δεν έχει επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε γυναίκες και άτομα < 18 ετών.

Δοσολογία: Εφαρμογή δύο φορές την ημέρα στα σημεία των βλαβών αρχικά για περίοδο 12 εβδομάδων. Αύξηση της συχνότητας χορήγησης εάν απαιτηθεί σε 3-4 φορές ημερησίως. Διακοπή της θεραπείας εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση.

Φαρμακευτικά προϊόντα

PANRETIN/Ligand U.K.: gel 0.1% tub x 60g

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.06 Άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.06 Διάφορα άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.06.01 Αλιτρετινοΐνη (Alitretinoin)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η αλιτρετινοΐνη (alitretinoin) είναι μια φυσικώς παραγόμενη ενδογενής ορμόνη που σχετίζεται με τη βιταμίνη A, συνδέεται με όλους τους γνωστούς υποτύπους ενδοκυτταρικών υποδοχέων των ρετινοειδών (RARα, RARβ, RARγ, RXRα, RXRβ, RXRγ) και τους ενεργοποιεί. Η αποτελεσματικότητα της γέλης αλιτρετινοΐνης στη θεραπεία βλαβών από KS είναι δυνατό να σχετίζεται με την αποδεδειγμένη ικανότητα της αλιτρετινοΐνης να αναστέλλει την in vitro ανάπτυξη των κυττάρων του KS.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CEHADO Αλιτρετινοΐνη GlaxoSmithKline Α.Β.Ε.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.