Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Δασατινίμπη (Dasatinib)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.06.05.01

Ενδείξεις: Χρόνια μυελογενής λευχαιμία (ΧΜΛ), στη χρόνια, την ταχέως εξελισσόμενη ή βλαστική φάση με αντίσταση ή δυσανεξία σε προηγούμενη θεραπεία, περιλαμβανομένης και της ιματινίμπης. Οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ΟΛΛ), θετική στο χρωμόσωμα της Φιλαδέλφειας και λεμφοειδής βλαστική φάση της ΧΜΛ με αντίσταση ή δυσανεξία σε προηγούμενη θεραπεία.

Αντενδείξεις: Γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, έμετοι, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, κολίτιδα, στοματίτιδα, κεφαλαλγία, περιφερική νευροπάθεια, υπνηλία, δυσγευσία, κατακράτηση υγρών κυρίως στον υπεζωκότα, σπανιότερα στο περικάρδιο, τον πνεύμονα ή άλλα όργανα, δύσπνοια, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες, στηθάγχη, διαταραχές δέρματος και υποδορίου ιστού (δερματίτιδα, αλωπεκία, οίδημα, εξανθήματα, ξηροδερμία, σύνδρομο παλάμης-πέλματος), μυαλγίες, αρθραλγίες, μυοσίτιδες, εμβοές, οπτικές διαταραχές (θολή όραση, ξηροφθαλμία), αιμορραγικές εκδηλώσεις από διάφορα όργανα (περιλαμβανομένου του ΚΝΣ), πανκυτταροπενία, λοιμώξεις, ενίοτε σοβαρές, κατάθλιψη, σπανιότερα παγκρεατίτιδα, ηπατίτιδα, θρομβοφλεβίτιδα, συγκοπτικές κρίσεις, οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ίλιγγος, νεφρική ανεπάρκεια, πρωτεϊνουρία, σύνδρομο λύσης όγκου, γυναικομαστία, ακανόνιστη έμμηνος ρύση.

Αλληλεπιδράσεις: Η στάθμη της στο πλάσμα αυξάνει με ουσίες που αναστέλλουν το CYP3A4 (κετοκοναζόλη, κλαριθρομυκίνη κλπ) και μειώνεται με τους επαγωγείς του ενζύμου (ριφαμπικίνη, καρβαμαζεπίνη κλπ), με ανταγωνιστές του Η2 ή της αντλίας πρωτονίων (φαμοτιδίνη, ομεπραζόλη κλπ) και τα αντιόξινα (να χορηγούνται δύο ώρες πριν). Αυξάνει τη στάθμη της σιμβαστατίνης.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, σε ασθενείς που παίρνουν αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά φάρμακα ή φάρμακα που παρατείνουν το διάστημα QT. Να διορθώνεται υποκαλιαιμία ή υπομαγνησιαιμία εάν προϋπάρχουν. Να μη χορηγείται σε ασθενείς με δυσανεξία γλυκόζης-γαλακτόζης.

Δοσολογία: Στη χρόνια φάση της ΧΜΛ: Ενήλικες > 18 ετών 100mg ημερησίως. Στην επιταχυνόμενη ή βλαστική φάση της ΧΜΛ 70mg δύο φορές την ημέρα με πιθανότητα αύξησης σε 100mg δύο φορές την ημέρα. Στην ΟΛΛ 70mg δύο φορές την ημέρα με ενδεχόμενη αύξηση έως 100mg δύο φορές την ημέρα.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Dasatinib Monohydrate:

SPRYCEL/Bristol Myers Squibb U.K: f.c.tab 20mg x 60, 50mg x 60, 70mg x 60

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.06 Άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.05 Αναστολείς της πρωτεϊνικής κινάσης

08.06.05.01 Δασατινίμπη (Dasatinib)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Δασατινίμπη

Η δασατινίμπη (dasatinib) παρεμποδίζει τη δράση της κινάσης BCR-ABL και των κινασών της οικογένειας SRC μαζί με έναν αριθμό άλλων επιλεγμένων ογκογενετικών κινασών περιλαμβανομένης της c-KIT, κινάσες υποδοχείς της εφρίνης (EPH), και υποδοχείς της PDGFβ. Η δασατινίμπη είναι ένα ισχυρός υπονανομοριακός αναστολέας της κινάσης BCR-ABL με δραστικότητα σε συγκέντρωση 0,6-0,8 nM. Ενώνεται με αμφότερες την ενεργό και την ανενεργό διαμόρφωση του ενζύμου BCR-ABL.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
SPRYCEL Δασατινίμπη Bristol-Myers Squibb Pharma EEIG
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.