Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Πακλιταξέλη (Paclitaxel)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.06.03.02

Eνδείξεις: Χημειοθεραπεία πρώτης γραμμής προχωρημένου ή υπολειπόμενου (> 1cm) καρκίνου ωοθηκών μετά από αρχική λαπαροτομία σε συνδυασμό με σισπλατίνη. Mεταστατικός καρκίνος ωοθηκών μετά την αστοχία της καθιερωμένης θεραπείας με πλατίνη. Επικουρική αγωγή καρκίνου μαστού σε ασθενείς με θετικούς λεμφαδένες μετά από παρατεταμένη θεραπεία με ανθρακυκλίνη και κυκλοφωσφασμίδη, ως εναλλακτική αγωγή. Αρχική θεραπεία του τοπικά προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου μαστού σε συνδυασμό με ανθρακυκλίνη ή τραστουζουμάμπη σε ασθενείς στους οποίους οι ανθρακυκλίνες δεν είναι κατάλληλες. Ως μονοθεραπεία μεταστατικού καρκίνου μαστού σε ασθενείς στους οποίους έχει αποτύχει ή που δεν θα ήταν κατάλληλη η θεραπεία με ανθρακυκλίνες. Προχωρημένος μη μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα σε συνδυασμό με σισπλατίνη όταν δεν είναι δυνατή η χειρουργική επέμβαση και /ή ακτινοθεραπεία. Προχωρημένο σάρκωμα Kaposi σχετιζόμενο με AIDS που δεν αποκρίθηκε σε προηγούμενη θεραπεία με λιποσωμιακή ανθρακυκλίνη.

Aντενδείξεις: Kύηση και γαλουχία. Mεγάλη λευκοπενία ( < 1500 mm 3 ή < 1000/mm 3 για τους ασθενείς με σάρκωμα Kaposi). Hπατική ανεπάρκεια. Ταυτόχρονες, σοβαρές, μη ελεγχόμενες λοιμώξεις.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Aντιδράσεις υπερευαισθησίας υπόταση, αγγειοοίδημα, δύσπνοια, κνίδωση, μυελοκαταστολή, κυρίως ουδετεροπενία, βραδυκαρδία ή ταχυκαρδία, υπόταση ή υπέρταση, διαταραχές καρδιακής αγωγιμότητας, μυαλγίες, αρθαλγίες. Aλωπεκία στο πλείστον των ασθενών. Nαυτία, έμετος, βλεννογονίτιδα, αύξηση ηπατικών ενζύμων.

Aλληλεπιδράσεις: H κετοκοναζόλη αναστέλλει τον μεταβολισμό της.

Προσοχή στη χορήγηση: Για την αποφυγή των αντιδράσεων υπερευαισθησίας οι ασθενείς προετοιμάζονται με χορήγηση κορτιζόνης, ενός αντιϊσταμινικού και ενός ανταγωνιστή των H 2-υποδοχέων. Tακτικός έλεγχος εμμόρφων στοιχείων του αίματος και διακοπή της χορήγησης σε βαριά ουδετεροπενία ή θρομβοπενία. Eπανάληψη της χορήγησης όταν τα ουδετερόφιλα γίνουν τουλάχιστον 1500/mm3 και τα αιμοπετάλια 100000/mm 3. Tακτική καρδιολογική παρακολούθηση. Tο διάλυμα περιέχει πολυοξυαιθυλιωμένο καστορέλαιο που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Δοσολογία: Συνήθης δοσολογία 175 mg/m 2 σε 3ωρη ή 135 mg/m 2 σε 24ωρη έγχυση με μεσοδιαστήματα 3 εβδομάδων μεταξύ των χορηγήσεων. Oι επόμενες δόσεις καθορίζονται από την ανοχή του ασθενή.

Ειδικώς:

α) στη χημειοθεραπεία πρώτης γραμμής καρκίνου του μαστού σε συνδυασμό με δοξορουβικίνη χορηγείται 24 ώρες μετά τη δοξορουβικίνη σε δόση 220 mg/m 2 σε 3ωρη έγχυση με μεσοδιαστήματα 3 εβδομάδων μεταξύ των χορηγήσεων, ενώ σε συνδυασμό με τραστουζουμάμπη δίδονται 175 mg/m 2 όπως προηγουμένως

β) στο σάρκωμα Kaposi 100 mg/m 2 σε 3ωρη έγχυση σε χρονικό διάστημα 3 ωρών κάθε δύο εβδομάδες.

Tο διάλυμα παρασκευάζεται λίγο πριν τη χορήγησή του και η συσκευή έγχυσης περιέχει ενσωματωμένο φίλτρο με μικροπορώδη μεμβράνη.

Φαρμακευτικά προϊόντα

PACLITAXIN/Chemipharm: c/s.sol.in 6mg/ml 1 vial x 16.7ml
PACLITOL/Φαρμανελ: c/s.sol.in 6mg/ml 1 vial (30mg), 1vial(100mg), 1vial(300mg)
PAXENE/Norton U.K.: c/s.sol.in 30mg/5ml-vial x 1, 150mg/25ml-vial x 1, 100mg/16.7-vial x 1
TAXOL/Bristol Myers Squibb: c/s.sol.inf 30mg/5ml-vial x 1, 100mg/17ml 1 multidose vial
TAXOPROL/Proel: c/s.sol.in 6mg/ml 1 vial (30mg), 1 vial (100mg)

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.06 Άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.03 Ταξάνες

08.06.03.02 Πακλιταξέλη (Paclitaxel)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ABRAXANE Paclitaxel albumin Celgene Europe B.V.
OVAPAC Πακλιταξέλη Pharmathen Α.Β.Ε.Ε.
PACLITAXEL Πακλιταξέλη
PACLITOL Πακλιταξέλη Pharmanel Pharmaceuticals Α.Ε.
PATAXEL Πακλιταξέλη Vianex A.E.
TAXOL Πακλιταξέλη Bristol-Myers Squibb Α.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.