Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Καπεσιταβίνη (Capecitabine)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.02.02

Είναι φθοριοπυριμιδινική καρβαμάτη, πρόδρομος ουσία της 5-φθοριοουρακίλης, στην οποία μετατρέπεται με τη βοήθεια ενζύμων, που υπερεκφράζονται εκλεκτικά σε νεοπλασματικούς ιστούς. Η ίδια η ουσία δεν είναι κυτταροτοξική. Η αποτελεσματικότητά της αποδείχθηκε ισοδύναμη με εκείνη του συνδυασμού φθοριοουρακίλης και φυλλινικού οξέος επί μεταστατικού καρκίνου του παχέος εντέρου.

Eνδείξεις: Επικουρική θεραπεία κατόπιν χειρουργικής εκτοµής καρκίνου παχέος εντέρου σταδίου ΙΙΙ (σταδίου C κατά Dukes) ή ως µονοθεραπεία πρώτης γραµµής µεταστατικού καρκίνου παχέος εντέρου. Σε συνδυασµό µε ντοσεταξέλη σε τοπικά προχωρηµένο ή µεταστατικό καρκίνο µαστού, κατόπιν αποτυχίας κυτταροτοξικής χηµειοθεραπείας που συµπεριελάµβανε ανθρακυκλίνη ή ως µονοθεραπεία κατόπιν αποτυχίας ταξανών ή χηµειοθεραπείας που συµπεριελάµβανε ανθρακυκλίνη ή σε αντένδειξη περαιτέρω θεραπείας µε αυτήν.

Aντενδείξεις: Σοβαρή ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, κυτταροπενίες περιφερικού αίματος, κύηση και γαλουχία, υπερευαισθησία στο προϊόν ή τη φθοριοουρακίλη.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Βλ. Φθοριοουρακίλη. Σύνδρομο χειρός-ποδιού (παλαμο-πελματιαία ερυθροδυσαισθησία). Διαταραχές ασβεστίου (υπό- ή υπερασβεστιαιμία).

Αλληλεπιδράσεις: Με κουμαρινικά αντιπηκτικά διαταραχή των δοκιμασιών πηκτικότητας. Αύξηση της στάθμης της φαινυτοΐνης. Η αλλοπουρινόλη μειώνει την αποτελεσματικότητά της. Βλ. και Φθοριοουρακίλη.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε εμφάνιση σοβαρών πεπτικών διαταραχών ή συνδρόμου χειρός-ποδιού μείωση της δόσης. Μεγάλη προσοχή σε ασθενείς με ιστορικό σοβαρών καρδιοπαθειών, ιδιαίτερα αρρυθμιών και στηθάγχης. Σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ηλεκτρολυτικές διαταραχές παθήσεις και νευροπάθειες.

Δοσολογία: Ενήλικες > 18 ετών 1250 mg/m 2 δύο φορές την ημέρα για 14 ημέρες και ακολουθεί 7ήμερη ανάπαυση.

Φαρμακευτικά προϊόντα

XELODA/Roche U.K.: f.c.tab 150 mg x 60, 500mg x 120

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.02 Αντιμεταβολίτες

08.02.02 Καπεσιταβίνη (Capecitabine)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CAPECITABINE Καπεσιταβίνη
CAPIBINE Καπεσιταβίνη Ariti Α.Ε.
PREVEXEL Καπεσιταβίνη Pharmazac Α.Ε.
XELODA Καπεσιταβίνη Roche Registration GmbH
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.