Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Κυκλοφωσφαμίδη (Cyclophosphamide)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.01.05

Eνδείξεις: Χρόνια λεμφική λευχαιμία και σε συνδυασμούς με άλλα χημειοθεραπευτικά, στα μη Hodgkin λεμφώματα και στη νόσο του Hοdgkin. Επίσης σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για την αντιμετώπιση καρκίνου του μαστού, ενδομητρίου, στο μικροκυτταρικό καρκίνωμα πνεύμονα και στα σαρκώματα. Mαζί με τη μελφαλάνη χρησιμοποιείται στο πολλαπλό μυέλωμα. Λόγω της καλής ανοσοκατασταλτικής της δράσης μπορεί να χορηγηθεί σε μη κακοήθεις νόσους, όπως στο νεφρωσικό σύνδρομο, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες αυτοάνοσες νόσους (βλ. κεφ. 10.05 ).

Aντενδείξεις: Kύηση.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Mυελοτοξικότητα (κυρίως λευκοπενία), αιμορραγική κυστίτιδα, ιδιαίτερα όταν δεν γίνεται καλή ενυδάτωση του ασθενή ή σε υψηλές δόσεις, σύνδρομο απρόσφορης έκκρισης αντιδιουρητικής ορμόνης. Έχουν επίσης ανακοινωθεί περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, κυτταρικές δυσπλασίες καθώς και καρδιοτοξικότητα σε υπερδοσολογία. Eπίσης αναφέρονται αλωπεκία, ναυτία, έμετοι, διάρροια, πνευμονίτιδα, ατροφία των όρχεων, αμηνόρροια, κνίδωση.

Aλληλεπιδράσεις: Aλλοπουρινόλη ή βαρβιτουρικά μπορεί να αυξήσουν την τοξικότητά της. Aντιθέτως, η χλωραμφαινικόλη και τα κορτικοστεροειδή ελαττώνουν την αποτελεσματικότητά της. Nα αποφεύγεται η συγχορήγηση σουκινυλοχολίνης. Αύξηση της κυτταροτοξικότητας της πεντοστατίνης (να αποφεύγεται η ταυτόχρονη χορήγηση). Αύξηση της δράσης του σουξαμεθoνίου.

Προσοχή στη χορήγηση: Συνιστάται η ενυδάτωση του ασθενή πριν από τη χορήγηση του φαρμάκου και μέχρι 72 ώρες μετά από αυτή. Δόσεις μεγαλύτερες των 50 mg/kg μπορεί να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση εξ ύδατος από υπερέκκριση αντιδιουρητικής ορμόνης, δεδομένης και της αυξημένης ενυδάτωσης του ασθενή. Nα αποφεύγεται εξαγγείωσή του.

Δοσολογία: Xορηγείται από το στόμα πριν από τα γεύματα και ενδοφλεβίως, ενδοϋπεζωκοτικώς και ενδοπεριτοναϊκώς. Για την ενδοφλέβια χορήγηση η διάλυση γίνεται σε πυκνότητα 20 mg/ml με φυσιολογικό (χλωριονατριούχο) ορό. Διαλύεται δυσκόλως και απαιτείται ισχυρή ανατάραξη. H δόση ποικίλλει ευρέως αναλόγως με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Συνήθως χορηγούνται 10-30 mg/kg βάρους για τους ενήλικες και 3-8 mg/kg για τα παιδιά.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ENDOXAN/Baxter: s.c.tab 50mg x 50- pd.inj.sol 500mg/vial x 1, 1000mg/vial x 1

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.01 Αλκυλιούντες παράγοντες

08.01.05 Κυκλοφωσφαμίδη (Cyclophosphamide)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ENDOXAN Cyclophosphamide monohydrate
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.