Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Νοραιθιστερόνη (Norethisterone)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 06.05.02.04.03

Eνδείξεις: Δυσλειτουργικές αιμορραγίες (δυσμηνόρροια, προεμμηνορυσιακά ενοχλήματα), δευτεροπαθής αμηνόρροια, ενδομητρίωση.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε συνδυασμό με οιστρογόνα για τη θεραπεία της δευτεροπαθούς αμηνόρροιας. Δεν είναι αντισυλληπτικό. Για την αποφυγή της σύλληψης να χρησιμοποιούνται μη ορμονικές μέθοδοι (με εξαίρεση την ημερολογιακή και τη θερμομετρική μέθοδο). Εάν με το θεραπευτικό σχήμα δεν εμφανιστούν αιμορραγίες εκ διακοπής σε τακτικά διαστήματα 28 περίπου ημερών, πρέπει παρά τα προφυλακτικά μέτρα, να ληφθεί υπόψη ενδεχόμενη κύηση. Στις περιπτώσεις αυτές να μη συνεχίζεται περαιτέρω θεραπεία μέχρι τη διαφοροδιαγνωστική διευκρίνιση.

Δοσολογία: Δυσλειτουργικές αιμορραγίες 5 mg 2 φορές ημερησίως, επί 10 ημέρες. Για την αποφυγή νέων δυσλειτουργικών αιμορραγιών, προληπτικά κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών κύκλων 5 mg 2 φορές ημερησίως από την 19η έως την 26η ημέρα του κύκλου. Στην περίπτωση της δευτεροπαθούς αμηνόρροιας να διεξάγεται ορμονοθεραπεία το νωρίτερο 8 εβδομάδες μετά την τελευταία καταμήνιο αιμορραγία. Για να επιτευχθεί καταμήνια αιμορραγία, πρέπει να χρησιμοποιείται πριν από τη χορήγησή της ένα οιστρογόνο. Μπορεί να χορηγηθεί σαν μονοθεραπεία στην περίπτωση που υπάρχουν ενδογενή οιστρογόνα. Πριν αρχίσει η θεραπεία πρέπει να επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει όγκος της υπόφυσης που παράγει προλακτίνη. Προεμμηνορυσιακά ενοχλήματα 5 mg 1 έως 2 φορές την ημέρα από την 19η-26η ημέρα του κύκλου. Ενδομητρίωση έναρξη την 5η ημέρα του κύκλου με 5 mg 2 φορές ημερησίως. Εάν εμφανιστούν κηλιδώδεις αιμορραγίες, αυξάνεται η δόση σε 10 mg 2 φορές ημερησίως. Οταν σταματήσει η αιμορραγία, ακολουθείται η αρχική δοσολογία. Διάρκεια θεραπείας 4-6 μήνες.

Λοιπά: Bλ. εισαγωγή.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Norethisterone Acetate:

PRIMOLUT NOR/Schering: tab 5mg x 20

+ ή Nοραιθινδρόνη (Nοrethindrone)

Εθνικό συνταγολόγιο

06 Φάρμακα παθήσεων ενδοκρινών αδενών - ορμόνες

06.05 Γεννητικές ορμόνες

06.05.02 Γεννητικές ορμόνες θήλεος

06.05.02.04 Προγεσταγόνα ή προγεστερινοειδή

06.05.02.04.03 Νοραιθιστερόνη (Norethisterone)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ESTALIS Οιστραδιόλη - Νοραιθιστερόνη Novartis Hellas A.Β.Ε.Ε.
ESTALIS SEQUIDOT Οιστραδιόλη - Norethisterone acetate Novartis Hellas A.Β.Ε.Ε.
PRIMOLUT NOR Νοραιθιστερόνη Bayer Hellas Α.Β.Ε.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.