Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Εξενατίδη (Exenatide)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 06.01.02.03.03

Ενδείξεις: Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 σε συνδυασμό με μετφορμίνη ή με μία σουλφονυλουρία ή και με τις δύο ουσίες, εάν με αυτές δεν επιτυγχάνεται ικανοποιητικός έλεγχος της υπεργλυκαιμίας.

Αντενδείξεις: Διαβητική κετοοξέωση, σοβαρές παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα, προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια, κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, έμετος, δυσπεψία, κοιλιακά άλγη, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μετεωρισμός, επιβράδυνση εντερικής κινητικότητας, ζάλη, εξασθένηση, εκνευρισμός, υπερίδρωση, υπογλυκαιμία, κεφαλαλγία, αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι του φαρμάκου, σπανιότερα αναφυλακτική αντίδραση (εξανθήματα, κνησμός, αγγειοοίδημα), αφυδάτωση, διαταραχές της γεύσης, οξεία παγκρεατίτιδα, επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας.

Αλληλεπιδράσεις: Η επιβράδυνση της κινητικότητας του εντέρου, την οποία προκαλεί, επιφέρει επιβράδυνση του ρυθμού απορρόφησης φαρμάκων που λαμβάνονται από το στόμα. Επίσης επιφέρει μείωση της στάθμης της λοβαστατίνης και αύξηση της βαρφαρίνης.

Προσοχή στη χορήγηση: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε διαβήτη τύπου 1. Να μη χορηγείται ενδομυϊκώς ή ενδοφλεβίως. Διακοπή της θεραπείας εάν εμφανισθούν σημεία παγκρεατίτιδας. Σε περίπτωση υπογλυκαιμίας να μειώνεται η δόση της σουλφονυλουρίας. Δεν συνιστάται συγχορήγηση με ινσουλίνη, παράγωγα της D-φαινυλαλανίνης, μεγλιτινίδες και αναστολείς των α-γλυκοσιδασών (διότι δεν υπάρχει σχετική εμπειρία). Παρακολούθηση του INR εάν χορηγείται βαρφαρίνη.

Δοσολογία: Σε ενηλίκους > 18 ετών υποδορίως έναρξη με 5 μg δις ημερησίως. Χορηγείται στο χρονικό διάστημα 60 λεπτών πριν από τα δύο κύρια γεύματα της ημέρας (μεταξύ των γευμάτων να μεσολαβούν τουλάχιστον 6 ώρες). Μετά ένα μήνα, εάν κριθεί απαραίτητο, η δόση θα αυξηθεί σε 10μg δις ημερησίως. Δεν συνιστώνται μεγαλύτερες δόσεις.

Φαρμακευτικά προϊόντα

BYETTA/Eli-Lilly The Netherlands: inj.sol 5μg/20μl (0.25mg/ml) 1pf.pen, 10μg/40μl (0.25mg/ml) 1pf.pen

Εθνικό συνταγολόγιο

06 Φάρμακα παθήσεων ενδοκρινών αδενών - ορμόνες

06.01 Φάρμακα θεραπείας του διαβήτη

06.01.02 Αντιδιαβητικά από το στόμα

06.01.02.03 Άλλα αντιδιαβητικά

06.01.02.03.03 Εξενατίδη (Exenatide)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Εξενατίδη

Η εξενατίδη (exenatide) είναι αγωνιστής του υποδοχέα του παρόμοιου με τη γλυκαγόνη πεπτιδίου-1 (GLP-1) που παρουσιάζει αρκετές αντιϋπεργλυκαιμικές δράσεις του παρόμοιου με τη γλυκαγόνη πεπτιδίου-1 (GLP-1). Η αλληλουχία αμινοξέων της εξενατίδης επικαλύπτει μερικώς την αλληλουχία του ανθρώπινου GLP-1. Έχει αποδειχθεί ότι η εξενατίδη συνδέεται στον υποδοχέα του γνωστού ανθρώπινου GLP-1 και τον ενεργοποιεί in vitro, ενώ ο μηχανισμός δράσης της συντελείται μέσω της κυκλικής μονοφωσφορικής αδενοσίνης (AMP) ή/και άλλων ενδοκυττάριων οδών μετάδοσης μηνυμάτων. Η εξενατίδη αυξάνει την γλυκοζοεξαρτώμενη έκκριση ινσουλίνης από τα β-κύτταρα του παγκρέατος.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
BYDUREON Εξενατίδη AstraZeneca ΑΒ
BYETTA Εξενατίδη
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.