Facebook Twitter
Εικονίδιο αναζήτησης
Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
Λογότυπο Γαληνού
 

Κεφάλαιο: 05.03.06.05 Τελμπιβουδίνη (Telbivudine)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο

Ενδείξεις: Χρόνια ηπατίτιδα Β σε ενήλικες ασθενείς με αντιρροπούμενη ηπατική νόσο και ενδείξεις ιικού πολλαπλασιασμού, αυξημένα επίπεδα τρανσαμινασών και ιστολογικές ενδείξεις φλεγμονής ή και ίνωσης.

Αντενδείξεις: Γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, κοιλιακά άλγη, διάρροια, αύξηση λιπάσης και αμυλάσης αίματος, ζάλη, κεφαλαλγία, βήχας, εξάνθημα, κόπωση, αύξηση κρεατίνης της φωσφοκινάσης, τρανσαμινασών, σπανιότερα περιφερική νευροπάθεια, παραισθησίες, δυσγευσία, αρθραλγίες, μυαλγίες, μυοπάθεια/μυοσίτιδα.

Αλληλεπιδράσεις: Αποβάλλεται από τους νεφρούς επομένως αναμένεται αυξημένη συγκέντρωσή της στο αίμα με φάρμακα που επηρεάζουν τη νεφρική λειτουργία (αμινογλυκοσίδες, διουρητικά της αγκύλης, ενώσεις πλατίνης κλπ). Αυξημένος κίνδυνος νεφροπάθειας με ιντερφερόνη.

Προσοχή στη χορήγηση: Παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας και για τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη διακοπή της θεραπείας. Επειδή υπάρχει πιθανότητα γαλακτικής οξέωσης, να αναζητούνται τα πρόωρα συμπτώματά της (ναυτία, έμετοι, κοιλιακά άλγη). Επίσης έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μυοπάθειας και να αναζητούνται τυχόν σημεία ή συμπτώματα. Παρακολούθηση νεφρικής λειτουργίας. Δεν χορηγείται σε μη αντιρροπούμενη κίρρωση. Οι ασθενείς να προειδοποιούνται ότι δεν εκλείπει ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου τους και να αναφέρουν τυχόν εμφάνιση μυαλγιών, μυϊκής αδυναμίας, αιμωδίας στα άκρα, μυρμηκιάσεις κλπ.

Δοσολογία: Ενήλικες και παιδιά > 16 ετών 600mg άπαξ ημερησίως.

Φαρμακευτικά προϊόντα

SEBIVO/Novartis U.K: f.c.tab 600mg x 28

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η τελμπιβουδίνη (telbivudine) είναι ένα συνθετικό νουκλεοσιδικό ανάλογο της θυμιδίνης με δράση έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV). Η τελμπιβουδίνη αναστέλλει την HBV DNA πολυμεράση (ανάστροφη μεταγραφάση) μέσω ανταγωνισμού με το φυσικό υπόστρωμα, θυμιδίνη 5'τριφωσφορική. Αυτό οδηγεί στον τερματισμό της αλύσου της σύνθεσης του DNA και ως εκ τούτου αναστέλλει την αντιγραφή του ιού. Η ενσωμάτωση της τελμπιβουδίνης 5'τριφωσφορικής στο ιικό DNA προκαλεί, επίσης, τερματισμό της DNA αλυσίδας, με αποτέλεσμα την αναστολή της αντιγραφής του HBV.

© Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.