Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Τελμπιβουδίνη (Telbivudine)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.03.06.05

Ενδείξεις: Χρόνια ηπατίτιδα Β σε ενήλικες ασθενείς με αντιρροπούμενη ηπατική νόσο και ενδείξεις ιικού πολλαπλασιασμού, αυξημένα επίπεδα τρανσαμινασών και ιστολογικές ενδείξεις φλεγμονής ή και ίνωσης.

Αντενδείξεις: Γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, κοιλιακά άλγη, διάρροια, αύξηση λιπάσης και αμυλάσης αίματος, ζάλη, κεφαλαλγία, βήχας, εξάνθημα, κόπωση, αύξηση κρεατίνης της φωσφοκινάσης, τρανσαμινασών, σπανιότερα περιφερική νευροπάθεια, παραισθησίες, δυσγευσία, αρθραλγίες, μυαλγίες, μυοπάθεια/μυοσίτιδα.

Αλληλεπιδράσεις: Αποβάλλεται από τους νεφρούς επομένως αναμένεται αυξημένη συγκέντρωσή της στο αίμα με φάρμακα που επηρεάζουν τη νεφρική λειτουργία (αμινογλυκοσίδες, διουρητικά της αγκύλης, ενώσεις πλατίνης κλπ). Αυξημένος κίνδυνος νεφροπάθειας με ιντερφερόνη.

Προσοχή στη χορήγηση: Παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας και για τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη διακοπή της θεραπείας. Επειδή υπάρχει πιθανότητα γαλακτικής οξέωσης, να αναζητούνται τα πρόωρα συμπτώματά της (ναυτία, έμετοι, κοιλιακά άλγη). Επίσης έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μυοπάθειας και να αναζητούνται τυχόν σημεία ή συμπτώματα. Παρακολούθηση νεφρικής λειτουργίας. Δεν χορηγείται σε μη αντιρροπούμενη κίρρωση. Οι ασθενείς να προειδοποιούνται ότι δεν εκλείπει ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου τους και να αναφέρουν τυχόν εμφάνιση μυαλγιών, μυϊκής αδυναμίας, αιμωδίας στα άκρα, μυρμηκιάσεις κλπ.

Δοσολογία: Ενήλικες και παιδιά > 16 ετών 600mg άπαξ ημερησίως.

Φαρμακευτικά προϊόντα

SEBIVO/Novartis U.K: f.c.tab 600mg x 28

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.06 Φάρμακα κατά των ιογενών ηπατιτίδων

05.03.06.05 Τελμπιβουδίνη (Telbivudine)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η τελμπιβουδίνη (telbivudine) είναι ένα συνθετικό νουκλεοσιδικό ανάλογο της θυμιδίνης με δράση έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV). Φωσφορυλιώνεται αποτελεσματικά από κυτταρικές κινάσες στην ενεργή τριφωσφορική μορφή. Η ενσωμάτωση της τελμπιβουδίνης-5'-τριφωσφορικής στο ιικό DNA προκαλεί τερματισμό της αλύσου DNA, οδηγώντας σε αναστολή της αντιγραφής του HBV.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.