Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
 

Αδεφοβίρη διπιβοξίλη (Adefovir Dipivoxil)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.03.06.01

Ενδείξεις: Χρόνια ηπατίτιδα Β σε ενήλικες που εμφανίζουν είτε αντιρροπούμενη ηπατική νόσο με ενδείξεις έντονης αντιγραφής του ιού, αυξημένα επίπεδα τρανσαμινασών και ενδείξεις ηπατικής φλεγμονής και ίνωσης είτε μη αντιρροπούμενη νόσο.

Αντενδείξεις: Γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Οι συχνότερες είναι: ναυτία, μετεωρισμός, διάρροια, κοιλιακά άλγη, αδυναμία, κεφαλαλγία, αύξηση της κρεατινίνης.

Αλληλεπιδράσεις: Δεν έχουν παρατηρηθεί αξιόλογες. Η συγχορήγηση με φάρμακα που απεκκρίνονται από τα νεφρικά σωληνάρια ή μεταβάλλουν τη σωληναριακή λειτουργία πιθανώς αυξάνει τη στάθμη του ενός ή και των δύο φαρμάκων.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ηλικιωμένα άτομα. Παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας, διότι έχουν παρατηρηθεί παροξύνσεις της νόσου, τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας όσο και μετά τη διακοπή της. Η θεραπεία θα διακοπεί σε απότομη αύξηση των τρανσαμινασών, σε προϊούσα αύξηση του μεγέθους του ήπατος ή σε εμφάνιση μεταβολικής ή γαλακτικής οξέωσης άγνωστης αιτιολογίας.

Παρακολούθηση της νεφρικής λειτουργίας ιδιαιτέρως σε άτομα με μειωμένη κάθαρση κρεατινίνης και σε ταυτόχρονη χορήγηση φαρμάκων δυνητικώς νεφροτοξικών. Εάν συνυπάρχει λοίμωξη με ιό HIV υπάρχει θεωρητικά ο κίνδυνος ανάπτυξης διασταυρούμενης αντοχής σε άλλα αντιϊικά φάρμακα. Σε κύηση να σταθμίζεται το αναμενόμενο όφελος έναντι των κινδύνων.

Δοσολογία: Ενήλικες > 18 ετών 10mg ημερησίως.

Φαρμακευτικά προϊόντα

HEPSERA/Gilead U.K.: tab 10mg x 30

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η αδεφοβίρη διπιβοξίλη (adefovir dipivoxil) είναι ένα από του στόματος προφάρμακο της αδεφοβίρης, ενός ακυκλικού νουκλεοτιδικού φωσφονικού αναλόγου της μονοφωσφορικής αδενοσίνης, το οποίο μεταφέρεται ενεργά εντός των κυττάρων των θηλαστικών, όπου μετατρέπεται από τα ένζυμα του ξενιστή σε διφωσφονική αδεφοβίρη. Η διφωσφονική αδεφοβίρη αναστέλλει τις πολυμεράσες των ιών με ανταγωνισμό για άμεση δέσμευση με το φυσικό υπόστρωμα (τριφωσφορική δεοξυαδενοσίνη) και μετά την ενσωμάτωση στο DNA του ιού, προκαλεί τερματισμό της DNA αλυσίδας.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
HEPSERA Αδεφοβίρη διπιβοξίλη Gilead Sciences Ireland U.C.