Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ετραβιρίνη (Etravirine)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.03.02.02.01

Ενδείξεις: Επίκτητη ανοσοανεπάρκεια από τον ιό HIV-1 σε ενηλίκους ασθενείς οι οποίοι έχουν λάβει στο παρελθόν αντιρετροϊκή θεραπεία. Χορηγείται σε συνδυασμό με έναν ενισχυμένο αναστολέα πρωτεάσης και άλλα αντιρετροϊκά φάρμακα.

Αντενδείξεις: Σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια. Δυσανεξία στη λακτόζη και συναφή σύνδρομα.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Οι συχνότερες είναι: Αναιμία, θρομβοπενία, υπέρταση, στηθάγχη και έμφραγμα μυοκαρδίου, περιφερική νευροπάθεια, ναυτία, έμετοι, διάρροια, μετεωρισμός, κεφαλαλγία, άγχος, αϋπνία, κόπωση, νεφρική ανεπάρκεια, αύξηση σακχάρου, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, λιποδυστροφία, νυκτερινές εφιδρώσεις, εξανθήματα, ενίοτε σοβαρές αντιδράσεις υπερευαισθησίας (φαρμακευτικό εξάνθημα με συστηματικές εκδηλώσεις, τοξική επιδερμική νεκρόλυση ενίοτε θανατηφόρος). Βλ. και 05.03.02 εισαγωγή.

Αλληλεπιδράσεις: Το φάρμακο μεταβολίζεται μέσω των ενζύμων CYP3A4, CYP2C9 και CYP2C19. Φάρμακα τα οποία επάγουν τα ένζυμα αυτά θα οδηγήσουν σε μείωση της στάθμης του, ενώ όσα το αναστέλλουν σε αύξησή της. Δεν συνιστάται η συγχορήγηση με τιπραναβίρη/ριτοναβίρη εξαιτίας μεγάλης μείωσης της στάθμης της ετραβιρίνης. Ο κατάλογος των φαρμάκων που προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν μεταβολές της στάθμης της ετραβιρίνης, στα οποία περιλαμβάνονται και αντιρετροϊκά είναι πολύ μεγάλος και συνιστάται να ανατρέξει κάποιος στους εγκεκριμένους όρους χορήγησής της.

Προσοχή στη χορήγηση: Εάν εμφανισθούν σοβαρές δερματικές αντιδράσεις να διακόπτεται η θεραπεία. Ενίοτε ασυμπτωματικά ή υπολειπόμενα παθογόνα ενδέχεται να επανενεργοποιηθούν και επιβάλλουν ανάλογη θεραπευτική αντιμετώπιση. Παρακολούθηση για τυχόν εμφάνιση ανακατανομής του λίπους (λιποδυστροφία) ή και οστεονέκρωσης. Σε κύηση να σταθμιστεί η αναμενόμενη ωφέλεια.

Δοσολογία: 200mg δύο φορές ημερησίως. Δεν συνιστάται σε παιδιά και εφήβους.

Φαρμακευτικά προϊόντα

INTELENCE/Janssen-Cilag Belgium: tab 100mg x 120

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.02 Αντιρετροϊκά

05.03.02.02 Αναστολείς της ανάστροφης μεταγραφάσης του ιού HIV - μη νουκλεοσιδικοί αναστολείς

05.03.02.02.01 Ετραβιρίνη (Etravirine)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Ετραβιρίνη

Η ετραβιρίνη (etravirine) είναι ένας μη νουκλεοσιδικός αναστολέας της ανάστροφης μεταγραφάσης (NNRTI) του ανθρώπινου ιού ανοσοανεπάρκειας τύπου 1 (HIV-1). Η ετραβιρίνη συνδέεται απευθείας με την ανάστροφη μεταγραφάση (reverse transcriptase, RT) και αποκλείει τις δράσεις της εξαρτώμενης από το RNA και εξαρτώμενης από το DNA, DNA πολυμεράσης προκαλώντας διαταραχή της θέσης κατάλυσης του ενζύμου.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
INTELENCE Ετραβιρίνη Janssen-Cilag International NV
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.