Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Τενοφοβίρη δισοπρόξιλη (Tenofovir Disoproxil)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.03.02.01.07

Ενδείξεις: Βλ. Αβακαβίρη.

Aντενδείξεις: Γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Διάρροια, ναυτία, έμετοι, μετεωρισμός, παγκρεατίτιδα, καταβολή, ζάλη, δύσπνοια, εξανθήματα, αύξηση κρεατινίνης, νεφρική ανεπάρκεια, σύνδρομο Fanconi, υποφωσφοραιμία, γαλακτική οξέωση. Στη συνδυασμένη αντιρετροϊκή θεραπεία. Επιπλέον υπερλιπιδαιμία, λιποδυστροφία, αντίσταση στην ινσουλίνη και υπεργλυκαιμία (βλ. και εισαγωγή). Ελάττωση της οστικής πυκνότητας σε μακροχρόνια χορήγηση.

Αλληλεπιδράσεις: Συγχορήγηση με το αντιϊκό σιντοφοβίρη συνεπάγεται αύξηση της στάθμης και των δύο. Αμοιβαία αύξηση της στάθμης με λοπιναβίρη. Αύξηση της στάθμης της διδανοσίνης.

Προσοχή στη χορήγηση: Παρακολούθηση της νεφρικής λειτουργίας (το φάρμακο απεκκρίνεται δια των νεφρών), προσαρμογή της δοσολογίας σε νεφρική ανεπάρκεια και πιθανώς διακοπή της χορήγησής του σε κάθαρση κρεατινίνης < 50ml/min και σε μείωση του φωσφόρου < 0.1mg/dl. Να αποφεύγεται η συγχορήγηση με νεφροτοξικά φάρμακα. Διακοπή της θεραπείας σε εμφάνιση γαλακτικής οξέωσης, προοδευτικής ηπατομεγαλίας και αύξησης τρανσαμινασών. Συνιστάται αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Δοσολογία: Ενήλικες > 18 ετών 245mg ημερησίως. Δεν συνιστάται σε μικρότερες ηλικίες και δεν έχει προταθεί δοσολογία για άτομα > 65 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Tenofovir Disoproxil Fumarate:

VIREAD/Gilead U.K.: f.c.tab 245mg x 30

Περιεχόμενα κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.02 Αντιρετροϊκά

05.03.02.01 Αναστολείς της ανάστροφης μεταγραφάσης του ιού HIV - νουκλεοσιδικοί αναστολείς

05.03.02.01.07 Τενοφοβίρη δισοπρόξιλη (Tenofovir Disoproxil)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Τενοφοβίρη δισοπροξίλη

Η τενοφοβίρη δισοπροξίλη απορροφάται και μετατρέπεται στην ενεργή ουσία τενοφοβίρη, η οποία είναι ένα ανάλογο μονοφωσφορικού νουκλεοσιδίου. Στη συνέχεια, η τενοφοβίρη μετατρέπεται στον ενεργό μεταβολίτη διφωσφορική τενοφοβίρη, ένα υποχρεωτικό τερματιστή αλυσίδας, από κυτταρικά ένζυμα συνεχούς έκφρασης. Η διφωσφορική τενοφοβίρη αναστέλλει την ανάστροφη μεταγραφάση HIV-1 και την πολυμεράση HBV με άμεσο ανταγωνισμό δέσμευσης στο φυσικό δεσοξυριβονουκλεοτίδιο-υπόστρωμα, καθώς και με τερματισμό της αλυσίδας του DNA μετά την ενσωμάτωση στο DNA.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.