Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ιτρακοναζόλη (Itraconazole)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.02.06

Eνδείξεις

Καψάκια:

Ενδημικές μυκητιάσεις: ιστοπλάσμωση, βλαστομύκωση, παρακοκκιδιοϊδομύκωση.

Συστηματικές μυκητιάσεις: Πνευμονική και εξωπνευμονική ασπεργίλλωση, συστηματική καντιντίαση, κρυπτοκοκκικές λοιμώξεις (συμπεριλαμβανομένης της κρυπτοκοκκικής μηνιγγίτιδας) σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, πρωτοπαθής και δευτεροπαθής προφύλαξη της ιστοπλάσμωσης και της κρυπτοκοκκικής μηνιγγίτιδας σε ασθενείς με AIDS. Στοματοφαρυγγική καντιντίαση σε ασθενείς HIV θετικούς. Δερματομυκητιάσεις και ονυχομυκητιάσεις από δερματόφυτα και ζυμομύκητες, ποικιλόχρους πιτυρίαση (εκτεταμένες μορφές). Οξεία αιδοιοκολπική καντιντίαση ή υποτροπιάζουσα επιβεβαιωμένη με καλλιέργεια. Μυκητιασική κερατίτιδα.

Πόσιμο διάλυμα: Στοματική και/ή οισοφαγική καντιντίαση σε ασθενείς με HIV (+) ή άλλους ανοσοκατασταλμένους. Προφύλαξη των εν τω βάθει μυκητιάσεων, όταν η καθιερωμένη θεραπεία θεωρείται ακατάλληλη, σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες ή σε αυτούς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού των οστών και αναμένεται να είναι ουδετεροπενικοί (δηλ. < 500 κύτταρα/ μl). Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα αποτελεσματικότητας στην πρόληψη της ασπεργίλλωσης.

Aντενδείξεις: Κύηση, γαλουχία, συγχορήγηση με τερφεναδίνη, αστεμιζόλη, σισαπρίδη, πιμοζίδη, κινιδίνη, (επιμήκυνση QT διαστήματος, κοιλιακές αρρυθμίες, torsades de pointes) μιζολαστίνη, δοφετιλίδη, μεταβολιζόμενοι από το CYP3A4 αναστολείς της HMG-CoA αναγωγάσης όπως σιμβαστατίνη και λοβαστατίνη, τριαζολάμη και από του στόματος χορηγούμενη μιδαζολάμη.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Eίναι σχετικά ασυνήθεις και ήπιες (5-8%). Oι πιο συχνές είναι γαστρεντερικές ενοχλήσεις (ναυτία, κοιλιακά άλγη, δυσπεψία), παροδική αύξηση των ηπατικών ενζύμων στον ορό. Θεωρείται λιγότερο ηπατοτοξική από την κετοκοναζόλη. Eπίσης σπάνια αναφέρονται κεφαλαλγία, υποκαλιαιμία, υπέρταση και οίδημα.

Aλληλεπιδράσεις: Δεν πρέπει να χορηγείται ταυτόχρονα με ριφαμπικίνη, ριφαμπουτίνη ή φαινυτοΐνη, γιατί μειώνονται τα επίπεδα της ιτρακοναζόλης στον ορό. Ισχυροί αναστολείς του CYP3A4 όπως ριτοναβίρη, κλαριθρομυκίνη και ερυθρομυκίνη μπορεί να αυξήσουν τη βιοδιαθεσιμότητά της. Φάρμακα των οποίων τα επίπεδα στο πλάσμα, οι επιδράσεις και οι ανεπιθύμητες ενέργειες πρέπει να παρακολουθούνται και η δοσολογία τους να ελαττώνεται, αν κριθεί αναγκαίο: Αντιπηκτικά και αντιδιαβητικά από το στόμα, αναστολείς της HIV πρωτεάσης, ορισμένα αντινεοπλασματικά φάρμακα όπως αλκαλοειδή της Vinca, βουσουλφάνη, δοσεταξέλη και τριμετρεξάτη, αποκλειστές των διαύλων ασβεστίου, κυκλοσπορίνη, τακρόλιμους, σιρόλιμους, διγοξίνη, καρβαμαζεπίνη, βουσπιρόνη, αλφαιντανύλη, αλπραζολάμη, μιδαζολάμη χορηγούμενη ενδοφλεβίως, μεθυλπρεδνιζολόνη.

Προσοχή στη χορήγηση: H ιτρακοναζόλη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή με ιστορικό συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας εκτός εάν το όφελος υπερτερεί καθαρά του κινδύνου. Να παρακολουθείται εργαστηριακά η ηπατική λειτουργία σε ασθενείς με προϋπάρχουσα ηπατική νόσο και σε συνεχιζόμενη για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός θεραπεία. Ασθενείς που εκδηλώνουν ύποπτα συμπτώματα ηπατίτιδας να υποβάλλονται αμέσως σε έλεγχο. Σε HIV θετικούς ασθενείς η συχνά προϋπάρχουσα υποχλωρυδρία μειώνει την απορρόφηση του φαρμάκου. Eπαρκή αντισυλληπτικά μέτρα πρέπει να λαμβάνονται από γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Στα παιδιά δεν έχει μελετηθεί συστηματικά γιαυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε απόλυτη ανάγκη.

Δοσολογία

Καψάκια: Αιδοιοκολπική καντιντίαση οξεία ή υποτροπιάζουσα 200mg 2 φορές ημερησίως για 1 ημέρα ή 200 mg εφάπαξ ημερησίως για 3 ημέρες. Ποικιλόχρους πιτυρίαση 200mg εφάπαξ ημερησίως για 7 ημέρες, δερματοφυτιάσεις 200mg εφάπαξ ημερησίως για 7 ημέρες ή 100mg εφάπαξ ημερησίως για 15 ημέρες (πέλματα και παλάμες απαιτούν επιπρόσθετη θεραπεία 200mg δύο φορές την ημέρα για 7 ημέρες ή 100mg ημερησίως, για 30 ημέρες). Καντιντίαση στοματοφαρυγγικής κοιλότητας σε ασθενείς HIV 100mg εφάπαξ ημερησίως για 15 ημέρες (σε ουδετεροπενικούς, μεταμοσχευθέντες ή ασθενείς με AIDS οι δόσεις ίσως χρειασθεί να αυξηθούν). Μυκητιασική κερατίτιδα 200mg εφάπαξ ημερησίως για 21 ημέρες. Ονυχομυκητίαση 200mg εφάπαξ ημερησίως για 3 μήνες ή 200mg 2 φορές ημερησίως μία εβδομάδα ανά μήνα για 3 μήνες (χέρια) ή 3-4 μήνες (πόδια). Ασπεργίλλωση 200mg/12ωρο για 2-5 μήνες. Καντιντίαση 100-200mg εφάπαξ ημερησίως για 3 εβδομάδες-7 μήνες (σε περιπτώσεις διάσπαρτης νόσου 200mg/ 12ωρο). Μημηνιγγιτιδική κρυπτοκόκκωση 200mg εφάπαξ ημερησίως για 2 μήνες-1 έτος. Κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα 200mg/12ωρο για 4-6 εβδομάδες. Ιστοπλάσμωση 200mg 1-2 φορές την ημέρα για 8 μήνες. Σποροτρίχωση 100mg εφάπαξ ημερησίως για 3-12 μήνες. Παρακοκκιδιοϊδομύκωση 100mg εφάπαξ ημερησίως για 6 μήνες. Χρωμομύκωση 100-200mg εφάπαξ ημερησίως για 6 μήνες. Βλαστομύκωση 100mg εφάπαξ ημερησίως για 6 μήνες ή 200mg, 2 φορές την ημέρα.

Πόσιμο διάλυμα: Στοματική και/ή οισοφαγική καντιντίαση 200mg την ημέρα σε δύο ή σε μία λήψη για 1 εβδομάδα και αν δεν σημειωθεί αποτέλεσμα για 1 εβδομάδα επιπλέον. Στοματική και/ή οισοφαγική καντιντίαση ανθεκτική στη φλουκοναζόλη 100-200 mg 2 φορές την ημέρα για 2 εβδομάδες και αν δεν σημειωθεί αποτέλεσμα για 2 εβδομάδες επιπλέον (αν ληφθεί η ημερήσια δόση των 400mg, αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περισσότερο από 2 εβδομάδες). Προφύλαξη των εν τω βάθει μυκητιάσεων: 5 mg/kg την ημέρα σε δύο λήψεις αμέσως πριν την κυτταροστατική θεραπεία και μια εβδομάδα πριν τη μεταμόσχευση. Η θεραπεία συνεχίζεται μέχρι την ανάκαμψη των ουδετερόφιλων (δηλ. > 1000 κύτταρα/ μl).

Φαρμακευτικά προϊόντα

ETREL/Φαρμεξ: caps 100mg x 4, x 6, x 15
IDRANOX/Gap: caps 100mg x 15
ISOFLON/Proel: oral.sol 10mg/ml fl x 150ml
ITRABEST/Φοινιξφαρμ: oral.sol 10mg/ml fl x 150ml
ITRAVIRON/Farmedia: caps 100mg x 28
ITRAZOL/Verisfield U.K.: caps 100mg x 6, x 28-oral.sol 10mg/ml bottle x 150ml
MESMOR/Rafarm: caps 100mg x 28
PROMINOX/Alet: caps 100mg x 6, x 15, x 28
STERGINOX/Νοβοφαρμ: caps 100mg x 15
SPORANOX/Janssen-Cilag: caps 100mg x 4, x 6, x 15-oral.sol 10mg/ml bottle x 150ml
SPORIZOLE/Target: caps 100mg x 6, x 15, x 28

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.02 Αντιμυκητιασικά

05.02.06 Ιτρακοναζόλη (Itraconazole)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
DERATIL Ιτρακοναζόλη Help A.B.E.E.
FUNGOSPOR Ιτρακοναζόλη Cooper Α.Ε.
ITRAPROTON Ιτρακοναζόλη Pharmazac Α.Ε.
SPORANOX Ιτρακοναζόλη Janssen-Cilag Φαρμακευτική A.B.E.E.
SPORIZOLE Ιτρακοναζόλη Target Pharma Μ.Ε.Π.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.