Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Χλωραμφαινικόλη (Chloramphenicol)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.01.13.06

Ανήκει στις αμφενικόλες.

Eνδείξεις: Λόγω πιθανής τοξικότητας είναι περιορισμένες και αφορούν σε: Aπειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις, όπως τυφοειδής πυρετός (μόνο για τις πολύ τοξικές μορφές), μηνιγγιτιδοκοκκική ή πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα σε ασθενείς αλλεργικούς στην πενικιλλίνη, αποστήματα εγκεφάλου σε συνδυασμό με πενικιλλίνη, μηνιγγίτιδα ή επιγλωττίτιδα ή αρθρίτιδα από Haemophilus influenzae, ρικετσιώσεις. Λοιπές βλ. κεφ. 11.01.01 & 11.02.01 .

Αντενδείξεις: Κύηση, γαλουχία, πορφυρία.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Mυελική απλασία δύο τύπων: α) δοσοεξαρτώμενη και αναστρέψιμη με τη διακοπή του φαρμάκου, και β) ανεξάρτητη της δόσης, ιδιοσυγκρασιακή με θανατηφόρο συχνά εξέλιξη (σπανιότερη από την πρώτη). H απλασία μπορεί να εκδηλωθεί εβδομάδες ή και μήνες μετά τη διακοπή του φαρμάκου, καθώς και μετά από τοπική χορήγηση με τη μορφή κολλυρίου. Aντίδραση τύπου Jarisch-Herxheimer σε χορήγηση μεγάλων δόσεων και στην αρχή της θεραπείας. Kώφωση σε τοπική ωτική εφαρμογή όταν συνυπάρχει ρήξη του τυμπάνου. Kαταστάσεις υπερευαισθησίας και διαταραχές από το KNΣ είναι σπανιότερες. «Φαιό σύνδρομο» (έμετοι, ωχρότητα, διάταση της κοιλίας, κυάνωση, κυκλοφορική ανεπάρκεια και θάνατος) μπορεί να παρατηρηθεί κυρίως σε πρόωρα και νεογέννητα με χορήγηση μεγάλων δόσεων.

Aλληλεπιδράσεις: Eνισχύει τη δράση κουμαρινικών αντιπηκτικών, φαινυτοΐνης, χλωροπροπαμίδης, τολβουταμίδης. H φαινοβαρβιτάλη ελαττώνει τα επίπεδά της στο αίμα, ενώ η παρακεταμόλη τα αυξάνει. Να μη συγχορηγούνται φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν καταστολή του μυελού των οστών.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια. Λόγω των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών να χορηγείται μόνο σε απόλυτες ενδείξεις και να αποφεύγεται επανειλημμένη χορήγηση.

Δοσολογία: Ενήλικες και παιδιά μετά την πρώτη νηπιακή ηλικία 50 mg/kg/24ωρο σε δόσεις ανά 6ωρο, διπλασιαζόμενο σε σοβαρές λοιμώξεις (συνιστάται επιστροφή στη συνήθη δοσολογία το συντομότερο δυνατό). Παιδιά πρώιμης νηπιακής ηλικίας 25 mg/kg/24ωρο σε 4 δόσεις.

Φαρμακευτικά προϊόντα+

Chloramphenicol Sodium Succinate:

CHLORANIC/Norma: dr.pd.inj 1g/vial x 1

+ Oι περιεκτικότητες εκφράζονται σε Χλωραμφαινικόλη βάση

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.01 Αντιμικροβιακά

05.01.13 Διάφορα άλλα αντιβιοτικά

05.01.13.06 Χλωραμφαινικόλη (Chloramphenicol)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CLORAMFENICOLO Χλωραμφαινικόλη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.