Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Λινεζολίδη (Linezolide)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.01.13.03

Συνθετικός αντιβακτηριακός παράγοντας που ανήκει στις οξαζολιδόνες. Αναστέλλει τη σύνθεση πρωτεϊνών σε ειδική θέση στα ριβοσώματα. Δρα μόνο έναντι θετικών κατά Gram βακτηρίων, στα οποία περιλαμβάνονται σταφυλόκοκκοι ανθεκτικοί στη μεθικιλλίνη, εντερόκοκκοι ανθεκτικοί στη βανκομυκίνη και πνευμονιόκοκκοι ανθεκτικοί στην πενικιλλίνη και ερυθρομυκίνη. Επίσης σε μερικά Gram+ αναερόβια (κλωστρίδιο, πεπτοστρεπτόκοκκοι). Είναι αναστρέψιμος μη εκλεκτικός αναστολέας της μονοαμινοοξειδάσης (ΜΑΟ).

Ενδείξεις: Νοσοκομειακή πνευμονία, πνευμονία της κοινότητας και επιπλεγμένες λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων από ευαίσθητα Gram θετικά βακτήρια. Η θεραπεία να αρχίζει στο Νοσοκομείο με την επίβλεψη ειδικού ιατρού.

Αντενδείξεις: Μη ελεγχόμενη υπέρταση, φαιοχρωμοκύτωμα, καρκινοειδές, θυρεοτοξίκωση, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια και οξείες καταστάσεις σύγχυσης. Γαλουχία. Συγχορήγηση με αναστολείς της ΜΑΟ (π.χ. φαινελζίνη, ισοκαρβοξαζίδη, σελεγιλίνη, μοκλοβεμίδη) ή εντός δύο εβδομάδων από την τελευταία λήψη τους, με αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, πεθιδίνη ή βουσπιρόνη, αγωνιστές των υποδοχέων 5-HT1 σεροτονίνης (τριπτάνες), συμπαθομιμητικούς, αγγειοσυσπαστικούς ή ντοπαμινεργικούς παράγοντες.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Κεφαλαλγία, διάρροια (ενίοτε τύπου ψευδομεμβρανώδους κολίτιδας), μονιλίαση (στόματος, κόλπου), κοιλιακά άλγη, ναυτία, έμετοι, διαταραχές γεύσης, γλωσσίτιδα, στοματίτιδα, παγκρεατίτιδα, δυσκοιλιότητα, ζάλη, υπαισθησία, παραισθησίες, αϋπνία, εμβοές, θάμβος όρασης, εφιδρώσεις, κνησμός, δερματικά εξανθήματα, πολυουρία, αναιμία, λευκοπενία, θρομβοπενία, διαταραχές ηπατικών δοκιμασιών, ηλεκτρολυτών, πρωτεϊνών, αύξηση χολερυθρίνης, κρεατινίνης, μείωση γλυκόζης, χλωριούχων, ηωσινοφιλία, τοπικές αντιδράσεις στα σημεία των ενέσεων και πυρετός.

Αλληλεπιδράσεις: Με συμπαθητικομιμητικά και με τρόφιμα ή ποτά που περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα τυραμίνης (τυρί, μη αποσταγμένα οινοπνευματώδη, προϊόντα ζύμωσης σόγιας κλπ.) κίνδυνος υπερτασικής κρίσης. Ενίσχυση της επίδρασης στο ΚΝΣ (καταστολή ή διέγερση) με άλλους αναστολείς της ΜΑΟ ή οπιοειδή αναλγητικά, τριπτάνες και αντικαταθλιπτικά (βλ. και Αντενδείξεις).

Προσοχή στη χορήγηση: Σε διαβητικούς να λαμβάνεται υπόψη η περιεχόμενη στο ενέσιμο διάλυμα γλυκόζη, σε άτομα με φαινυλκετονουρία να αποφεύγεται το πόσιμο εναιώρημα, καθώς και σε άτομα με προβλήματα στην απορρόφηση μερικών υδατανθράκων (φρουκτόζης, γαλακτόζης κλπ.). Σε πάσχοντες από σοβαρή νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια θα δοθεί μόνον αν κριθεί απαραίτητο (αυξημένος κίνδυνος παρενεργειών). Σε περίπτωση υποψίας ή αποδεδειγμένης κολίτιδας διακοπή της θεραπείας. Τακτική παρακολούθηση των εμμόρφων στοιχείων του αίματος, της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας. Ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα στα οποία παρατείνεται η θεραπεία άνω των 10-14 ημερών, σε άτομα με προηγηθείσες αιματολογικές διαταραχές ή που λαμβάνουν άλλα πιθανώς μυελοκατασταλτικά φάρμακα. Να αποφεύγεται σε εγκύους. Λόγω του κινδύνου εμφάνισης ζάλης να αποφεύγεται η οδήγηση ή ο χειρισμός μηχανημάτων.

Δοσολογία: Ενήλικες > 18 ετών από το στόμα 600mg/12ωρο για 10-14 ημέρες, σε ενδοφλέβια έγχυση 600mg/12ωρο σε διάρκεια 30-120 λεπτών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ZYVOXID/Pfizer: inj.so.inf 2mg/ml bag x 300ml – f.c.tab 600mg x 10

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.01 Αντιμικροβιακά

05.01.13 Διάφορα άλλα αντιβιοτικά

05.01.13.03 Λινεζολίδη (Linezolide)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Λινεζολίδη

Η λινεζολίδη (linezolid) είναι συνθετικός αντιβακτηριακός παράγοντας που ανήκει σε νέα τάξη αντιβιοτικών, τις οξαζολιδινόνες. Έχει in vitro δράση κατά των αερόβιων Gram-θετικών βακτηριδίων και αναερόβιων μικροοργανισμών. Η λινεζολίδη αναστέλλει επιλεκτικά την πρωτεϊνική σύνθεση των βακτηριδίων με μοναδικό μηχανισμό δράσης.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.