Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Αμπικιλλίνη (Ampicillin)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.01.01.03.01

Eνδείξεις: Oυρολοιμώξεις από Escherichia coli ευαίσθητη στην αμπικιλλίνη. Λοιμώξεις από Enterococcus faecalis: ενδοκαρδίτιδα (υποχρεωτικά συνδυασμός με αμινογλυκοσίδη), ουρολοίμωξη. Λοιμώξεις από Haemophilus influenzae (ευαίσθητα στελέχη): πνευμονία, μηνιγγίτιδα, παροξύνσεις χρόνιας βρογχίτιδας, μέση ωτίτιδα, οξεία επιγλωττίτιδα. Τυφοειδής πυρετός από Salmonella typhi, όταν υπάρχει αντένδειξη χορήγησης χλωραμφαινικόλης ή κο-τριμοξαζόλης ή κινολονών και εφόσον αποδειχθεί ευαισθησία in vitro. Λοιμώξεις από στρεπτοκόκκους ομάδων Α και Β όπως αμυγδαλίτιδα, οξεία μέση ωτίτιδα, μηνιγγίτιδα, πνευμονία και σηψαιμία στα νεογέννητα. Λοιμώξεις νεογεννήτων σε συνδυασμό με αμινογλυκοσίδη. Λοιπές βλ. κεφ. 11.01.01 .

Aντενδείξεις: Οπως της βενζυλοπενικιλλίνης και επιπλέον σε λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Xαρακτηριστικό (πρώιμο ή όψιμο) κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα, ιδιαιτέρως συχνό σε πάσχοντες από λοιμώδη μονοπυρήνωση (σχεδόν 100%), λεμφογενή λευχαιμία (90%), σε άτομα που λαμβάνουν συγχρόνως αλλοπουρινόλη (14-22%) και σε ασθενείς με AIDS. Θετική αντίδραση Coombs. Επιδράσεις στο γαστρεντερικό σύστημα (όπως ναυτία, έμετος, διάρροια, στοματίδα), αιμοποιητικό σύστημα (αναιμία, λευκοπενία, θρομβοκυτοπενία κ.ά.), νεφρούς (όπως διάμεση νεφρίτιδα). Κεφαλαλγία, ζάλη.

Aλληλεπιδράσεις: H προβενεσίδη αυξάνει τα επίπεδά της στο αίμα, ενώ οι τετρακυκλίνες, η χλωραμφαινικόλη και η ερυθρομυκίνη μειώνουν τη βακτηριοκτόνο δράση της. Συγχορήγηση με αντισυλληπτικά δισκία μειώνει την αποτελεσματικότητά της. Συνεργική δράση με αμινογλυκοσίδες (σε συγχορήγηση με ενέσιμη αμπικιλλίνη να χρησιμοποιείται διαφορετική οδός για κάθε φάρμακο, λόγω χημικής ασυμβατότητας μεταξύ τους). Αυξημένη συχνότητα εξανθημάτων όταν συγχορηγείται με αλλοπουρινόλη.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε άτομα με ιστορικό ευαισθησίας σε οποιαδήποτε άλλη πενικιλλίνη, κεφαλοσπορίνες, διάφορα αλλεργιογόνα, άσθματος, εκζέματος, σε πάσχοντες από χρόνια λεμφογενή λευχαιμία. Στην κύηση δεν έχουν διαπιστωθεί δυσάρεστα συμβάματα στον άνθρωπο. Aποβάλλεται στο μητρικό γάλα και μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις υπερευαισθησίας στο θηλάζον βρέφος. Aπό το στόμα απορροφάται περίπου μόνο το 50% και η απορρόφησή της περιορίζεται περισσότερο με λήψη τροφής.

Δοσολογία

Aπό το στόμα και παρεντερικώς (ενδομυϊκώς ή ενδοφλεβίως): 500 mg-1g/6ωρο, παιδιά < 10 ετών 50-100mg/kg/24ωρο και νεογνά ηλικίας 25-50mg/kg/24ωρο. Σε μηνιγγίτιδα, σηψαιμία, ενήλικοι 100-300mg/kg, παιδιά 100mg/kg και νεογνά 50mg/kg κάθε 6 ώρες (λεπτομέρειες βλ. εγκεκριμένους όρους χορήγησης του φαρμάκου). Eπί νεφρικής ανεπάρκειας χρειάζεται μείωση της δοσολογίας. Eάν η κάθαρση κρεατινίνης είναι 10-50 ml χορηγείται ανά 8-12 ώρες και εάν η κάθαρση είναι < 10 ml ανά 16 ώρες. Eπειδή αποβάλλεται με την αιμοκάθαρση πρέπει να χορηγείται μια δόση μετά από κάθε συνεδρία.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Ampicillin Sodium+:

AMPICILLIN/COOPER/Κοπερ: dr.pd.inj 1g/vial x 100
ISTICILLINE/Norma: dr.pd.inj 1g/vial x 1
PENTREXYL/Bristol Myers Squibb: dr.pd.inj 500mg/vial x 1+2ml-solv, 1000mg/vial x 1, 1000mg/vial x 1+3ml-solv

Ampicillin Trihydrate:

PENTREXYL/Bristol Myers Squibb: tab 1g x 12- caps 500mg x 12- pd.ora.sus 500mg/5ml fl x 60

+ Οι περιεκτικότητες εκφράζονται σε αμπικιλλίνη.

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.01 Αντιμικροβιακά

05.01.01 Πενικιλλίνες

05.01.01.03 Αμπικιλλίνη και συναφείς β-λακτάμες

05.01.01.03.01 Αμπικιλλίνη (Ampicillin)

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.